Čtrnáctideník Kulturní noviny

11. číslo pondělí 16. 3. 2015

Téma Domov

Debata o očkování jako test nové demokratické politiky

Obrázek nebo fotografie#13647

Povinné očkování je výbušné téma. V parlamentu se při přípravě nového zákona o něm rozhořela vášnivá diskuse, která zrcadlí přístup politiků a odborné lékařské veřejnosti k tématu, jež má i nezanedbatelný psychologický rozměr.

Poslanecká sněmovna jednala v průběhu své 26. schůze 10. března o vládním návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů. (Celý záznam jednání si můžete přečíst zde .) Šlo si ... více »

Kultura a umění Zahraničí,Ekonomika

Krásné konce světa?

Z filmu ThuleTuvalu. Foto CinEuropa.org

Zamyšlení nad třemi filmy, jež vyjadřují obavy o směřování světa a paradoxně pojednávají o nepříznivých osudech lidí, kteří potřebují ke svému životu jen minimum a snaží se žít v souladu s tradicemi.

Film Melancholia (2011) kontroverzního dánského režiséra Larse von Triera doprovázel slogan „překrásný film o konci světa“. Zobrazuje poslední dny a minuty zkázy Země před srážkou s planetou Melancholia očima sester Justine a Claire, které žijí v  ... více »

Kultura a umění Kultura

„Fragmenty, krátké úseky, detaily těla“

Ganymédes s obručí a kohoutem, malba na řecké amfoře, 6. století př. n. l.

Živý, pěkně vypravený výbor ze své básnické tvorby vydal básník Pavel Petr. Ve vlastním uspořádání. Nazval ho Ucítíš slanou chuť a potom vůni hermelínu.

Tvorbu Pavla Petra (* 1969) mám spojenu s první polovinou devadesátých let, byl to tehdy jeden z nových, mladých, nastupujících, opravdu zajímavých básníků. Takových se tehdy zdála být celá řada. Nyní, s odstupem dvacetiletí od oné nadšené doby prvn ... více »

Dokument

Kulturní noviny potřebují podporu čtenářů

Milí čtenáři, naše perspektiva není růžová. Abychom zabezpečili týdenní vydávání Kulturních novin na nejbližší měsíce, museli jsme snížit odměny našim nejbližším spolupracovníkům, kteří zajišťují provoz webových stránek. Výše těchto odměn byla př ... více »

Poezie Kultura

Ernesto Cardenal

Ernesto Cardenal při autogramiádě v Mnichově, březen 2010. Foto Herbert Erwin

Básně z cyklu Epigramy pro Claudii.

… Dívky, jež jednoho dne budete číst uchváceny tyto verše a snít o básníkovi, vězte, že jsem je psal pro takovou jako vy a že to bylo marné.   Somoza odhaluje na Somozově stadiónu Somozovu sochu Ne že bych věřil, že mi lid postavil tento pomník, ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Spolčení hlupců

Obrázek nebo fotografie#13638

Ukázka z románu Johna Kennedyho Toola o odborníkovi na středověkou filosofii z New Orleans, který je pro svérázné vyučovací metody vyhozen z univerzity a nastoupí na místo úředníka v továrně Levyho kalhoty, kde jsou jeho jedinými kolegy přednosta Gonzalez a osmdesátiletá pomocná účetní slečna Trixie.

Levyho kalhoty tvořily dvě budovy sloučené v jedinou makabrózní jednotku. Přední část firmy byla cihlová obchodní budova z devatenáctého století s mansardovou střechou, na níž se boulilo několik rokokových vikýřových oken s popraskanými tabulkami. V ... více »

Fejeton Zahraničí

Řecký scénář v Česku?

Foto Jiří Plocek

Poselství ze Soluně po 1152 letech.

Duka by jásal, že má plné kostely. Babiš by mohl podporovat víc squatů. Náckové by se tetelili, že se jadrněji nadává na Němce. Antifáci by rozšířili loga o šibenice & „fight the police“. Fízlové by družně proflinkali den před tureckou ambasádou. Ga ... více »