Čtrnáctideník Kulturní noviny

45. číslo neděle 8. 11. 2015

Téma Zahraničí

Střípky ze světové výstavy v Miláně (1. část)

Expo Milano 2015

Soubor postřehů ze světové výstavy Expo 2015, jejíž historie začíná již roku 1851 a která je zaměřena kulturu a průmysl jednotlivých vystavujících zemí. Počet zúčastněných států i jeho historie činí z Expa jedinečnou akci světového významu. Ani letos tomu nebylo jinak.

„Expo sloužilo a slouží dodnes sebeprezentaci států, které se chtějí jevit v dobrém světle. Je jakousi olympiádou ekonomiky, technologií, vědy a kultury. Realitu států to odráží stejně jako klasická olympiáda. Ukazuje se to nejlepší a zbytek zůstává ... více »

Společnost a politika Vzdělávání

Děti, obrazovka a lekce pro dospělé

Wolfgang Sassmannhausen s překladatelkou na přednášce v Boskovicích - foto Jiří Plocek

Německý pedagog a odborník na předškolní výchovu Wolfgang Sassmannshausen přednášel v Boskovicích ve školičce U Tří oveček na téma Děti a masmédia. Jeho výklad byl komplexní a velmi inspirativní a snažil se postihnout podstatu vzdělání, které vede ke svobodě a nezávislosti.

Nastupuju do dálkového autobusu, je šest hodin ráno. Soukám se na sedadlo, vedle mne už sedí mladá žena – nebo spíš ještě dívka. Napůl v mrákotách registruju procházející stevardku, která nabízí sluchátka. „Co máte za film?“ ptá se moje sousedka. „T ... více »

Poezie Kultura

Jiří Wolker

Obrázek nebo fotografie#15482

Podzimní báseň jednoho dospělého chlapce.

Padá, padá, padá krev a zlato na všechny cesty; co nevidět zasypán bude celý svět. Na polích chodím a ustrašen dívám se na to. Vždyť zlato je tak těžké a krev je z ran, každému, každému povídám; neslyšíš, – země pod tou tíhou sténá, možná do ... více »

Literární ukázka Zahraničí

Počteníčko: Jan Neruda o světové výstavě ve Vídni

Areál vídeňského výstaviště. Foto György Klösz, Wiener Photographen-Association

Úvodní „Slovo všeobecné“ k sérii Nerudových článků o světové výstavě uspořádané roku 1873 v areálu vídeňského Prátru.

…) Od Temže a od Sekvany přestěhovala se světová výstava nyní na Dunaj. Koná právě svou pouť kolem světa, nikoli co móda: co nutnost. Také není myšlénka její na módu ani dosti nova. Německá důkladnost táže se sice s obličejem zcela opravdovým, kdo ... více »

Fejeton Osobnosti

My vám to pobronzujem

Obrázek nebo fotografie#15481

Fejeton tentokrát činoherní.

V dobách konzervatorních studií, když jsem měl ještě ideály, a myslel, že budu úspěšný a slavný, mne potkalo velké štěstí. Přišel za námi kamarád Ota Sedláček, jestli bychom nechtěli zajít k mistru Eduardu Kohoutovi do jeho bytu na Kampu. Znali se, ... více »

Dokument Média

Podpora KN v závěru roku je podporou pro rok 2016

Vážení čtenáři,

už víme, že letošní rok díky vaší podpoře zvládneme. Připravujeme tedy rozvahu pro vydávání Kulturních novin i v následujícím roce. Jakýkoli dar, který nám tedy nyní pošlete, přispěje k dalšímu roku života a zrání našeho a vašeho média. Pro daňové účely vám samozřejmě rádi vystavíme potřebné potvrzení o přijetí daru.

Dar pro Kulturní noviny je i darem pro tvorbu nezávislého mediálního prostoru, v němž nehrají roli reklama ani trendy.

Za celou redakci předem děkuje

Jiří Plocek

... více »