Čtrnáctideník Kulturní noviny

42. číslo pondělí 19. 10. 2015

Téma Zahraničí

Čtyři generace válečnictví

Obrázek nebo fotografie#15292

Cílem teorie čtyř generací válečnictví je reagovat na změnu vedení války na konci dvacátého století, kdy se boj decentralizoval a státy ztratily svůj monopol na ozbrojené síly. Příkladem čtvrté generace, v níž se právě nacházíme, je i konflikt na Blízkém východě.

První generaci válečnictví charakterizují masové armády používající lineární taktiku (vojáci stojí v řadě proti sobě a střílejí salvami na povel svých velitelů) a kolony s uniformovanými vojáky, kteří podléhají státu. Stát má monopol na násilí. Toto ... více »

Komentář Domov

Knížecí odcházení

Obrázek nebo fotografie#15286

Na okraj vrcholově politického loučení Karla Schwarzenberga.

Karel Schwarzenberg odchází z vrcholové politiky. Někteří tento odchod interpretují jako dokonané zmizení Havlova odkazu a jakéhosi evropského humanismu z české politické scény, přičemž se často zmiňuje například Schwarzenbergův aktuální morální pos ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Mistr slova osmdesátiletý

Obrázek nebo fotografie#15295

Malá zdravice pro jednu z velkých osobností české a moravské kultury u příležitosti životního jubilea. Antonín Přidal se minulý týden dožil osmdesáti let.

Překladatel, dramatik a spisovatel Antonín Přidal oslavil 13. října osmdesátku. K uvedeným třem profesním charakteristikám bych měl přidat ještě mnohé další, které by si čtenář jistě zasadil do správného kontextu, protože Přidalovo veřejné působení ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Výlet pana Broučka do XXI. století

Foto www.citylab.com

Jak si lidé před sto lety představovali naši dobu – dle Karla Babánka.

Matěj Brouček už dávno přestal chodit na Vikárku. Po svých posledních výletech na Měsíc a do XV. století vyhledal si útulnou, plzeňskou pivnici na Starém Městě, kde ho nikdo neznal a kde zůstával ušetřen všetečných otázek o svých podivuhodných výlet ... více »

Fejeton Domov

Ruda

Autor tohoto fejetonu se dožil 15. října pětadevadesáti let. Jako pedagog mnoho let pracoval s neslyšícími dětmi a svoje učitelské i životní zkušenosti zúročuje jako neobyčejně kultivovaný publicista a bloger. Přejeme mu pevné zdraví a stále jasnou mysl a přinášíme jednu jeho vzpomínku, starou více než čtyři desetiletí.

Vždycky, když jsme zahajovali na ústavu pro neslyšící v Ivančicích nový školní rok, vzpomněl jsem si na jaro 1953, kdy jsem naposled viděl svého neslyšícího žáka Rudu Friedhelma. Jeho osobní spis jsem založil mezi ostatní, ale občas se k němu vracím ... více »

Dokument

Kulturní noviny nemohou fungovat bez vaší pomoci

Prosíme o podporu.  Za prvních sedm měsíců roku 2015 nám čtenáři přispěli částkou 40 280,- Kč. Na celoroční provoz potřebujeme 120 tisíc Kč, abychom alespoň v nejnutnější míře zachovali symbolicky honorované základní provozní funkce našeho média: obsluhu a rozvoj webu, korektury, komunikaci se čtenáři a propagaci. Vězte, že každá stokoruna bude účelně využita pro vaše Kulturní noviny a jejich další rozvoj a nezávislost. Za redakci děkuje Jiří Plocek

... více »