Čtrnáctideník Kulturní noviny

25. číslo pondělí 22. 6. 2015

Téma Ekonomika

Veřejný dluh je vtip. Ve skutečnosti dlužíme hlavně přírodě

Thomas Piketty. Foto Sue Gardnerová, Wikimedia Commons

Přinášíme překlad rozhovoru, který na začátku června poskytl ekonom Thomas Piketty francouzskému ekologickému deníku Reporterre. Řeč je v něm nikoliv pouze o environmentálních aspektech fungování současného ekonomického systému, ale především o nerovnostech, jejich příčinách a důsledcích pro budoucnost naší společnosti.

Reporterre: Jaká je základní myšlenka vaší knihy „Kapitál v 21. století“? (Pozn. red.: Reflexi této knihy jsme přinesli v KN 17/2014. ) Thomas Piketty: Má práce zpochybňuje ideologicky danou představu, dle níž růst vede k samovolnému snižování nerov ... více »

Společnost a politika Média

Komunitní a družstevní média: Vynořující se fenomén

Sídlo redakce die Tageszeitung

Struktura mediálního světa se mění nejen díky rozvoji nových informačních technologií, ale také v souvislosti s polarizací společnosti na vlivné korporace, jež vstupují do mainstreamových médií, a na občany, kteří potřebují získat svůj vlastní mediální prostor.

Když jsem se v dubnu roku 2011 zúčastnil v Berlíně mediálního kongresu, který spolupořádalo naše partnerské družstvo taz, bylo z obsahu jeho příspěvků zjevné, že se nacházíme v přelomové době. Zjevně přestává fungovat dosavadní způsob existence médi ... více »

Dokument Věda

Otázky bez odpovědi (11. část): Problémy kultury

V roce 1966, v době myšlenkového i tvůrčího kvasu v české společnosti, sepsal mladý student fyziky filosofické pojednání o devatenácti kapitolách, v němž si kladl mnohé – pro něj tehdy důležité – otázky. Ani po bezmála padesáti letech nemůžeme říci, že by zcela pozbyly své důležitosti či inspirativnosti. Přinášíme další část tohoto dříve nepublikovaného textu.

Motto: Rybář i básník jdou za skrytým tajemstvím, rybář za rybou, básník za veršem. Rybářům jsou některá vodstva zapovězena. Básníkům rovněž. Rybář se musí zapovězených vodstev vystříhati. Básník se jich vystříhati nesmí. (Kunnert) Kulturu budeme ch ... více »

Kultura a umění Osobnosti

Nejvyšší český strom, největší český dramatický básník

Obrázek nebo fotografie#14464

Za Josefem Topolem (1. dubna 1935 – 15. června 2015).

Všichni ti, kdo jsme trpělivě čekali na jeho novou hru o našich zmatených a tápajících duších, o nás a naší době, kdo jsme v duchu stáli řadu na jeho nové verše, anebo alespoň na ty, které mohl mít kdesi uložené v šupleti, ztratili jsme definitivně ... více »

Kultura a umění Kultura

Celý divadelní svět míří do Prahy

PQ Talks - Occupation I - Zdroj: www.pq.cz.

Před několika dny bylo zahájeno 13. pražské Quadriennale, mezinárodní přehlídka divadelní scénografie neobyčejně širokého záběru. Přinášíme ohlédnutí za její úvodní částí a současně přehled festivalových aktivit pro všechny zájemce o jejich návštěvu. Quadriennale trvá až do neděle 28. června.

Ve středu 17. června v 18 hodin byl slavnostně zahájen na Staroměstském náměstí v Praze již třináctý ročník Pražského Quadriennale (PQ) scénografie a divadelního prostoru. Vystoupila Folklórna skupina Poľana z Jarabiny a zahrál spíše dechově obsazen ... více »

Kultura a umění Kultura

Zdeněk Macháček – stařešina zemských sochařů

Obrázek nebo fotografie#14446

K aktuální výstavě v křížovické Galerii z ruky.

Sochař Zdeněk Macháček, Brňan usazený v Křížovicích u Doubravníka, narozený 16. srpna 1925, je před prahem devadesátých narozenin jedním z našich nejstarších výtvarných umělců.  Studoval na Přírodovědecké fakultě Masarykovy university v Brně a na Vy ... více »

Dokument Média

Kulturní noviny potřebují podporu

Nejdříve ze všeho: Děkujeme všem, kteří dosud na provoz Kulturních novin přispěli. Za prvních pět měsíců roku 2015 nás čtenáři podpořili částkou 31 680 Kč. Na jejich celoroční provoz potřebujeme 120 tisíc Kč, abychom aspoň v nejnutnější míře zachovali symbolicky honorované funkce, jež považujeme za zásadní: obsluhu webu, korektury, komunikaci se čtenáři a propagaci.

Prosíme tedy, neustávejte v podpoře. Každá stokoruna bude účelně využita pro vaše Kulturní noviny a jejich další rozvoj a nezávislost.

Za redakci děkuje

Jiří Plocek

... více »

Literární ukázka Média

Počteníčko: O redakci

Obrázek nebo fotografie#14454

Postřehy Karla Čapka o tom, jak se dělají noviny, se sice týkají období první republiky, ale zdá se, že některé charakteristiky novinařiny mají nadčasovou platnost.

Redakční štáb není žádný velitelský sbor, nýbrž prostě souhrn všech aktivních členů redakce; někteří z nich mají na sobě bílé pracovní hazuky, podobné plášťům holičským, ale ty neoznačují žádnou zvláštní hodnost nebo šarži. Nosí je hlavně ti redakto ... více »

Fejeton Osobnosti

O tom, jak celebrita byla využita

Obrázek nebo fotografie#14445

Fejeton o někdejších fantómech opery.

„Ty vole, jaks moh’ do toho Národního vůbec vlízt, takový muzeum,“ řekl mi můj kamarád, avantgardní operní režisér. Vlezl jsem, kariéra vskutku nezávratná, ale stal jsem se Jernekovým hercem. Pan režisér Jernek režíroval v ND spoustu nádherných insc ... více »