Čtrnáctideník Kulturní noviny

48. číslo pondělí 30. 11. 2015

Téma Ekonomika

Solidární ekonomika jako cesta k udržitelnosti: případ České republiky (1. část)

Komunitní zahrada. Foto www.vitalia.cz

Pojetí ekonomiky jde ruku v ruce s podobou společnosti a s její budoucností. Pokud nechceme propadnout do zhoubné jednostrannosti současného ekonomického mainstreamu, která vede k nadřazení určitých částí společnosti nad jinými a k nereflektovanému zacházení se zdroji, pak musíme pojmenovat a podpořit alternativní ekonomické přístupy, které celý systém vyvažují a zrcadlí potřeby společnosti jako celku. Přinášíme text, který přehledně popisuje rodící se alternativy.

Jako jeden z faktorů pokračující krize současného světa se jeví převládající ekonomický systém. Jeho znepokojivým rysem je takzvaný růstový imperativ: systémový tlak na stále větší produkci, který má silně negativní dopady na přírodu i lidské komuni ... více »

Komentář Vzdělávání

Odcházet ze školy sytý

Obrázek nebo fotografie#15641

Úvaha o tom, co vše potřebují školáci vedle možnosti se řádně naobědvat.

Ministryně školství Valachová navrhuje, aby stát dětem do třetí třídy platil obědy. Komentáře k tomuto návrhu jsou většinou výrazně odmítavé, obvykle s příznačnou dávkou bigotnosti: jsou špatné, protože „co taky od socialistky chcete“, jsou špatné, ... více »

Společnost a politika Politika

Státní podniky v České republice a v Evropě (dokončení)

Státní podniky jsou součástí ekonomické politiky státu. Pomáhají mu plnit jeho základní funkce, vytvářejí jeho zřetelnou ekonomickou a materiální základnu, přispívají k jeho sociální a ekonomické stabilitě. Po období negativního vnímání státních podniků, jež bylo zatíženo ideologií, je zapotřebí ve veřejném zájmu přehodnotit jejich smysl a využít jejich strategického potenciálu pro stát.

Historie státních podniků v Itálii byla předmětem dlouhých interpretací a debat. Po dobu několika desetiletí (zejména v padesátých a šedesátých letech minulého století) italský veřejný sektor do značné míry vzrůstal a ovlivňoval sociální, ekonomický ... více »

Kultura a umění Kultura

Svět je zlý sen

Milánská ulička via Bagnera, jedno z dějišť Ecovy knihy. Foto www.nuok.it

Umberto Eco v románu Nulté číslo klade znepokojivé otázky, ale především chce čtenáře pobavit. Přesněji řečeno, baví je právě těmi znepokojivými otázkami. To, nad čím bychom si měli zoufat, se mění ve frašku.

Není pochyb o tom, že konspirační teorie zaujaly v dnešní době (přinejmenším v Evropě) místo náboženství jako opia lidu. Ve světě, který postrádá srozumitelná pravidla, se už nelze vyznat jinak než pomocí paranoidních konstrukcí. Vzpomínám si třeba, ... více »

Kultura a umění Kultura

Poezie pro adventní čas

Poezie Adama Zagajewského je ovlivněna vzpomínkami na Gliwice, kde vyrůstal. Foto Wikimedia Commons

Adam Zagajewski je v současnosti ve světě nejznámějším žijícím polským básníkem. Sbírá literární ceny v Evropě, v Americe i v Číně. Český výbor ze Zagajewského posledních sbírek Neviditelné věci se vydařil.

V Polsku Adam Zagajewski (1945) není zdaleka tak oceňovaný jako ve světě. Není to tím, že by neměl v rodné zemi své čtenáře, naopak má jich dost a v Polsku je oblíbeným básníkem. Polské literární kritice ale do oka moc nepadl, ta jej ve své většině ... více »

Kultura a umění Kultura

Dylanův křeček a Kočka na kolejích

Legendární hra Josefa Topola v Divadle za branou

Malé divadelní zpravodajství: ohlédnutí za irským komikem, padesátým výročím Divadla za branou a novinkami v Divadle v Řeznické.

Po dvou letech zavítal do České republiky irský představitel žánru stand-up comedy Dylan Moran. U nás již dříve oblíbený komik po dvou vyprodaných vystoupeních v pražské Hybernii 18. a 19. listopadu zamířil 20. listopadu poprvé do Brna, kde se objev ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Můj první literární pokus

Samuel L. Clemens (Mark Twain), 29. 11. 1850, Zdroj www.marktwainproject.org

Vyprávění Marka Twaina o tom, jak to taky může dopadnout, když svěříte chlapci s osobitým smyslem pro humor na týden vydávání novin. Publikujeme jej při příležitosti 180. výročí autorova narození (30. listopadu 1835).

Ve třinácti jsem byl obrovsky chytré dítě – dokonce jsem si tehdy myslel, že jsem dítě neobvykle chytré. Prvně jsem tenkrát napsal něco do novin a proti všem mým očekáváním to v místní obci vzbudilo hotovou senzaci. Ano, senzaci, a já na to taky byl ... více »

Fejeton Vzdělávání

Interview

Obrázek nebo fotografie#15666

Fejeton písmenkově-voňavý.

Malá respondentka, která seděla vedle mě, do domečků v sešitě pro předškoláky hbitě domalovala okénka tak, aby jich v každém domečku bylo deset. Pak se zeptala: „A když budou dva domečky vedle sebe, kolik to bude okýnek?“ „Dvacet,“ odpověděl jsem. „ ... více »

Dokument Média

KN 2016: Prosíme o podporu a máme pro vás dárek!

Redakční kruh Kulturních novin se rozhodl připravit pro své příznivce překvapení. Projdeme úrodu roku 2015 a vybereme pro vás to nejzajímavější. Čtěte podrobnosti dále.

Kdybychom v každém vydání Kulturních novin v roce 2015 přinesli jen šest nových textů, tak by to bylo celkem zhruba tři sta článků. Ono jich ve skutečnosti bylo více a k tomu jsme od loňského roku vedle pravidelného týdenního vydání zavedli kurátors ... více »