Čtrnáctideník Kulturní noviny

33. číslo pondělí 17. 8. 2015

Téma Zahraničí

Chceme jet pomáhat uprchlíkům a máme dodávku, jsme blázni?

Jízdenka z Gevgelije do Tabanovců

Na začátku července odjel Richard do Makedonie. Vadilo mu, že se v Evropě stále mluví o uprchlické krizi, ale těm skutečným lidem, kteří na nejisté cestě ze svých domovů v krizové situaci právě teď jsou, nikdo nepomáhá.

Richard vlastní dodávku, s jejíž pomocí si přivydělává jako převozník ledasčeho (například výtvarných artefaktů) i ledaskoho (zejména hudebních kapel). Je věčným studentem balkánských jazyků a nemine rok, aby z něj alespoň část nestrávil v některé z ... více »

Kultura a umění Kultura

Lampy hvězd a lampy piv, jedna paráda!

Restaurace Eden v Heřmanově Městci. Foto www.beerborec.cz

V poslední sbírce básnických povídek Městečko pod lesy dokazuje Petr Motýl, že je stále v nejlepší literární kondici.

Doyen současného surrealismu Pavel Řezníček před časem napsal báseň Motýl to má spočítáno . Letos jednapadesátiletý básník a spisovatel Petr Motýl si naštěstí stojí zcela v protikladu k výše zmíněnému názvu Řezníčkovy básně: je velmi pilný, což u ... více »

Poezie Kultura

Innokentij Anněnskij: Srpen

Obrázek nebo fotografie#14816

Aktuální báseň ruského symbolisty.

A ještě pod klenbou cest hoří paprsky, ale tam, ve větvích je tišina už němá: Tak vyčerpaný hráč se směje na kostky, když spočítat svůj vrh už prostě sílu nemá.   Den už je za stórou. Při zemi pomalu s mlhami plazí se volání halasivé… Je stále dusně ... více »

Literární ukázka Osobnosti

Počteníčko: Jan Neruda o sobě

Jan Neruda. Foto www.janneruda.webzdarma.cz

Jan Neruda (9. července 1834 – 22. srpna 1891) psával do Vilímkových Humoristických listů profily významných osobností tehdejší české kultury. Článek o sobě samém pojal se svéráznou sebeironií.

P. T. panu J. R. Vilímkovi, vydavateli „Humorů“, zde. Můj milý! Sděluješ mně, že mou podobiznu dáš ten týden do „Humorů“, a žádáš, abych si sám k ní napsal text. Koukej se, nedělej to; bojím se o Tvého kresliče! Jakpak by dovedla slabá jeho ruka p ... více »

Fejeton Média

Mária Finošina je těhotná!

Obrázek nebo fotografie#14813

Fejeton o tom, jak se zachránit před horkem.

Můj tatínek by se asi zbláznil radostí, kdyby se měl jako já dnes: vstávám kolem půl sedmé a po nezbytné ranní hygieně snídám – u televize. Zhruba hodinku. Protože nechci umřít jako občan druhé kategorie, chci se tu angličtinu už konečně doučit (sic ... více »

Dokument

Kulturní noviny potřebují podporu

Děkujeme všem, kteří dosud na provoz Kulturních novin přispěli.  Za prvních sedm měsíců roku 2015 nás čtenáři podpořili částkou 40 280,- Kč.  Na jejich celoroční provoz potřebujeme 120 tisíc Kč, abychom aspoň v nejnutnější míře zachovali symbolicky ... více »