Čtrnáctideník Kulturní noviny

41. číslo pondělí 12. 10. 2015

Téma Zahraničí

Čtyři Američané – čtyři symboly pro budoucnost

Obrázek nebo fotografie#15248

Papež František přednesl 24. září při své návštěvě Spojených států v Kongresu projev, v němž na čtyřech významných osobnostech americké historie ukázal základní rysy politiky, jež směřuje k mírovému řešení globálních problémů lidstva.

…) Na letošní rok připadá sto padesáté výročí zavraždění prezidenta Abrahama Lincolna, strážce svobody, který neúnavně pracoval na tom, aby se „tento národ s Boží pomocí dočkal obrození ideje svobody“. Budování svobodné budoucnosti vyžaduje lásku k ... více »

Kultura a umění Kultura

Knihy o válce (4. část)

Kounicovy koleje. Foto www.informuji.cz

V letošním roce jsme si připomněli sedmdesáté výročí konce druhé světové války. Tato největší válečná katastrofa v dějinách lidstva je stále živým tématem. Reflexe jejích aspektů se rozhojňuje a prohlubuje a poučení pro sebe si v ní snaží nalézt i dnešní mladá generace. V následujícím textu představujeme na pokračování čtyři knihy z poslední doby, které umožňují nahlédnout na válečné události z různých stran a tvoří vzájemně se doplňující celek. Třetím titulem v pořadí je publikace o jednom z významných symbolů nacistického teroru v České republice – o brněnských Kounicových kolejích.

Základ nově vydané a neobyčejně záslužné monografii, která jako první v širším dobovém kontextu mapuje historii Kounicových kolejí v Brně, položil doktor práv František Vašek (1924–2008), jenž jimi za druhé světové války prošel jako vězeň a později ... více »

Poezie Kultura

Gabriel Pleska

Alexej Grigorjevič Jerjomin: Rozbouřené jezero, 1970. Repro www.leningradartist.com

Ukázky z tvorby autora, o němž Jan Nejedlý na Portálu české literatury napsal: "Literární ironie Gabriela Plesky se asi nejvíce blíží té wernischovské. Je to ironie povětšinou laskavá, hravá, která však občas bez varování bodne a řízne do masa, aby se pak zase vrátila ke svým hrátkám a kudrlinkám."

Zjara: vezmeme návnady pušky a sítě vyrážíme do lesů Celé: noci číháme u studánek v lese tam kam chodí ženy pít Pohublí s očima červenýma třesoucíma se rukama I hlasem klademe past líčíme oko oko na mušce míříme vrháme sítě Přijde podzim a ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Jeden z našich budoucích poetů – dalo by se říci

Obrázek nebo fotografie#15255

Povídka Williama Saroyana o tom, jak je důležité včas rozeznat talent.

Když jsem byl čtrnáctým nejnadanějším žákem z patnácti ve třetí třídě Emersonovy školy, místní školní správa si jednoho dne vzala den volna, aby si to promyslela. To už je hodně dávno. Šlo mi tehdy na devátý, nejvýš na desátý rok a byl jsem celkem d ... více »

Fejeton Zahraničí

Příjmení

Obrázek nebo fotografie#15235

Fejeton onomastický.

Před časem mi padla do rukou tato mapa, na níž je každé evropské zemi, kde proběhl daný výzkum, přiřazeno tamní nejčastěji se vyskytující příjmení. Když jsem si daná příjmení prohlédl a (mnohdy klopotně) objevil jejich význam, uvědomil jsem si, že t ... více »

Dokument

Kulturní noviny nemohou fungovat bez vaší podpory

Prosíme o podporu.  Za prvních sedm měsíců roku 2015 nám čtenáři přispěli částkou 40 280,- Kč. Na celoroční provoz potřebujeme 120 tisíc Kč, abychom alespoň v nejnutnější míře zachovali symbolicky honorované základní provozní funkce našeho média: obsluhu a rozvoj webu, korektury, komunikaci se čtenáři a propagaci. Vězte, že každá stokoruna bude účelně využita pro vaše Kulturní noviny a jejich další rozvoj a nezávislost. Za redakci děkuje Jiří Plocek

... více »