Čtrnáctideník Kulturní noviny

10. číslo neděle 8. 3. 2015

Téma Kultura

O dvou sloupech naší kultury

Kodex Vyšehradský. Zdroj Wikipedie

Dvě víceméně paralelně probíhající výstavy v Brně a v Praze připomněly fenomén rané christianizace, dějinného procesu, na němž staví naše kultura a státnost. První se týkala období Velkomoravské říše (9.–10. století) a druhá doby následující, kdy konstituování přemyslovského státu bylo spjato s nepominutelnou rolí benediktinů.

Rozsáhlé archeologické výzkumy po druhé světové válce ukazují, jak hluboko sahají kulturní kořeny českých zemí a zvláště pak Moravy. Dlouho jsme ve svých znalostech žili jen z náznaků, protože před zavedením prvního slovanského písma nebyl u nás dos ... více »

Kultura a umění Kultura

Pajšl na maděru a jiné básně

Obrázek nebo fotografie#13590

Nad poezií brněnského autora Pavla Ambrože – Homéra se vybavuje výrok Henriho Murgera: „Bohéma je předmluva k Akademii nebo ke krchovu.

Brněnský básník Pavel Ambrož známý pod přezdívkou Homér (1964–2011) dokonale naplňoval tradiční představu básníka jako nepřizpůsobivého individua. Mnohé jeho opilecké eskapády již vešly do brněnské kulturní historie, je ovšem pravda, že v Brně je ce ... více »

Kultura a umění Kultura

Berlín, paneláky a puberťáci

Německo přistěhovalcům otevřené.

Próza Tygří mlíko Stefanie de Velasco zobrazuje život „problematických teenagerů“ v současném Německu.

Knížka je uvedena věnováním „pro holky“, vydalo ji nakladatelství Albatros a mělo by jít o četbu o teenagerech pro teenagery. Takovéto měřítko se ovšem těžko přikládá. Jednak se v dnešním světě cítí být teenagerem kdekdo, i sedmdesátileté dámy označ ... více »

Literární ukázka Kultura

Počteníčko: Při chudém kotlíku

Krajina v Černé Hoře

Josef Wünsch vzpomíná na svoje hladové cestování po černohorských kopcích.

Ze 2. na 3. srpen 1890 nocovali jsme — totiž já a Vazojevič Vule, majetník mých koní a věrný druh můj po Černé Hoře — v Malinsku u hostinné kuly statného Sima Ďorděviče. Po důkladném obědě rozloučili jsme se s bodrým hostitelem a s celým rodem jeho, ... více »

Fejeton Domov

Rebel

Obrázek nebo fotografie#13593

Fejeton na motivy skutečné/ých události/í.

„Jsem skoro panic, není to lehký, nešel bych za nic do ňáký děvky!…“ Stará známá písnička burácela z módního auta americké značky, které muselo na červenou zastavit ve středu našeho města před rohovým domem, kam chodím do práce. V jeho řidiči jsem p ... více »