Čtrnáctideník Kulturní noviny

26. číslo pondělí 29. 6. 2015

Téma Kultura

Kulturní tipy na léto

Obrázek nebo fotografie#14504

Z nabídky prázdninových kulturních akcí pro vás vybrali redaktoři a spolupracovníci Kulturních novin následující tipy.

Festiválek u Palce Tišnov, 11. července 2015 http://bandzone.cz/fan/festivalekupalcetisnov Šestý ročník festivalu etnické a alternativní hudby na nádvoří barokního domu Na Pernštejně v Tišnově. Vystoupí Vojta Lavička se skupinou Gipsy Spirit, Poletí ... více »

Společnost a politika Zahraničí

Nová papežská encyklika: Je třeba chránit stvořené bytosti a přírodu

Svatý František káže ptákům.

Tato země, týraná a zneužívaná, naříká,“ sděluje dlouho očekávaná papežská encyklika Laudato si’, kterou 18. června představili ve Vatikánu ghanský kardinál, řecký ortodoxní kněz, německý přírodovědec, americká ekonomka a italský učitel a aktivista. O čem encyklika pojednává a v čem je její jedinečnost a význam?

Nová encyklika budí od začátku velký ohlas médií. Už při prvním zběžném pročtení je patrné, jak otevřeně a naléhavě, možná až revolučně, se tato vlivná depeše staví na stranu ochrany přírody a celé Země, která je naší „sestrou“ a „matkou“. Uvedenými ... více »

Dokument Věda

Otázky bez odpovědi (12. část): Světla a stíny civilizace

V roce 1966, v době myšlenkového i tvůrčího kvasu v české společnosti, sepsal mladý student fyziky filosofické pojednání o devatenácti kapitolách, v němž si kladl mnohé – pro něj tehdy důležité – otázky. Ani po bezmála padesáti letech nemůžeme říci, že by zcela pozbyly své důležitosti či inspirativnosti. Přinášíme další část tohoto dříve nepublikovaného textu.

Motto:  Budeme připraveni na nesnadnou situaci lidstva před vesmírem, vůči níž se mi dnešní filosofové a vládci jeví směšně anachroničtí. (Oppenheimer) Podstatným znakem technické civilizace je její dynamičnost. Předchozí civilizace, založené na ze ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Odešel akademický malíř Josef Kremláček

Poslední fotografie Josefa Kremláčka, pořízená tři dny před jeho úmrtím, 19. června 2015, při besedě s malými čtenáři v Městské knihovně v Třebíči. Foto: archiv Městské knihovny v Třebíči

Nekrolog významného malíře a ilustrátora (1937–2015).

V pondělí 22. června v Třebíči náhle zemřel malíř, grafik, ilustrátor a pedagog, akademický malíř Josef Kremláček. Bylo mu 78 let. Narodil se 5. března 1937 v Třebíči. V první polovině padesátých let studoval na Škole uměleckých řemesel v Brně, oddě ... více »

Dokument Média

Kulturní noviny potřebují podporu

Děkujeme všem, kteří dosud na provoz Kulturních novin přispěli. Za prvních pět měsíců roku 2015 nás čtenáři podpořili částkou 31 680 Kč. Na jejich celoroční provoz potřebujeme 120 tisíc Kč, abychom aspoň v nejnutnější míře zachovali symbolicky honorované funkce, jež považujeme za zásadní: obsluhu webu, korektury, komunikaci se čtenáři a propagaci.

Prosíme tedy, neustávejte v podpoře. Každá stokoruna bude účelně využita pro vaše Kulturní noviny a jejich další rozvoj a nezávislost.

Za redakci děkuje

Jiří Plocek

... více »

Poezie Kultura

Jan Kellner

Básně ze sbírky Rýpat pýr, které je věnován Tip tohoto týdne.

a nejsem šťasten příteli, zvuky historie mi třeští v hlavě, již s ní nejsem, jsem ve vřavě, v litém boji na Okinawě, šabat slaví v neděli, a já se cítím vyčpělý, jak letní vzduch v lahvi od piva, příteli, nejsem šťasten   když svatou noc zal ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Liberté égalité fraternité

Obrázek nebo fotografie#14519

Ukázka z tvorby lužickosrbského spisovatele Jurije Brězana.

Kaktusová plantáž zmizela, jeho podrážděný mozek přenesl ještě osamělé kaktusy na neklidnou, prázdnou plochu, vypadaly rezavě červené, snad už to ani nebyly kaktusy, ale bloudící ohromné plameny, asi zemní plyn unikající puklinami v zemi, který se v ... více »

Fejeton Zahraničí

Na pokraji míru

Obrázek nebo fotografie#14513

Fejeton aktuální.

Už i papež František se vyjádřil, že cítí ve vzduchu válku. Myslím, že bylo ve vzduchu ve světě i hůř, ale přesto. Těch protivýroků a proticvičení na obou stranách (Rusko versus NATO) je nějak víc, než je pro naši psychiku zdrávo. Co s tím? Jedna pa ... více »