Čtrnáctideník Kulturní noviny

39. číslo úterý 29. 9. 2015

Téma Domov,Zahraničí

Je to šance

Foto autorka

V posledních měsících se mluví především o uprchlících ze Sýrie. Méně informací přichází o lidech z jiných zemí. Ti jsou často označováni jednoduše jako ekonomičtí imigranti, čímž se považuje jejich otázka za vyřešenou. Ještě méně však víme o těch, kteří po odcházejících zůstávají. Přinášíme překlad reportáže o ženách, které setrvávají v naději, že se jejich děti jednou budou mít lépe, a které potvrzují, že s jednoduchými kategoriemi si ve chvílích, kdy dochází trpělivost, již nevystačíme.

 

Maryam sedí tiše, trochu stranou, vedle dveří, v prostě vybaveném obývacím pokoji. Červený koberec s šedým orientálním vzorem, který je jedinou cenností v skromném domě na okraji Kábulu, je vysmýčený, až se leskne. Jeho čistotu nenarušuje ani jedno ... více »

Kultura a umění Kultura

Knihy o válce (2. část)

Obrázek nebo fotografie#15155

V letošním roce jsme si připomněli sedmdesáté výročí konce druhé světové války. Tato největší válečná katastrofa v dějinách lidstva je stále živým tématem. Reflexe jejích aspektů se rozhojňuje a prohlubuje a poučení pro sebe si v ní snaží nalézt i dnešní mladá generace. V následujícím textu představíme na pokračování čtyři knihy z poslední doby, které umožňují nahlédnout na válečné události z různých stran a tvoří vzájemně se doplňující celek.

Předchozí díl textu naleznete  zde . Rozhovory s německými pamětníky života v předválečném a válečném Brně jsou neobyčejně vzácným svědectvím, které poskytuje vhled do nitra světa jedné komunity. Kromě toho, že máme možnost vnímat bezprostředně něme ... více »

Kultura a umění Kultura

Uprchlická poezie v krizi

Obrázek nebo fotografie#15150

Básníci uprchlíky honící…

Na sympatických stránkách s příjemně uhozeným názvem Nedělní chvilka poezie   vyšly 20. září 2015 básně jedenácti autorů (Mirka Ábelová, Bohdan Bláhovec, Tomáš Čada, Adam Borzič, Potmě, IKanias Kanas, Bořek Mezník, Magdaléna Šipka, Karel Škrabal, By ... více »

Kultura a umění Kultura

Vlastimil Toman a Josef Kremláček – odlišní umělci téhož významu

Vlastimil Toman: Modrá krajina, olejomalba na plátně, 2015. Foto: Jan Dočekal

V měsíci říjnu můžete navštívit výstavy představující dvojici významných výtvarníků z regionu Třebíčska.

Dva z výtvarných umělců narozených a působících v Třebíči na Vysočině získali ve svém městě za poslední čtyři desetiletí zřetelně větší obecné uznání než ostatní. Každý z jiné příčiny. Akademický malíř Vlastimil Toman svými motivy domovské krajiny ... více »

Poezie Kultura

Sergej Jesenin

Jeseninův portrét od Borise Grigorjeva (1924)

Před sto dvaceti lety se narodil jeden z největších ruských básníků.

  *** Domov jsem opustil, mizí modravá Rus jak dým. Tři hvězdy, rybník a břízy ať hřejí stesk maminčin.   Zlatavý žabák měsíc do tance na vodě sklouz, jabloň se zachvěla nejvíc, zavála tátovi vous.   Vrátit se hned mi svět nedá, vánice prodlouží ste ... více »

Literární ukázka Dokumenty

Počteníčko: Koncert pre bubon a sekeru

Obrázek nebo fotografie#15159

Jeden z dialogů Milana Lasici a Júlia Satinského, tentokrát na lidovou notečku.

Dvaja roľníci doja kravy strednej veľkosti. Roľníci debatujú, kravy mlčia. 1. ROĽNÍK: Dojíš, Ďuro, dojíš? 2. ROĽNÍK: Dojím, Ondro, dojím. (Po chvíli.) A ty, Ondro, dojíš, dojíš? 1. ROĽNÍK: Dojím, Ďuro, dojím. (Po chvíli.) A ty, Ďuro, dojíš, dojíš? 2 ... více »

Fejeton Kultura

Krátke zamyslenie

Obrázek nebo fotografie#15149

Brat(r)ský minifejeton.

Ako dieťa si pamätám mesto, kde som vyrastal, plné cudzincov a prisťahovalcov – mongolské a vietnamské šičky v ZDA, neskôr dorazili tiež Kubánci. Hrali sme s nimi futbal, hokej a hocičo. Nikto sa netrápil, že sú iní. Pak dokonca pribudli prví Partiz ... více »

Dokument

Kulturní noviny nemohou fungovat bez vaší podpory

Prosíme o podporu.  Za prvních sedm měsíců roku 2015 nám čtenáři přispěli částkou 40 280,- Kč. Na celoroční provoz potřebujeme 120 tisíc Kč, abychom alespoň v nejnutnější míře zachovali symbolicky honorované základní provozní funkce našeho média: obsluhu a rozvoj webu, korektury, komunikaci se čtenáři a propagaci. Vězte, že každá stokoruna bude účelně využita pro vaše Kulturní noviny a jejich další rozvoj a nezávislost. Za redakci děkuje Jiří Plocek

... více »