Čtrnáctideník Kulturní noviny

12. číslo pondělí 23. 3. 2015

Téma Kultura,Osobnosti

Zákruty života Anežky Gorlové

Anežka Gorlová při malbě kraslic v 50. letech. Foto z archivu Františka Zákutného.

Nadšená propagátorka kolektivizace a lepších socialistických zítřků na poli „nové tvorby“ v lidovém umění. Byla Anežka Gorlová vědomou spoluaktérkou ideologického teroru 50. let nebo osobou, jejíž činnost měla pochopitelné kořeny a čistotu přesvědčení? Černobílé vidění tu nestačí, chceme-li poznat příčiny tehdejších dějů.

Mezi pozoruhodné postavy folklorní scény na Slovácku v polovině 20. století patřila Anežka Gorlová (1910–1993) – lidová sběratelka, textařka, vyšívačka a malířka. Autorka písní, které byly vydány v několika zpěvnících a dostaly se i na filmové plátn ... více »

Společnost a politika Politika,Ekonomika

Zelené technologie a oligarchizace politiky

Obrázek nebo fotografie#13710

Nad vládním návrhem dalšího zvýhodnění biopaliv si nelze nepoložit otázku, zda skutečně chceme používat úsloví „účel světí prostředky“ i v případě podpory zelených technologií a politické kultury obecně.

V televizním pořadu Otázky Václava Moravce, dne 15. března 2015, upozornil Miroslav Kalousek na problém oligarchizace naší politiky a demonstroval jej na příkladu vládního návrhu prodloužení daňového zvýhodnění biopaliv první generace, které by nali ... více »

Kultura a umění Kultura

Kam se řítí tenhle vlak?

Obrázek nebo fotografie#13703

Próza Rusko − vagon třetí třídy popisuje soudobé Rusko mladýma očima a ženským pohledem.

Zobrazení Putinova impéria je v podání Natalji Ključarjovové (nar. 1981) opravdu ryze současné. Hlavní postavy této prózy už nezažily komunismus, ten znají už jen z vyprávění starších nebo z literatury či filmu. Minulost ale autorce není lhostejná ... více »

Poezie Kultura

Cesare Pavese

Constance Dowlingová a Cesare Pavese.

Básně italského spisovatele Cesara Paveseho.

To C. from C.   You, dappled smile on frozen snows – wind of March, ballet of boughs sprung on the snow, moaning and glowing your little „ohs“ – white-limbed doe, gracious, would I could know yet the gliding grace of all your days, the foam-like lac ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Křesťan Ramidji

Misijní škola Carla Strehlowa v severní Austrálii. Foto archiv University of Western Sydney

Český cestovatel Josef Ladislav Erben (1888−1958) navštívil nejsevernější část Austrálie v dobách, kdy byl tento nehostinný kraj osídlen téměř výhradně domorodci, jejichž kontakty s evropskou civilizací měly dost kuriózní povahu.

Již od příchodu Evropanů do Austrálie datují se pokusy obrátit domorodce na křesťanskou víru, výsledky jsou však stále pochybné. Například roku 1882 vydal se páter C. Strehlow se dvěma misionáři z řad lutheránů do povodí Daly River a vybudoval na pr ... více »

Fejeton Domov

Skleróza

Za kterého Mikuláše ses to převlékl, idiote?

Fejeton o paměti.

„To snad není možný, ty už máš takovou sklerózu,“ řekla mi manželka, když jsem ji přijel do stanice Jinonice vyzvednout v patnáct třicet a ona tam chudinka už od tří čekala… Zastyděl jsem se. Náš pan profesor Rauch, skvělý klavírista, skvělý pedagog ... více »