Čtrnáctideník Kulturní noviny

8. číslo pondělí 23. 2. 2015

Téma Vzdělávání

Inkluze ve školství: Spíše bída než lesk aktivismu

Lewis Hine: Černošská škola v Kentucky, 1916

Nedávná série článků o školství a chystaných reformách v médiích a především v Deníku Referendum odhalila slabiny a krizi prostředí, které prosazuje změny.

Počátkem roku jsem v Kulturních novinách publikoval zamyšlení nad českou debatou o školství, konkrétně nad otázkami vzdělávání dětí se speciálními potřebami v kontextu připravovaných legislativních (a tím potažmo i institucionálních) změn ( viz zde ... více »

Kultura a umění Kultura

Jak se žije v Neměřicích

Obrázek nebo fotografie#13477

Výbor Hájíčkových povídek pro venkovany i Pražáky. Postavy, prostředí, příběhy, tři premiéry a jedno přiznání.

Nenechte se zmást, že hned první povídka v novém výboru Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku se odehrává v Praze. Je totiž – také – psaná z pozice vesničana, přesněji řečeno mladého muže, který se po „návštěvě u zelenejch“ (povinná vojna, proto ... více »

Kultura a umění Kultura

Fyzici

Andrew Crumey

Komerční próza − ovšem taková, která může probudit řadu úvah o světě.

Andrew Crumey (nar. 1961), autor knížky Schrödingerova velryba , vystudoval teoretickou fyziku. V současnosti působí na univerzitě, nikoliv ale jako fyzik, vede kurzy tvůrčího psaní. Tam, kde se ve své próze drží prostředí a témat, která zná, to ... více »

Kultura a umění Domov

Po úspěšném Brně nacistickém vyšlo Brno stalinistické

Bývalý brněnský Dům pionýrů. Foto www.luzanky.cz

Po dvou letech od vydání historického průvodce Brno nacistické v nakladatelství Host vychází další, navazující díl, mapující místa spojená s érou stalinismu. Autoři Alexandr Brummer a Michal Konečný v něm v podobném formátu jako v případě své první společné publikace přinášejí důležitý historický materiál doplněný bohatou obrazovou přílohou.

Brno stalinistické je informačně ještě koncentrovanější než jeho předchůdce věnovaný období druhé světové války. Připomíná čtenáři 49 míst zanesených současně tíživou i groteskně vzletnou kolektivní pamětí přelomu čtyřicátých a padesátých let dvacá ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Za Pavlem Vašíčkem (1944-2015)

Foto Petr Zhoř

Ve čtvrtek 5. února zemřel galerista Pavel Vašíček, poslední rozloučení se v Praze konalo ve čtvrtek 19. února v kostele sv. Jiljí.

Pavel Vašíček zemřel nečekaně. V onen čtvrtek 5. února přes den ještě pracoval v Topičově salonu, plný energie a plánů, tak jako obvykle býval. V kostele svatého Jiljí v Husově ulici se o čtrnáct dní později sešlo asi tři sta lidí. Pavel Vašíček zna ... více »

Literární ukázka Dokumenty

Počteníčko: Fušeři

Obrázek nebo fotografie#13484

Fejeton Eduarda Basse o lidech, kteří se možná jen minuli se svým povoláním.

Jednou uspořádaly Lidové noviny anketu, co se lidem na jejich povolání nejvíc líbí. Nejkratší a nejvýznamnější odpověď poslal jeden kominík: „Mně se nejvíc líbí, že mi do mého řemesla nikdo nefušuje.“ Chlouba znamenitá, která zároveň obsahuje žalobu ... více »