Čtrnáctideník Kulturní noviny

15. číslo pondělí 13. 4. 2015

Téma Zahraničí

Řecko: černá ovce Evropy? (1. část)

Důl Skouries. Foto Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

Situace Řecka a její geneze není tak jednoznačná, jak tvrdí některá média i politici. Při hlubším rozboru se ukazuje, že Řecko je do velké míry obětí současného deregulovaného globálního finančního systému, který přispívá ke koncentraci moci v rukou velkých korporací, včetně ratingových agentur, a omezuje státní suverenitu diktátem „trhů“.

„Řecko není jen černou ovcí eurozóny, ale spíš nenáviděným sousedem. Odmítá poskytovat údaje a ty, které dává, neodpovídají pravdě. Nechce restrukturalizovat podle doporučení věřitelů. A odmítá zdanit nejbohatší,“ napsaly nedávno o Řecku Hospodářské ... více »

Komentář Domov

Proč to člověk dělá?

Obrázek nebo fotografie#13875

Při přípravě textu o výstavě samizdatu, stejně jako předtím při procházení stovek těch podomácku vyrobených publikací, vracela si mi na mysl stále otázka: Proč to ti lidé dělali?

Velká slova o kompenzaci jednostranné ideologicky omezené ediční praxe za socialismu jsou sice pravdivá, ale současně formální. Nevystihují náboj motivace. Ani slova o odporu vůči ideologii a moci podle mne nevystihují hloubku, z níž vyvěrala pracná ... více »

Dokument Věda

Otázky bez odpovědi (2. část)

V roce 1966, v době myšlenkového i tvůrčího kvasu v české společnosti, sepsal mladý student fyziky filosofické pojednání o devatenácti kapitolách, v němž si kladl mnohé – pro něj tehdy důležité – otázky. Ani po bezmála padesáti letech nemůžeme říci, že by zcela pozbyly své důležitosti či inspirativnosti. Přinášíme další část tohoto dříve nepublikovaného textu.

Motto: Kde je vysoký soud? Kde je soudce? Mám právo a povinnost, abych promluvil. Zvedám ruce. (Kafka) Dlouhá tisíciletí ovládalo náboženství kulturní a politický život lidstva. Přežilo utrpení, války, pošlapání spravedlnosti. Uprostřed všech hrůz b ... více »

Kultura a umění Kultura

Maupassant růžový i klasický

Jen růžová to může být...

Nakladatelství Omega znovuvydalo výbor z povídek Guy de Maupassanta Kulička z roku 1933, který přeložil Jiří Guth-Jarkovský.

Zakladatel českého olympijského hnutí a znalec a osvětář společenského chování Jiří Guth-Jarkovský (1861–1943) byl kromě jiných svých zájmů v neposlední řadě také velkým čtenářem a milovníkem literatury, básníkem, autorem cestopisů a pamětí a překla ... více »

Kultura a umění Kultura

Febiofest po dvaadvacáté a jeho regionální ozvěny

obrázek

Ohlédnutí za tradičním filmovým festivalem, který tento týden pokračuje ještě v Jihlavě, Karviné a ve Zlíně, kde se s ním 17. dubna rozloučíme.

Letošní již dvaadvacátý ročník pražského filmového festivalu Febiofest proběhl ve dnech 19.–27. března tentokráte nejen v tradičních prostorách multiplexu Cinestar Anděl na Smíchově, ale nově i v kinosálech na Černém Mostě a tři projekce filmů s tem ... více »

Kultura a umění Kultura

Absolutně chycena mouchou Salvadora Dalí

Z představení Absolutní štěstí mouchy. Foto archiv Studia Marta

Studentská recenze studentského představení. Gymnaziální studentka referuje o neobvyklém scénickém ztvárnění surrealistického snu v brněnském studiu Marta, na jedné ze scén Divadelní fakulty JAMU.

Představení Absolutní štěstí mouchy aneb Poslední mystifikace Salvadora Dalí je v pořadí druhým uvedeným titulem v podání letošních absolventů činoherního herectví na Divadelní fakultě JAMU v Brně, neboli oxanovců, jak sami sebe – podle své hlavní ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Chvilka klidu

Hector Hugh Munro (Saki)

Povídka Hectora Hugha Munroa, známého pod pseudonymem Saki, o tom, že i cíleně vyvolaný neklid může mít rekreační efekt.

„Pozvala jsem k nám Latimera Springfielda na neděli a pak přes noc,“ oznámila paní Durmotová u snídaně. „Já myslel, že neví, kam dřív skočit s těmi volbami,“ poznamenal její manžel. „Právě, volí se ve středu a do té doby z něho chudáka zbude jen stí ... více »

Fejeton Domov

Jablko

Obrázek nebo fotografie#13896

Rozpustilý jarní fejeton.

Plod rostliny je symbolem života a symbolem plodu je jablko. Snad proto, že jeho tvar je téměř dokonalou kopií magnetického pole Země, protlačilo se jablko ve vědomí lidí alespoň na její severní polokouli i před takové plody, jako je banán (kterému ... více »