Čtrnáctideník Kulturní noviny

28. číslo pondělí 13. 7. 2015

Téma Kultura

Festivaloví jubilanti: Strážnice, Rudolstadt a Náměšť nad Oslavou

V Rudolstadtu se hraje i na ulicích. Foto Jiří Plocek

Co spojuje tři zdánlivě různorodé festivaly, které letos slaví významná jubilea? Především vztah k lidové hudbě. Mezinárodní folklorní festival Strážnice je oslavou tradice, TFF Rudolstadt s Folkovými prázdninami v Náměšti nad Oslavou jsou oslavou tvořivosti a objevování. A všechny tři propojují i hlubší vazby.

Když se v roce 1946 konaly první strážnické slavnosti, celé městečko je prožívalo jako opojný svátek v ještě doznívající vlně euforie z konce války a znovunabyté svobody. Lidé otevřeli průjezdy svých domů a nabízeli návštěvníkům občerstvení. Slavnos ... více »

Kultura a umění Kultura

Výtvarné umění jinak (2. část): Co je to outsider art?

Autor:  Giovanni Cammarata ( 1914 † 2002) Dílo: La Casa del Cavaliere (The House of the Knight), Sicílie  Foto© Pavel Sochor

Outsiderem označujeme v běžné řeči člověka postaveného mimo společnost. I ten však může být v kulturním prostředí jako tvůrce uměleckých artefaktů zapojen do evropské umělecké asociace. Co je to tedy outsider art a proč by nás měl zajímat?

V literatuře se můžeme setkat se zaměňováním pojmů art brut ( viz první díl naší trojdílné série o „jiném“ umění ) a outsider art. Tato pojmová nejednoznačnost pramení z odlišných způsobů interpretace samé podstaty umělecké tvorby outsiderů. Jestliž ... více »

Dokument Věda

Otázky bez odpovědi (14. část): Problémy inteligence

V roce 1966, v době myšlenkového i tvůrčího kvasu v české společnosti, sepsal mladý student fyziky filosofické pojednání o devatenácti kapitolách, v němž si kladl mnohé – pro něj tehdy důležité – otázky. Ani po bezmála padesáti letech nemůžeme říci, že by zcela pozbyly své důležitosti či inspirativnosti. Přinášíme další část tohoto dříve nepublikovaného textu.

Motto: Mnoho je kateder, ale málo šlechetných a moudrých učitelů. Velké jsou posluchárny, ale málo studentů toužících po pravdě a spravedlnosti. (Einstein)    Za inteligenta je považován člověk, který absolvoval tu či onu školu. Získá-li však někdo ... více »

Poezie Kultura

Jiří Haussmann

Obrázek nebo fotografie#14612

Povzdech nad řeholí literárních klasiků.

Byl básník krásných, bezesporných kvalit. Verš jeho každý půvabem byl zalit, talentu nevšedního nesl pečeť; jenže ty básně skoro nikdo nečet. Kritika byla sprchou jeho varu. Bez hany zemřel, také bez krejcaru. Léty se všechno mění, také vkus ... více »

Literární ukázka Zahraničí

Počteníčko: Pověz mi, jak žijete

Vykopávky v Tell Braku, Agatha Christie první zleva. Foto Penn Museum

Slavná autorka detektivek Agatha Christie popisuje v knize Pověz mi, jak žijete archeologickou výpravu do Sýrie, kterou podnikla ve třicátých letech se svým druhým manželem Maxem Mallowanem.

Dochází k různým drobným komplikacím. Čtyři muži jsou propuštěni pro neustálé rvačky. Alawí a Jahjá se pohádají a nemluví spolu. Zmizí jeden z našich domácích koberců. Šejch je tím velice pohoršen a svolá kvůli tomu zasedání soudu. Máme to potěšení ... více »

Fejeton Domov

Není církev jako církev…

Obrázek nebo fotografie#14609

Návod, jak nalákat do svého kostela.

Není církev jako církev, cáre nejmilejší, naše církev mezi všemi nejcírkvovatější...“ (K. H. Borovský: Křest svatého Vladimíra)   Měli jsme a máme dodnes v Poděbradech pěkný funkcionalistický kostel, tedy my, kteří jsme byli v Československé církvi ... více »