Čtrnáctideník Kulturní noviny

35. číslo pondělí 31. 8. 2015

Téma Domov

Gott za šest a půl tisíce aneb život muzikanta za socialismu

Machiavelli normalizační popmusic František Janeček a jeho svěřenci. Foto www.muzeumhudby.cz

Dnem tohoto vydání končí prázdniny a my přinášíme poslední prázdninové téma – ohlédnutí za životem hudby a jejích protagonistů v osmdesátých letech těsně před sametovou revolucí.

Dělal jsem pořádek ve svých archivech a z muzikantské složky vypadla brožurka Katalog zábavně uměleckých pořadů , kterou pro pořadatele na sezónu 1988–9 vydala Československá umělecká agentura Pragokoncert. Je to neobyčejně zajímavé čtení, které v  ... více »

Společnost a politika Osobnosti

Odešel politik

Zdeněk Přikryl - zdroj www.kr-jihomoravsky.cz

Přinášíme nekrolog jednoho z významných poválečných moravských politiků Zdeňka Přikryla. Přesvědčeného mládežníka, komunisty, opozičníka, chartisty a nakonec významného člena Obrody, který se stal prvním předsedou Jihomoravského krajského národního výboru po roce 1989.

Dne 30. července 2015 se v 83 letech uzavřel život Zdeňka Přikryla, politika a aktivního účastníka dějinných změn dvacátého století. Zažil Mnichov a mobilizaci před okupací koncem třicátých let, světovou válku i poválečné období, kdy se stal veřejně ... více »

Kultura a umění Kultura

Prozaik z Egypta, bytem v Paříži

Albert Cossery. Foto 3:AM Magazine

Jedno z malých českých nakladatelství - Studio Rubato - vydalo pozoruhodnou knížku egyptsko-francouzského autora Alberta Cosseryho (1913-2008) Bohem zapomenutí lidé. Překlad se "trefil do doby" a měl u nás slušný kritický ohlas, a to i ve většinových médiích.

Knížky, které ve Studiu Rubatu prozatím vyšly, rozhodně nejsou středoproudové a profil tohoto nakladatelství je opravdu zajímavý. Ani soubor povídek  Bohem zapomenutí lidé , ač byla tato prvotina Alberta Cosseryho z roku 1940 velmi kladně recenzován ... více »

Kultura a umění Kultura

Tarzan ve slovácké džungli

Tichý Tarzan - zdroj - archiv Divadla Husa na provázku

Osudy kyjovského umělce-outsidera, malíře a fotografa Miroslava Tichého, podivínského voyeura, kterému se dostalo v závěru života mezinárodního ohlasu, jsou osou inscenace Tichý Tarzan, kterou již čtvrtým rokem uvádí brněnské Divadlo Husa na provázku a jež stále stojí za zhlédnutí.

Malíř a fotograf Miroslav Tichý (20. listopadu 1926, Nětčice /dnes součást Kyjova/ – 12. dubna 2011, Kyjov) byl ke konci života takřka celebritou. Jeho svérázná postava a osud se staly vyhledávaným tématem editorů nejen českých magazínů a nejedna sl ... více »

Kultura a umění Kultura

Básník a učitel Władysław Sikora

Obrázek nebo fotografie#14969

Nová monografie portrétuje významného polského spisovatele a dramatika z oblasti českého Těšínska. Splácí tak alespoň zčásti dluh, který máme vůči našim umělcům tvořícím v jiném než českém jazyce.

Opavské nakladatelství Literature & Sciences letos zahájilo novou ediční řadu Spisovatelé Těšínska publikací Libora Martinka o významné těšínské osobnosti s prostým názvem Władysław Sikora (monografie) . Polsky píšící básník, prozaik, dramatik a pe ... více »

Poezie Kultura

Jiří Orten

Jaroslav Šerých, ilustrace k Elegiím Jiřího Ortena.

Před devadesáti šesti lety se 30. srpna narodil a před sedmdesáti čtyřmi lety 1. září tragicky zemřel jeden z největších českých básníků.

Sklenice se sádlem, o niž je opřen nůž, a chleba opodál a slánka, vždyť to znáte. Hlaďounká deska. Na té jsou také moje ruce. Jsem zrovna po večeři. Dívám se do lampy. Čas jepic nadešel a všelijakých broučků. Nežli se proberu z těžkopádné ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: American Express

Obrázek nebo fotografie#14930

Jediná prozaická kniha beatnika Gregoryho Corsa (1930–2001) je dadaistickou parodií na rodokapsy, v níž zaznívají motivy zenové filosofie.

„Řekneš nám teď pohádku?“ zeptalo se děvče. „Kdykoliv budeš chtít,“ odvětil Šimon. „Řekni nám ji teď,“ poprosila dívka. „Dobře. Bylo nebylo, žili tři kačeři. Seděli na rybníčku a pozorovali velikého nadutého housera, jak dělá ve vodě přemety. ‚Jejda ... více »

Fejeton Domov

Svatorufský

Obrázek nebo fotografie#14935

Fejeton o osudovém dni.

Minulou středu, 26. srpna, byl Den svatého mučedníka Rufa. Toho dne se v dějinách kvůli třem smrtím českých králů v prohraných bitvách třikrát dramaticky změnily poměry v naší zemi. 26. srpna 1278 zemřel v bitvě na Moravském poli (dnes Dürnkrut, Suc ... více »

Dokument

POZOR! Nové číslo účtu Kulturních novin

Od srpna jsme aktivovali nový účet u Fio banky - 2400830379/2010. Náš původní účet u Raiffeisenbank bude aktivní do 14. září. Prosíme naše podporovatele, aby využívali od nynějška nový účet a popřípadě změnili zadání dosavadního trvalého příkazu. Děkujeme!

... více »

Dokument

Kulturní noviny nemohou fungovat bez podpory čtenářů

Prosíme o podporu.  Za prvních sedm měsíců roku 2015 nám čtenáři přispěli částkou 40 280,- Kč. Na celoroční provoz potřebujeme 120 tisíc Kč, abychom alespoň v nejnutnější míře zachovali symbolicky honorované základní provozní funkce našeho média: obsluhu a rozvoj webu, korektury, komunikaci se čtenáři a propagaci. Vězte, že každá stokoruna bude účelně využita pro vaše Kulturní noviny a jejich další rozvoj a nezávislost. Za redakci děkuje Jiří Plocek

... více »