Čtrnáctideník Kulturní noviny

30. číslo pondělí 27. 7. 2015

Téma Osobnosti

Odešel Pan redaktor

Jaromír Nečas (vlevo) oslavil v roce 2005 vydání svého sólového CD. Foto Miroslav Potyka

V sobotu 25. července odešla ve věku 93 let velká osobnost brněnské, moravské a vůbec české kultury, rozhlasový redaktor Jaromír Nečas. Jeho celoživotní práce vyústila v pestrou úrodu na kulturním poli.

V sobotu dvacátého pátého července zesnul na domácím lůžku Jaromír Nečas. V jeho věku – jednadvacátého února letošního roku mu bylo třiadevadesát let – by se řeklo, žádný div. Ale byl! Nám, kteří jsme s ním byli v kontaktu, se totiž zdálo, že takový ... více »

Dokument Osobnosti

Dvě ohlédnutí

Edgard Farasyn (1858-1938): Lidská potěšení. Repro Wikimedia Commons

Dva autobiografické texty Jaromíra Nečase: ukázka z publikace Sešlost u Nečasů a fejeton pro Kulturní noviny z roku 2010.

„Třeba je kyselé…“ (Zpověď dítěte svého věku) Narozen v Kyjově, víno sál pravděpodobně už s mateřským mlékem. Vědomě od základní školy ve Strážnici, kde byl otec ředitelem hospodářské školy a zároveň správcem výzkumné vinařské školy patřící mutěnick ... více »

Kultura a umění Kultura

Starý dobrý Dickens

Ilustrace George Landowa k prvnímu vydání knihy. Repro The Victorian Web.

Novela Večerní stíny, u nás znovuvydaná v roce 2014, jistě nezklame čtenáře, kteří mají rádi tvorbu klasika anglické prózy 19. století.

K těm, kdo mají prózy Charlese Dickense rádi, se rovněž počítám. A tak ani mne Večerní stíny  nezklamaly. A ten, kdo se dosud s dílem Charlese Dickense nesetkal, po této knížce asi sotva sáhne. Pro mladší generaci už Dickens totiž patří k nudným, r ... více »

Dokument Dokumenty

Otázky bez odpovědi (16. část): Člověk, který se ptá

V roce 1966, v době myšlenkového i tvůrčího kvasu v české společnosti, sepsal mladý student fyziky filosofické pojednání o devatenácti kapitolách, v němž si kladl mnohé – pro něj tehdy důležité – otázky. Ani po bezmála padesáti letech nemůžeme říci, že by zcela pozbyly své důležitosti či inspirativnosti. Přinášíme další část tohoto dříve nepublikovaného textu.

Motto: Spatřil nápis, který byl sice velký a zřetelný, ale nedalo se z něho rozeznat, znamená-li Jsem sám, nebo Jsem s vámi. (Camus) Dostojevskij byl v mládí posluchačem důstojnické školy. Po jedné přednášce o taktice v borodinské bitvě vyzval učit ... více »

Poezie Kultura

Cikáda

Obrázek nebo fotografie#14704

Letní báseň Victora de Laprade.

Vzduch parný. Křídel ruch ztich v klasech, po nivě,             po zvuku ani stopy, i chladná ještěrka se krčí bázlivě             na poli mezi snopy. List mlčí, na stromech ni ptáče neletí,             keř pohnouti se váhá, zem jistě viděla, ... více »

Literární ukázka Zahraničí

Počteníčko: Město Zlatého psa

Obrázek nebo fotografie#14703

Dnešní úryvek z knihy Jurije Brězana Krabat (1976) na téma pořádku a zraku je pro naše chvíle až překvapivě aktuální…

Krabat a mlynář Kušk kráčeli do města ulicí dlážděnou kočičími hlavami. Nikdo si jich nevšímal, nikdo se o ně nestaral. Hlavní ulice byla široká a hladká jako čerstvě ukrojený koláč, postranní byly úzké a hrbolaté, všude bylo plno lidí, většinou čil ... více »

Fejeton Domov

A vítěze přejede blondýna…

Obrázek nebo fotografie#14702

Fejeton o jednom závodu.

Napsal mně jeden známý, že s jakýmikoli organizacemi plácajícími něco o míru nadobro skončil: „Věnoval jsem těm aktivitám rok času a úsilí, efekt bohužel nicotný. Kudy kudy cestička přesně nevím. Snad jen přimět alespoň část spoluobčanů k tomu, aby ... více »