Čtrnáctideník Kulturní noviny

34. číslo pondělí 24. 8. 2015

Téma Domov

Zborcené harfy tón, prchlého běžence stín…

Foto autor

Reportážní zpráva z kraje pod Bezdězem „tehdy“ a „dnes“, podaná většinou formou rozhovoru.

„Nad jezerem pahorek stojí. Na něm se sloup, s tím kolo zdvíhá…“ Karel Hynek Mácha: Máj Návrat do kraje, kde jsme nebyli čtvrt století, je příběh, z něhož lze – kromě dojetí a vzkříšení dávno zapomenutých (po)citů – vytěžit mnoho poznání o podstat ... více »

Společnost a politika Osobnosti

Rozhovor s nihilistou: Se světem není něco v pořádku

Roland Jaccard (1995). Foto Erling Mandelmann

Švýcarský esejista, spisovatel, psychoanalytik a nakladatelský editor Roland Jaccard (1941) nezastírá své bytostné sklony k pesimismu a nihilismu. Jeho svérázné názory jsou jádrem následujícího rozhovoru.

S Rolandem Jaccardem jsem se setkal v roce 2013 v luxusním a slavném pařížském hotelu Lutecia. Roland Jaccard nezklamal a k rozhovoru se dostavil v ošumělém oblečení a se starou plátěnou bílou kšiltovkou. Jeho oblečení a vzhled kontrastoval s luxusn ... více »

Kultura a umění Kultura

Slovácký rok 2015 aneb o některých akcích média mlčí. Naštěstí

Krojovaný průvod - foto Jiří Plocek

Největší a nejstarší regionální národopisné slavnosti na Moravě. Konají se s různými přestávkami od roku 1921. Letos jsme je zažili již podevatenácté a jejich charisma neslábne. Slovácký rok je zážitek, na který se nezapomíná.

Kolem pětadvaceti tisíc návštěvníků, tisíce účastníků slavnostního průvodu a jednotlivých pořadů. To byl Slovácký rok 2015 v Kyjově (13.–16. srpna). Když jsem viděl, jak skupina chlapů na kyjovském náměstí pomocí tyčí a důmyslného systému povelů vzt ... více »

Kultura a umění Kultura

Symbolismus a další výtvarné vize belgického umělce

Jean Delville: Mossemanův les

Ještě do konce tohoto týdne, do neděle 30. srpna, je v pražském Domě U Kamenného zvonu možné navštívit výstavu představující tvorbu belgického tvůrce Jeana Delvilla (1867–1953). K vidění je tu i řada děl českých výtvarných umělců z přelomu devatenáctého a dvacátého století.

Výstava U Kamenného zvonu je za prvé objevná. Jean Delville se po dlouhých létech, kdy byl umělcem spíše zapomenutým, představil první velkou retrospektivou svého výtvarného díla ve své rodné zemi v roce 2014. Z této přehlídky vychází i pražská výst ... více »

Kultura a umění Kultura,Osobnosti

Bohumil Krátký: Umění se začíná vracet ke kořenům

Bohumil Krátký: Sedící akt, kvaš, 1957. Foto: Jan Dočekal. Výřez.

Telčská retrospektiva malíře Bohumila Krátkého Zátiší, krajiny, figury nepojímá jeho dílo v celé šíři: na jeho imaginativní umění si budeme muset ještě počkat.

V  Telči , v rekonstruovaném historickém domě na náměstí Zachariáše z Hradce, v září 2004 otevřeli Městskou galerii Hasičský dům . Úvodní výstava představila výběr z tvorby Bohumila Krátkého, tehdy již jednadevadesátiletého akademického malíře a gr ... více »

Literární ukázka Zahraničí

Počteníčko: Poránu se probudili...

Obrázek nebo fotografie#14869

Úryvek z nedokončené divadelní povídky Vasilije Šukšina, odehrávající se na záchytné stanici, jejíž klienti jsou podrobeni sociologickému průzkumu.

„Takže se ptáte na včerejšek, jo?“ „Ano, přesně tak. Jak se vám to včera stalo.“ „Moje stará – jak bych vám to vyložil,“ okamžitě spustil muž. „Zkrátka – ustavičně někoho hostí, pořád u nás doma někdo dřepí, všelijaký takový divný chlapi a ženský… J ... více »

Fejeton Zahraničí

Varování americkým voličům

Obrázek nebo fotografie#14878

Náčrt povolebního katastrofického scénáře.

Drazí občané Spojených států amerických, po dlouhou dobu jsem to, že umožňujete Donaldu Trumpovi veřejně mluvit a zvažujete jeho volbu prezidentem, považoval za jistý druh recese. Už to ale přestalo být vtipné. Prosím, skončete s tím. Nebo vás Polsk ... více »

Dokument

POZOR! Nové číslo účtu Kulturních novin

Od srpna jsme aktivovali nový účet u Fio banky - 2400830379/2010. Náš původní účet u Raiffeisenbank bude aktivní do 14. září. Prosíme naše podporovatele, aby využívali od nynějška nový účet a popřípadě změnili zadání dosavadního trvalého příkazu. Děkujeme!

... více »

Dokument

Kulturní noviny nemohou fungovat bez podpory čtenářů

Prosíme o podporu. Za prvních sedm měsíců roku 2015 nám čtenáři přispěli částkou 40 280,- Kč. Na celoroční provoz potřebujeme 120 tisíc Kč, abychom alespoň v nejnutnější míře zachovali symbolicky honorované základní provozní funkce našeho média: obsluhu a rozvoj webu, korektury, komunikaci se čtenáři a propagaci.

Vězte, že každá stokoruna bude účelně využita pro vaše Kulturní noviny a jejich další rozvoj a nezávislost. Za redakci děkuje Jiří Plocek ... více »