Fejeton Domov

Není církev jako církev…

Obrázek nebo fotografie#14609

Návod, jak nalákat do svého kostela.

Není církev jako církev,
cáre nejmilejší,
naše církev mezi všemi nejcírkvovatější...“

(K. H. Borovský: Křest svatého Vladimíra)

 

Měli jsme a máme dodnes v Poděbradech pěkný funkcionalistický kostel, tedy my, kteří jsme byli v Československé církvi. V sedmdesátých letech přidali do názvu ještě slovo „husitská“, ale když jsem nedávno viděl přenos z Betlémské kaple, tak musím říct, že mám o husitech jinou představu.

Ale abych neodbíhal. Ten kostel má pěknou vysokou věž a na té věži měly být zvony. Za mého mládí nebyly, protože v Poděbradech je všude písek, a ten kostel se jim začal naklánět, a tak to zpevňovali, a na zvony nezbylo. My děti jsme chodily do kostela nerady, protože bohoslužba byla v neděli od devíti a my žáci jsme tehdy chodili do školy ještě v sobotu, a tak nám to připadalo nespravedlivé.

S chybějícími zvony to pan farář vyřešil. Koupil desku s nahrávkou zvonů a na věž nechal namontovat reproduktory, které tenkrát, v pozdních padesátých letech, mohly půl hodiny před bohoslužbou reprodukovaným zvoněním zvát věřící. Problém byl v tom, že Městský výbor KSČ ve stejnou dobu začal vysílat z městského rozhlasu budovatelské písně. Zvlášť oblíbené byly Nezvalovy „Modré a bílé průvody mužů a žen, červené šátečky pionýrů…“ a „… mladá je píseň, holubička čistá, všichni jsme mladí, měšťácký Západe, mladý je každý komunista“.

Pan farář byl trémista, a tak vždy před bohoslužbou zaskočil do hostince Emana Kopřivy na panáčka. Jednou se mu ale přihodila děsivá věc. Zmámen zakaleným zrakem vzal do ruky špatnou desku a o půl deváté ráno se na celé Poděbrady z kostelní věže rozléhala píseň Jaromíra Vejvody:

„Až půjdu od tebe ráno,
klobouk si na stranu dám,
má zlatá rozmilá Máňo…“

Dojem byl tak silný, že vedení města ten den vůbec nepustilo své oblíbené masovky a do kostela se začali hrnout i nevěřící.

Myslím, že je to pěkný příklad i pro další církve, jak zvýšit svou návštěvnost, a že většina dnešních církví (i politických stran) se jím nějakým způsobem inspiruje…