Kultura a umění Kultura

Absolutně chycena mouchou Salvadora Dalí

Z představení Absolutní štěstí mouchy. Foto archiv Studia Marta

Studentská recenze studentského představení. Gymnaziální studentka referuje o neobvyklém scénickém ztvárnění surrealistického snu v brněnském studiu Marta, na jedné ze scén Divadelní fakulty JAMU.

Představení Absolutní štěstí mouchy aneb Poslední mystifikace Salvadora Dalí je v pořadí druhým uvedeným titulem v podání letošních absolventů činoherního herectví na Divadelní fakultě JAMU v Brně, neboli oxanovců, jak sami sebe – podle své hlavní pedagožky Oxany Smilkové – nazývají. Leitmotivem inscenace je šustění křídel motýlů, velkých igelitových křídel, za kterými se schovávají hlavní aktéři. Jsou všude – nad kovovými konstrukcemi Marty se téměř vznášejí. A uprostřed stojí hlavní představitel hrající Salvadora Dalí, David Janošek. Běhá, křičí, šplhá po laně i žebřících, houpe se na kovových kruzích zavěšených ze stropu, ostatně jako pak téměř všichni aktéři v průběhu představení. Energie. To je to správné slovo. Že je to studentské představení? Těžko uvěřit. Takové nadšení z herectví, akrobacie, slovní projev, přesvědčivost i přechod z role do role jen a pouze utvrzují v tom, že i další inscenace nastudované v této sezóně budou zajímavé.

Obraz střídá obraz, spousty barev v kombinaci s vysokým tempem i hereckým nasazením. Dalí chvíli nepostojí, chrlí jedno slovo za druhým. Do jeho snu pak vstupuje francouzský básník Paul Eluard a jeho žena Gala. Tempo zvolnilo, Dalí se zamiloval. Našel svoji múzu. A pak zase, smršť – Dalího ateliér, ateliér Pabla Picassa, svatba Galy a Dalího na slepičím trhu, Eluard, Picasso a Dalí bojují o nevěstu. „Surrealismus jsem já!“ křičí ke konci první části inscenace šťastný Salvador.

Druhá část představení se nese již v trochu jiném duchu. Barvy se vytrácejí, tempo opět zvolňuje, atmosféra je více napjatá – Salvador stárne. A jeho milovaná Gala, jeho múza, odchází na věčnost. Na scénu přichází ruský spisovatel Fjodor Michajlovič Dostojevskij, kterého Gala tolik milovala. A postavy z románu Idiot, jejž Salvadorovi tak často předčítala, když maloval: je tu Rogožin, kníže Myškin, Aglaja i Nastasja Filipovna. A další sen – tentokrát ze zasněžené krajiny – ve kterém si do pasti chycený vůdce vlčí smečky lovené lidmi radši uhryže tlapu, než aby byl chycen. Protože co jiného je pro něj cennější než svoboda?

Takové bylo představení o vlivu umění na duši člověka od Oxany Smilkové a jejích absolventů – plné energie, nadšení z herectví a skvělých hereckých výkonů. Představení trochu alternativní, za čímž ale musí stát i notná dávka odvahy, neb pustit se do ztvárnění snů a představ Salvadora Dalí není jen tak. Ale stálo to za to.

Oxana Smilková: Absolutní štěstí mouchy aneb poslední mystifikace Salvadora Dalí. Divadelní studio Marta, Brno. Představení mělo premiéru 14. října 2014 a do květnové derniéry jej soubor odehraje již jen dvakrát. Více informací o programu naleznete na www.studiomarta.cz.