Kultura a umění Kultura

Dobré setkání obrazů a keramických plastik

Jan Hanuš: Red night blues (Červené noční blues), 100 x 100 cm, 2010. Foto: http://www.janhanus.cz/ Jaroslav Šafr: Bez názvu

Třebíčští milovníci výtvarného umění se mohou seznámit s originálním  pohledem dvojice umělců vystavujících v Malovaném domě.

Výstava obrazů Jana Hanuše a keramických soch Jaroslava Šafra je aktuálně k vidění v Galerii Malovaný dům v Třebíči na Karlově náměstí.

S připomenutím si zdejších výstav za řadu minulých let má tato pro příznivce současného umění zvláštní význam. Keramické sochy Šafrova stylu a obrazy se sítotisky, jak je tvoří a prezentuje Hanuš, nebyly v Třebíči doposud vystaveny. V tom je prospěšnost pestrého výstavního programu Malovaného domu, že občas přijde na řadu autor, jehož projev je z těch v místě dosud neviděných. Viděno z jiného úhlu, je to vlastně úděl (dobrý i špatný zároveň) galerií v okresních městech.

Jan Hanuš se léta věnuje výtvarné fotografii, vystavoval také fotografické koláže. Od posledního desetiletí minulého století rozvíjí metodu sdružení fotografie s grafickými technikami, zejména s širokými možnostmi sítotisku. Ty obrazy, které jsou náplní jeho třebíčské výstavní účasti, vznikly převážně spojením malby akrylovými barvami s mechanickými zásahy a s dokonalou sítotiskovou zobrazovací technikou. Většinou jsou na pevném podkladu, na plechu z lehkého kovu. Jejich kompozice mají přitažlivou tematickou pestrost a dynamické podání motivů kombinujících věcnost s abstrakcí.

Jaroslav Šafr pracuje s pálenou hlínou míchanou se šamotovou drtí. Tímto spojením dosahuje u keramických soch zvláštního efektu povrchu. Ještě podstatnější ovšem je forma oněch soch. Šafr buduje z vypálených keramických materiálů bizarní rozpadající se stavby. Nezřídka jsou připodobněny, třeba jen v náznacích, k lidským bytostem. V surrealistické podobě, jejíž zrakový i psychický účinek je značný, si tak autor výtvarně pohrává s dvojím zmarem najednou, se zmarem tělesným a zmarem lidských obydlí. Ani za mák to není optimistické, ale rozhodně jde o inspiraci v toku času a o umělecké činy zasluhující pozornost.

Jan Hanuš – obrazy, Jaroslav Šafr – keramické plastiky. Galerie Malovaný dům, Třebíč, Karlovo náměstí 53. Výstava trvá do neděle 7. června 2015, otevřeno denně kromě pondělí od 10. do 12. hodiny a od 13. do 17. hodiny.