Kultura a umění Kultura

Vlastimil Toman a Josef Kremláček – odlišní umělci téhož významu

Vlastimil Toman: Modrá krajina, olejomalba na plátně, 2015. Foto: Jan Dočekal Vlevo - Josef Kremláček (spoluautor Lubomír Kerndl): Za záclonou času, akryl, polygrafická čerň, textil a papír na dřevotřískové desce, 200 x 140 cm, 2014 – 2015.   Foto: Jan Dočekal

V měsíci říjnu můžete navštívit výstavy představující dvojici významných výtvarníků z regionu Třebíčska.

Dva z výtvarných umělců narozených a působících v Třebíči na Vysočině získali ve svém městě za poslední čtyři desetiletí zřetelně větší obecné uznání než ostatní. Každý z jiné příčiny. Akademický malíř Vlastimil Toman svými motivy domovské krajiny, akademický malíř Josef Kremláček především za ilustrace dětských knih známých i v cizině.

Toman oslavil letos 19. února 85. narozeniny. Do kavárny vyzdobené sérií jeho nových drobných maleb přišlo mnoho gratulantů. To už měl připravenou novou kolekci obrazů k oznámené velké výstavě. O sedm roků mladšímu Kremláčkovi vyšly zjara nové ilustrace a zúčastnil se výstavy skupiny Stir a hostů na zámku ve Velkém Meziříčí, otevřené pod titulem Půjčovna použitých obrazů. 22. června zemřel. Bylo mu 78 let.

O Tomana pečují od konce jara lékaři v místní nemocnici. Ale na křtu své vzpomínkové knížky Životní cesta (vydalo ji nakladatelství Amaprint-Kerndl) nechyběl. Dostal „hodinovou vycházku“, do knihkupectví na třebíčském Karlově náměstí ho přivezli přátelé. A týmž způsobem opustil nakrátko nemocnici o osm týdnů později. V Galerii Malovaný dům uskutečnilo Městské kulturní středisko vernisáž výstavy jeho nových krajinářských maleb.

Šest desítek obrazů, uvedených pod titulem Doteky domova, je stvrzením Tomanovy tvůrčí cesty, již nastoupil před pětapadesáti lety. Tehdy si ve stěžejních rysech sestavil souhrn krajinářských témat, která představovala podobu jeho domova. Když pak, v druhé půlce sedmdesátých let, do oněch míst zasáhl stavitelský rozvoj města, přestal malovat venku, s pohledem proti motivu. Ale svým motivům zůstal věrný. V rozličných proměnách malířské formy, od kubizujících a expresivních prvků po lyrizující notu, a kompozičních variantách mají stále tutéž výchozí podobu, tu, jež v Tomanově rozumu a citu vyvolala nekonečnou lásku k domovu. Se kterou samozřejmě dávno souvisí neoddělitelný odstín stesku po mladosti a s ní spojených vjemů jednotlivostí živé krajiny.

Přítomná výstava v Galerii Čertův ocas v mohelském mlýně v údolí řeky Jihlavy u Mohelna má název Hommage à Josef Kremláček. Nájemcem mlýna je podporovatel umění Lubomír Kerndl, sám aktivní výtvarník a polygraf. Výhradní náplní proměnných výstav jsou zde díla členů moravské surrealistické skupiny Stir up a jejích hostů hlásících se k surrealismu. Kremláček patřil k zakládajícím členům skupiny, Galerie Čertův ocas v předešlých letech uvedla jeho díla na autorských i kolektivních výstavách. Nynější pocta, již Stir up vzdává umělci a příteli, je jen úzkým vhledem do Kremláčkovy surrealistické tvorby. Ovšem i v tomto výňatku poskytuje pohled na vynalézavou formální proměnlivost autorova nadrealismu od dekalkové metody po podmalbu na skle.

Z hlediska osudových souvislostí zřejmě přitahuje prvořadou pozornost rozměrná malba (bezmála tři čtvereční metry) s titulem Za záclonou času. Je posledním Kremláčkovým dílem. Pracoval na něm od konce roku 2014, ale zůstalo nedokončeno. Konečné kompoziční detaily a barevné retuše provedl po Kremláčkově smrti Lubomír Kerndl, který dal loni ke vzniku malby podnět.

Vlastimil Toman, Doteky domova. Galerie Malovaný dům, Třebíč, Karlovo náměstí. Výstava je přístupná do 25. října 2015, otevřena denně kromě pondělí 10.00–12.00 a 13.00–17.00 hod.

Hommage à Josef Kremláček. Galerie Čertův ocas, Mohelský mlýn u Mohelna. Výstava je přístupná do 31. října 2015, otevřena v pondělí až pátek 9.00–11.30, v sobotu a v neděli 14.00–16.00 hod., po dohodě na tel. čísle 568 642 330 i v jiném čase.