Čtrnáctideník Kulturní noviny

37. číslo pondělí 14. 9. 2015

Téma Politika,Osobnosti

Co vše lze stihnout za 50 let? (1. část)

Foto www.cenajosefavavrouska.cz

Josef Vavroušek by se 15. září dožil 71 let. Místo toho mu bylo dopřáno pouhé půlstoletí (tragicky zahynul 18. března 1995), které však naplnil vrchovatě. Jeho odkaz si připomínáme zkrácenou verzí textu Stará vzpomínka na Josefa Vavrouška, který v plném znění vyšel v tištěném vydání časopisu Listy 4/2015.

Když se Josef Vavroušek s dcerou Petrou před dvaceti lety nevrací z Tater, píše bývalý předseda české vlády Petr Pithart osobní dopis předsedovi slovenské vlády Vladimíru Mečiarovi, v němž ho prosí, aby vyslal do hor „stovky mužů“ zachránit „jednoho ... více »

Komentář Domov,Zahraničí

O uprchlících s citem i rozumem

Uprchlíci na vídeňském nádraží. Foto © Bwag/Commons

Migrační vlna ukazuje, co se skrývá v každém jednotlivci, který je postaven – byť hypoteticky – před problém, jenž doposud neřešil. A také vzniká úkol pro všechny – pro občany, pro média i pro stát, naučit se zvládat věci s nadhledem, věcně a s jistou velkorysostí.

V Kulturních novinách o uprchlících přes žhavou aktuálnost tématu píšeme málo. Důvod je prostý: Nemáme kapacity, abychom uskutečnili solidní investigativní reportáž, a současně ani nikdo z nás není v bezprostředním kontaktu s uprchlickou realitou. P ... více »

Kultura a umění Kultura

Němečtí vizionáři a nejen německé výtvarné umění

Karl Diefenbach: Loučení

V pražském Veletržním paláci je možné navštívit rozsáhlou výstavu Umělci a proroci, převzatou z Schirn Kunsthalle Frankfurt.

V letošní letní Praze se sešly tři velké výstavy, které se vztahují k tématu vizionářství ve výtvarném umění, a to s důrazem na přelom devatenáctého a dvacátého století. Zřejmě to nebyl promyšlený záměr, spíš bylo něco ve vzduchu. Takové velké výsta ... více »

Literární ukázka Dokumenty

Počteníčko: Neočekávané zjevení mechanického anděla

Obrázek nebo fotografie#15029

Úvaha Jindřišky Smetanové o tom, že když už se nedokážeme zbavit starých krámů (nejen materiálních, ale také myšlenkových), je nejlepší se jim vysmát; a také o tom, jak se dělaly reklamní kampaně za minulého režimu.

Nevím už, který rok se tehdy psal, ale je jisté, že se to odehrálo uprostřed zimy, jež byla příkladná. Mrazy dosahovaly téměř třiceti stupňů, městská doprava upadala do agónie a na refýžích tvořili promrzlí cestující nehybná sousoší. Mezi nimi jsem ... více »

Fejeton Domov

Bohosyn

Obrázek nebo fotografie#15052

Fejeton o naději.

Na kabát mi střihli dřív, než jsem se narodil. Učím se ho celý život nosit. Ladislav Pecháček Ve válečných časech a časech přicházející bídy, které se na světě střídají od počátku lidských dějin, a kdy se zdá, že žít a přežít lze jenom pomocí spojen ... více »

Fejeton

"Nositelé" vajíček

Obrázek nebo fotografie#15063

Fejeton o vítání.

Když Rudá armáda osvobozovala v pětačtyřicátém jižní Moravu, když Rusové stříleli z Násedlovic na Archlebov, z archlebovské Hrubé uličky jim odpovídal německý flak. A odpovídal, jak uměl - protože už měl málo nábojů. Ta malá frekvence se nelíbila ... více »

Dokument

POZOR! Nové číslo účtu Kulturních novin

Od srpna jsme aktivovali nový účet u Fio banky - 2400830379/2010. Náš původní účet u Raiffeisenbank bude aktivní do 14. září. Prosíme naše podporovatele, aby využívali od nynějška nový účet a popřípadě změnili zadání dosavadního trvalého příkazu. Děkujeme!

... více »

Dokument

Kulturní noviny nemohou fungovat bez podpory čtenářů

Prosíme o podporu. Za prvních sedm měsíců roku 2015 nám čtenáři přispěli částkou 40 280,- Kč. Na celoroční provoz potřebujeme 120 tisíc Kč, abychom alespoň v nejnutnější míře zachovali symbolicky honorované základní provozní funkce našeho média: obsluhu a rozvoj webu, korektury, komunikaci se čtenáři a propagaci. Vězte, že každá stokoruna bude účelně využita pro vaše Kulturní noviny a jejich další rozvoj a nezávislost. Za redakci děkuje Jiří Plocek

... více »