Čtrnáctideník Kulturní noviny

7. číslo pondělí 16. 2. 2015

Téma Domov

Borovice, jakou svět neviděl

Opatovická borovice, foto Lenka Grossmannová

Až do konce února lze hlasovat v anketě Evropský strom roku 2015 a podpořit v ní sedmikmennou borovici z Velkých Opatovic. Anketa upozorňuje na výjimečné příběhy stromů i lidí a zároveň aktivizuje místní komunity, a tedy i tu českou.

Soutěž Strom roku lze bezesporu označit za úspěšný český vývozní artikl. První celostátní ročník ankety o nejzajímavější český strom s příběhem uspořádala Nadace Partnerství roku 2002. Jeho vítězem se stal jasan rostoucí na místě bývalé vesnice Popo ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Exegi monumentum (2. část)

Foto David Sedlecký

Dokončení recenze na knihu Michaela Žantovského nazvanou stručně Havel.

Václav Havel předlistopadový, nonkonformní intelektuál šikanovaný režimem, vyznívá v Žantovského knize jako osobnost rozporuplná a chybující, ale právě proto bezesporu sympatická. Když však dojde na období, v němž Havel jako hlava státu aktivně tvoř ... více »

Kultura a umění Kultura

Český art brut na uměleckém veletrhu v New Yorku

Instalace čtyřdenní výstavy českých děl  na Outsider Art Fair v New Yorku.Foto Randall MorrisCavin-Morris Gallery

Na veletrhu zaměřeném na svérázný výtvarný styl, umění „outsiderů“, se neztratili ani čeští výtvarníci. A to přesto, že v našich zemích se tento styl emancipoval až po roce 1989.

Čeští výtvarníci byli k vidění na čtyřdenním newyorském Outsider Art Fair, který se specializuje na svérázný art brut. Jeho třiadvacátý ročník se ve čtvrtek 29. ledna navrátil do Chelsea, kde obsadil tři patra budovy Center 548, původně pod správou ... více »

Kultura a umění Kultura

Svatý Martin ve zdi: Kostel jako symbol

Kostel svatého Martina ve zdi. Foto Wikimedia Commons

Jedno z míst, kde před šesti sty lety započala česká reformace, má za sebou pohnutou historii. V reprezentativně pojaté publikaci Pijte z něho všichni, již vydalo v roce 2014 nakladatelství EMAN, jsou dějiny jedné církevní stavby ukotveny do širších souvislostí, které umožňují celistvější pohled na fenomén českého protestantismu od 15. století až po současnost.

Základ kostela u sv. Martina ve zdi na pražském Starém městě je románský. Byl postaven ve druhé půli 12. století a později přestavěn v gotickém slohu. Podle legendy zde bylo poprvé na podzim roku 1414 vysluhováno „pod obojí“, čímž zjevně na veřejnos ... více »

Kultura a umění Kultura

Solidní jistota Franciszka Nastulczyka

Franciszek Nastulczyk. Foto www.denpoezie.cz

Ostravský Protimluv vydal výbor z díla polského básníka narozeného na české straně hranic.

Polština se v posledních letech stala jazykem, z nějž je překládána do češtiny nejvíce poezie. Přesněji řečeno, nejvíce současných, žijících básníků. Největší zásluhu na této skutečnosti mělo v loňském roce ostravské nakladatelství Protimluv. Chváli ... více »

Poezie Domov

Jarmila Klimešová

Rafael Santi_Svatý Jiří bojující s drakem,1505, 262 x 300 cm

Veršovaná báje o opatovické borovici, která právě nyní soutěží v anketě Evropský strom roku 2015 a o níž píšeme v rubrice Téma tohoto čísla, z pera místní paní učitelky ve výslužbě

V parku u cestičky pětihlavý drak místo na kytičky zíral do oblak. Ale že byl tuze líný, chvíli zdřímnul pak, nevzbudil ho ani vystrašený pták. Jede kolem rytíř Jiří, chrabrý moci pán. Saň se vzbudí, zlostně zuří, rozevře naň chřtán. Pak se ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Moderní metody řízení

Foto www.achatnature.com

Douglas Adams ve svém románu Restaurant na konci vesmíru hlásá teorii, že naše civilizace vznikla z lidí vyhnaných z planety Golgafrinčam coby „sbírka idiotů a budižkničemů“. Ukázka popisuje počátky jejich kolonizace zeměkoule, při níž byly položeny základy všech dosud existujících institucí.

Paseka se zaplnila. Stovky mužů a žen posedávaly kolem. Klábosili, pojídali ovoce, hráli karty, krátce řečeno, báječně si užívali. Tepláky měli hodně špinavé, mnozí dokonce potrhané, zato měli všichni pečlivě upravené účesy. Forda udivilo, proč si n ... více »

Fejeton Domov

Momentky

Obrázek nebo fotografie#13448

Dvě momentky z práce.

Na osobní asistenci do Dobřenic jezdím vlakem. Stanice je ale tři kilometry od obce, víceméně v poli. Ze začátku jsem si pěší chůzi užíval, v poslední době se ale snažím spíš oslovovat řidiče, kteří na cestující z vlaku (své rodinné příslušníky) ček ... více »