Kultura a umění Kultura

Febiofest po dvaadvacáté a jeho regionální ozvěny

obrázek

Ohlédnutí za tradičním filmovým festivalem, který tento týden pokračuje ještě v Jihlavě, Karviné a ve Zlíně, kde se s ním 17. dubna rozloučíme.

Letošní již dvaadvacátý ročník pražského filmového festivalu Febiofest proběhl ve dnech 19.–27. března tentokráte nejen v tradičních prostorách multiplexu Cinestar Anděl na Smíchově, ale nově i v kinosálech na Černém Mostě a tři projekce filmů s tematikou jídla, spojené s degustací kulinářského umění i českých kuchařů, se uskutečnily též v prostorách legendárních ateliérů Barrandov. Festival připravili již tradičně osvědčení programoví ředitelé Hana Cielová a Štefan Uhrík a prezidentem i po změně provozovatele festivalu nadále zůstává režisér Fero Fenič.

Atraktivní hosté ze zahraničí

Jedním z letošních hvězdných hostů se stala americká herečka Kim Novak, která v Praze uvedla výstavu svých obrazů, a taktéž byly promítnuty remasterované verze filmů s její účastí, Vertigo a Piknik. Objevil se i všestranný producent John Madden, nízký vzrůstem, leč velký svým žánrovým záběrem, jenž uvedl hned několik filmů, na nichž se významnou měrou podílel. Byla vzdána pocta izraelskému režiséru Eranu Riklisovi a své filmy přijela představit též italská herečka Alba Rohrwacher (jedná se především o adaptaci bestselleru Paola Giordana Osamělost prvočísel, dále o novinku Zázraky a také švýcarsko-italskou koprodukční romanci, mozaiku příběhů z okolí janovského náměstí, Velitel a čáp z roku 2012). Holandský herec a režisér, známý mimo jiné i z bondovek, Jeroen Krabbé uvedl životopisný film Albert Schweitzer – oslavu humanismu tentokrát pojatou z úhlu osočování poválečného mccarthismu a špiclování CIA, což ostatně postihlo i Alberta Einsteina, jenž se ve filmu z roku 2009 rovněž objevil.

Isaac de Bankolé, herec z Pobřeží slonoviny, překvapil v maďarském „puszta-easternu“ z prostředí maďarských zemědělských stepí ovládaných bandami, jež začaly terorizovat původní sedláky a jejich pomocníky. Díky zdařilé koprodukci dal snímek vydělat též dalším třiadvaceti filmařům ze Slovenska. V poctě francouzskému režiséru a scenáristovi Jeanu-Jacquesovi Annaudovi se objevily i některé snímky z jeho vrcholného období počátků osmdesátých let, například téměř nemluvený, spíše „skřekový“ naturalistický snímek Boj o oheň, jenž nás vrací do prostředí jeskynních prapředků, osmdesát tisíc let zpět.

Regionální projekce s vyvrcholením ve Zlíně

Festival má také své tradiční ozvěny v regionech a stále je možné navštívit například kina v Jihlavě, Karviné a ve Zlíně. V Jihlavě od 14. do 16. dubna bude uveden kanadsko-francouzský koprodukční snímek, téměř dohánějící k slzám, Talisman vlků nebo naučný a zároveň à la Hollywood bombasticky a efektově pojatý film z prostředí letního varšavského povstání Město 44, protknutý milostným příběhem dvou mladých obránců města. Dále argentinský snímek Dva výstřely, italský dvouhodinový opus Mé jméno je láska či americký stejně dlouhý Čarovný les.

V Karviné od 13. do 15. dubna se objeví již zmíněná připomínka světového humanisty, ale i kněze a varhaníka, německo-zairský koprodukční Albert Schweitzer, italská lahůdka s názvem Nebe padá, hned dvě projekce amerického Dluhu či německá analýza africké kultury 35 krav a kalašnikov, jejíž tvůrce německý Oswald von Richthofen se žel uvedení na festivalu již nedožil. Pražská premiéra snímku proběhla v prostorách divadla Studia Hrdinů ve Veletržním paláci.

Ve Zlíně může divák v rámci ozvěn Febiofestu navštívit od 15. do 17. dubna rekordní porci hned deseti (!) filmů a ve zlínském Velkém kině se také s Febiofestem pro letošek rozloučíme projekcí zmíněného filmu Talisman vlků. Pro zlínské diváky je též připraven francouzský snímek Táhni do pekel z prostředí současných francouzských kočovníků z karavanů s kriminální minulostí (v České republice jej bude distribuovat Artcam). Dále bude příležitost zhlédnout „jiný animák“, irský koprodukční trhák Píseň moře, americko-ruskou koprodukci Rudá mašina, britskou Královu zahradnici, venezuelskou lahůdku 2030, americký Manglehorn, britsko-italsko-estonskou koprodukci S tváří anděla či další trojkoprodukci, norsko-německo-francouzský snímek 1001 gramů. Vše doplní projekce pro školy, polské Město 44, kteréž se ostatně objevilo ve všech městech, kde se ozvěny Febiofestu konaly.

Nezbývá, než se těšit na příští ročník, především však držet palce trpělivému přípravnému týmu, pro který není vždy snadné sehnat podporu od sponzorů a jenž musí vždy začínat prakticky od nuly. Nechme se překvapit i výběrem hostů z řad herců a tvůrců filmů, kteří za rok ozdobí festival. V nedávné minulosti, krom jiných zajímavých tvůrců nejen z Evropy, se v Praze objevila i dcera jednoho z nejslavnějších komiků, nestárnoucí a stále okouzlující Geraldine Chaplin, známá i ze svého španělského období s Carlosem Saurou, jenž byl zase hostem v Uherském Hradišti…

XXII. Febiofest, 19.–27. března 2015 Praha. Regionální ozvěny Febiofestu, 30. března – 17. dubna 2015 Brno, České Budějovice, Děčín, Hradec Králové, Jihlava, Karlovy Vary, Karviná, Liberec, Mikulov, Mladá Boleslav, Olomouc, Pardubice, Plzeň a Zlín.