Čtrnáctideník Kulturní noviny

44. číslo neděle 1. 11. 2015

Téma Politika

Piráti v Praze aneb úklidová četa v akci

Obrázek nebo fotografie#15443

Čeští Piráti vnášejí do politiky solidnost, pracovitost a hlavně – étos.

Problémem české politiky a vůbec jakéhokoli spravování věcí v tuzemsku je nedostatek étosu. Étos nejsou vzletné myšlenky v programu či vysoké cíle. Étos je způsob, jak se přistupuje k práci, politickou práci nevyjímaje. Mít étos znamená nemyslet jen ... více »

Kultura a umění Kultura

Dosti problematická Státní cena za literaturu

Pavel Šrut. Foto Miroslav Huptych, licence Commons

Odměněný Pavel Šrut (nar. 1940) vydal na konci šedesátých let dvě dobré sbírky básní Přehlásky a Červotočivé světlo. Poté se věnoval písňovým textům a psaní pro děti. V těchto oborech odváděl slušné řemeslo. Na státní cenu je to – ve srovnání s některými jinými žijícími autory – ale přece jen málo.

Je to samozřejmě otázka kritérií. Pokud by měla Státní cena za literaturu oceňovat mimořádná umělecká díla, tak sbírky Přehlásky a Červotočivé světlo jimi jsou. Tyto knížky sice vyšly zhruba před pětačtyřiceti lety, ale tehdy se Státní ceny za l ... více »

Kultura a umění Kultura

Rekviem za střední třídu

Obrázek nebo fotografie#15450

Kniha Jiřího Šimáčka Malá noční žranice není jen popisem jedné nepříliš funkční rodiny, ale dá se číst i jako zpráva o současném stavu české společnosti.

Brněnský spisovatel Jiří Šimáček na sebe upozornil už předchozími knihami Snaživky (zpověď úspěšné mladé ženy, která svou průměrnost dovedla k výjimečnosti) a Charakter (téměř thriller ze zákulisí současného malého velkého byznysu). Oběma se dal ... více »

Kultura a umění Kultura

O selfies, tyčích a dalších prostředcích potvrzujících naši existenci

Obrázek nebo fotografie#15447

Skeptická úvaha o tom, co získáváme a ztrácíme ve století virtuálního exhibicionismu.

Před několika týdny jsem se setkal s kamarádem, kterého jsem delší dobu neviděl. Bylo mnoho co dohánět a mnoho příběhů, které jsme si měli vyměnit. Protože jsem byl opravdu dychtivý sdílet své zkušenosti z práce na palubě osobní lodi, plavící se po  ... více »

Literární ukázka Dokumenty

Počteníčko: Co je umění

Busta Franze Kafky v Kielcích. Foto Pawel Cieśla

Ze vzpomínek Dory Diamantové na Franze Kafku.

Ze vzpomínek Dory Diamantové na Franze Kafku. Když jsme byli v Berlíně, chodil Kafka často do parku v naší čtvrti Steglitz. Někdy jsem chodila s ním. Jednou jsme potkali malou plačící holčičku, která byla zřejmě úplně zoufalá. Dali jsme se s ní do ř ... více »

Fejeton Kultura

O vších a lidech

Obrázek nebo fotografie#15446

Charašó, pán, da. Fejeton humoristický.

Ve 20. čísle Kulturních novin jsem se ve fejetonu Ještě pár slov zmiňoval o knize Když se valila revoluce od Berty Ženatého a ve zlínském magazínu Terasa, že kdybych měl čas a sílu, že bych z ní udělal námět k filmu. Nejdůležitější v životě je z ... více »

Dokument

Kulturní noviny nemohou fungovat bez vaší podpory

Prosíme o podporu.  Do dne naší členské schůze 25. října jsme od vás v roce 2015 obdrželi 79 480,- Kč. Děkujeme mnohokrát! A prosíme, neustávejte v podpoře. Na celoroční provoz potřebujeme 120 tisíc Kč, abychom alespoň v nejnutnější míře zachovali symbolicky honorované základní provozní funkce našeho média: obsluhu a rozvoj webu, korektury, komunikaci se čtenáři a propagaci.  Vězte, že každá stokoruna bude účelně využita pro vaše Kulturní noviny a jejich další rozvoj a nezávislost. Za redakci děkuje Jiří Plocek

... více »