Čtrnáctideník Kulturní noviny

38. číslo pondělí 21. 9. 2015

Téma Domov

Čtvero knih o válce (1. část)

Moravské náměstí v Brně ještě s Německým domem. Foto archiv

V letošním roce jsme si připomněli sedmdesáté výročí konce druhé světové války. Tato největší válečná katastrofa v dějinách lidstva je stále živým tématem. Reflexe jejích aspektů se rozhojňuje a prohlubuje a poučení pro sebe si v ní snaží nalézt i dnešní mladá generace. V následujícím textu představíme na pokračování čtyři knihy z poslední doby, které umožňují nahlédnout na válečné události z různých stran a tvoří vzájemně se doplňující celek.

Snad to bylo právě oním blížícím se sedmdesátým výročím konce druhé světové války, snad shodou jiných okolností, nevím, ale na veřejnosti se během posledních dvou let objevilo několik knih, jejichž téma a rozsah nelze ve vztahu ke druhé světové válc ... více »

Společnost a politika Politika

Co vše lze stihnout za 50 let? (dokončení)

Uschlé lesy jako důsledek znečištěného ovzduší. Foto Enviregion.cz

Josef Vavroušek by se 15. září dožil 71 let. Místo toho mu bylo dopřáno pouhé půlstoletí (tragicky zahynul 18. března 1995), které však naplnil vrchovatě. Jeho odkaz si připomínáme zkrácenou verzí textu Stará vzpomínka na Josefa Vavrouška, který v plném znění vyšel v tištěném vydání časopisu časopisu Listy 4/2015.

Zanedbávání životního prostředí bylo důležitým „zdrojem“ socialistické ekonomiky. Není divu, že z ochránců životního prostředí se stali kritici a odpůrci režimu. Vavroušek už 23. listopadu vystupuje na manifestaci OF na Václavském náměstí v Praze s  ... více »

Kultura a umění Kultura

České krajinářství na Pražském hradě

Otakar Lebeda: Rybník Malý Dubovec

V Jízdárně Pražského hradu se koná opravdu rozsáhlá výstava představující českou krajinomalbu devatenáctého a dvacátého století. Důraz klade na zručné řemeslo.

Jízdárna Pražského hradu je docela rozlehlá budova. Autoři výstavy Má vlast – pocta české krajinomalbě se rozhodli ji naplnit co největším počtem obrazů, k čemuž využili jednak rozčlenění prostoru výstavními panely, a jednak umístili obrazy, pokud ... více »

Kultura a umění Kultura

Rodinné album, nebo historický román?

V černošské čtvrti Philadelphie. Foto Nia Phillipová

Kniha Ayany Mathisové popisující osudy jedné rozvětvené philadelphské černošské rodiny neskrývá vysoké ambice, z nichž ty komerční ovšem dokázala naplnit lépe než ty umělecké.

Románový debut Američanky Ayany Mathisové se odehrává v období od dvacátých do osmdesátých let minulého století. Titulní postavou je Hattie Shepherdová, obyčejná černošská žena, jedna ze zástupu těch, kteří se kdysi dávno vydali na sever za lepším ž ... více »

Literární ukázka Politika

Počteníčko: Privatizujme Kongres!

Obrázek nebo fotografie#15081

Arthur Miller (1915–2005) byl jedním z mála spisovatelů, kteří dokázali spojit literární kvalitu s veřejným angažmá. Například na následující úvaze sotva poznáme, že vznikla už před dvaceti lety.

V době, kdy republikáni ruší kongresové výbory a vyhazují jejich pracovníky, je výborným nápadem odprodat jednu budovu Sněmovny reprezentantů. Nedivil bych se, kdyby to byl jen začátek tažení za privatizaci Kongresu. Ano, nechť svobodný trh hrdě poz ... více »

Fejeton Domov

Zavíráme

Obrázek nebo fotografie#15075

Fejeton volným veršem.

hlavním nádražím v Hradci se nesou zvuky piana na které malý snědý muž hraje Osudovou je to bezdomovec pan Banáš, bratr recidivisty ráno ho vyhnali z noclehárny, kam se smí vrátit dopoledne v jedenáct proplétám se skrze tóny jako opilý: „prosím ... více »