Čtrnáctideník Kulturní noviny

32. číslo pondělí 10. 8. 2015

Téma Domov

Brněnské usmiřování a brněnské perspektivy

Obrázek nebo fotografie#14787

Brno má velký kulturně-politický potenciál. Do budoucna však stojí před velkým úkolem, jak se s ním vypořádat tak, aby neupadalo do zjednodušujících a rozporuplných gest.

Brněnský Rok smíření, vyhlášený u příležitosti sedmdesátého výročí konce druhé světové války, Deklaraci smíření a společné budoucnosti , přijatou brněnským zastupitelstvem, i obrácený pochod z Pohořelic do Brna, symbolizující návrat vyhnaných Němců ... více »

Kultura a umění Kultura

Art brut jako oficiální umění současnosti?

Obrázek nebo fotografie#14777

Art brut už není, co bývalo. Od současného výtvarného umění je k nerozeznání. Ještě do 17. srpna je možné se o tom přesvědčit v pražském výstavním prostoru DOX.

Od běžné produkce současného postmoderního umění odlišují to, co je vystaveno v Doxu, jen cedulky přibližující životní osudy tvůrců. Ale i to se nejspíš časem srovná a jednou z podmínek k získání titulu akademického malíře bude strávit rok ve vězení ... více »

Kultura a umění Kultura

Hlína a oheň Ludmily Kováříkové – příklad kultivovaného umění

Ludmila Kováříková: Stará zahrada 3, kamenina a porcelán.  Foto: http://ludmilakovarikova.blogspot.cz/

Pozvánka na právě probíhající výstavu v třebíčské galerii Malovaný dům.

V Třebíči v Galerii Malovaný dům se představuje výběrem z tvorby keramička Ludmila Kováříková. Výstavu uspořádalo pod názvem Hlína a oheň Městské kulturní středisko. Expozice sestává z volných keramických plastik. Četné z nich přesahují běžné poje ... více »

Kultura a umění Kultura

Nietzsche není mrtvola: k překladu Dionýských dithyrambů

Obrázek nebo fotografie#14800

Nietzschova poezie je i více než sto let po smrti autora natolik inspirativní, že vyzývá k novému překladatelskému uchopení.

Friedricha Nietzscheho znají všichni jako filosofa fin de siècle, snad nejtypičtějšího filosofa onoho „konce století“, který zemřel velmi symbolicky roku 1900. Nenašli bychom filosofa, jehož jméno by bylo pro dobu konce devatenáctého století a počát ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Srdce bestie

Foto Scott Edelman

Z knihy Herty Müllerové popisující poměry v Rumunsku za minulého režimu.

Knihy z altánu se do země pašovaly. Psány byly v rodné řeči, ve které si ustlal vítr. Žádná státní řeč této země. Ale taky žádná dětská, vesnická hatmatilka. Knihy byly plné mateřštiny, ale nebylo v nich venkovské ticho, které zakazuje přemýšlet. Ta ... více »