Čtrnáctideník Kulturní noviny

21. číslo pondělí 25. 5. 2015

Téma Politika

Hledání étosu v míru a pro mír

Socha Étos v australské Canbeře, autor Tom Bass

Válka vyhrocuje lidské konání i jeho smysl do jednoznačnosti. Étos je zjevný záhy, byť není lehké podle něj jednat. V míru to není s étosem a smysluplností tak jednoduché, člověk se nachází ve spleti nejrůznějších vlivů a najít klíč, podle něhož odpovědně jednat ve složitém světě, vyžaduje značné úsilí a dennodenní tříbení.

Svět – a v užším pojetí lidstvo – se neustále proměňuje a vyvíjí. Člověk se v tomto systému chová podle vnitřních motivací, jichž si mnohdy sám není zcela vědom, zvláště pak mají-li původ v hlubinné existenciální úzkosti. Co je to například hromaděn ... více »

Kultura a umění Kultura

Moře je svědek

Obrázek nebo fotografie#14200

Nad románem Kamela Daouda inspirovaným Camusovým Cizincem. Otázka viny, trestu a anonymity obětí válek a tragédií je v situaci, kdy na cestě do Evropy za lepším životem umírají stovky lidí, stále aktuální.

Ve slavném románu Alberta Camuse Cizinec je označení „Arab“ použito dvacet pětkrát, přičemž ani jednou není doprovázeno jménem. I vražda, při níž hlavní postava Cizince Mersault zastřelí neznámého člověka odpočívajícího na pláži, se odehraje jaksi ... více »

Kultura a umění Kultura

O potřebě mostů

Krajina bývalých dolů v Lužici.

Poprvé vychází v českém překladu kniha básní německého autora Petera Huckaufa (narozen 1940 v Bad Liebenwerda).

Čta název sborníku překladů Huckaufových básní od několika překladatelůjsem si uvědomil, jak blízko si jsou některá slova. A že toto přibližování se  je umožněno právě literaturou, poezií; jež takováto společenství vytváří zdůrazněním symbolického ... více »

Kultura a umění Kultura

Dobré setkání obrazů a keramických plastik

Jan Hanuš: Red night blues (Červené noční blues), 100 x 100 cm, 2010. Foto: http://www.janhanus.cz/

Třebíčští milovníci výtvarného umění se mohou seznámit s originálním pohledem dvojice umělců vystavujících v Malovaném domě.

Výstava obrazů Jana Hanuše a keramických soch Jaroslava Šafra je aktuálně k vidění v Galerii Malovaný dům v Třebíči na Karlově náměstí. S připomenutím si zdejších výstav za řadu minulých let má tato pro příznivce současného umění zvláštní význam. Ke ... více »

Dokument

Kulturní noviny potřebují podporu

Nejdříve ze všeho: Děkujeme všem, kteří dosud na provoz Kulturních novin přispěli. Za první čtyři měsíce roku 2015 jste nám poslali 27 280 Kč. Na jejich celoroční provoz potřebujeme 120 tisíc Kč, abychom aspoň v nejnutnější míře zachovali symbolicky honorované funkce, jež považujeme za zásadní: obsluhu webu, korektury, komunikaci se čtenáři a propagaci. Prosíme tedy, neustávejte v podpoře. Každá stokoruna bude účelně využita pro vaše Kulturní noviny a jejich další rozvoj a nezávislost. Za redakci děkuje Jiří Plocek

... více »

Poezie Kultura

Feng Jen-ťi

Čínský vějíř s jarním motivem. Repro Honolulu Academy of Arts

Jarní báseň čínského autora z 10. století.

1   Ten jarní kraj! Ten jarní kraj! Nach květů, zeleň vrb a v kosém slunci háj. Narudlá silnice od modré brány s věží. Kdo je ten mládenec, co to tam zpitý leží? Opilé mládí! Opilé mládí! Musíš se radovat, nežli tě roky zradí!   2   Ten měsíc ... více »

Literární ukázka Osobnosti

Klíč, který já nikdy nedostanu

Bohumila Grögerová. Foto Revue Pulsy

Poslední kniha Bohumily Grögerové Můj labyrint vyšla minulý rok na podzim. Básnířka se v ní loučí. Labyrint její pozemské pouti se uzavřel 21. srpna 2014. Ukázka je z třetí části knihy nazvané aluzivně Branka na klíč. Boj o smysl, o slovo, o vědomí.

V neděli 8. července jsme s mladší dcerou Bohunkou, vnukem Viktorem a kocourem odjeli do Sedla, kde je už nějaký týden Honza. Je teplo, denně se na kole jezdí koupat a libuje si. Začala jsem zvolna psát, abych se zklidnila. Je pravé poledne, úpal. D ... více »

Fejeton Kultura

Královský trubadúr Daniel

Obrázek nebo fotografie#14211

Fejeton-píseň na počest autora hymny k 700. výročí narození Karla IV.

  Jde to jak nic, chtěj ode mě čím dál tím víc, stačí říci jim „Čech“ a mám je na křídlech, dávám jim nemožnej cíl, co jsem si vymyslil. Je to jak sen, v němž jen já vzhůru jsem, nic není dost velkej kšeft, abych mu neříkal „mše“. Volám k nebi přání ... více »