Téma Kultura

Kulturní tipy na léto

Obrázek nebo fotografie#14504

Z nabídky prázdninových kulturních akcí pro vás vybrali redaktoři a spolupracovníci Kulturních novin následující tipy.

HUDBA

Festiválek u Palce

Tišnov, 11. července 2015

http://bandzone.cz/fan/festivalekupalcetisnov

Šestý ročník festivalu etnické a alternativní hudby na nádvoří barokního domu Na Pernštejně v Tišnově. Vystoupí Vojta Lavička se skupinou Gipsy Spirit, Poletíme, Čankišou a další.

 

Colours of Ostrava

Ostrava, 16.–19. července 2015

http://www.colours.cz

Letošní ročník našeho největšího vícežánrového festivalu bude i programově nejbohatším v historii. Ve specifickém industriálním areálu Dolních Vítkovic se uskuteční celkem 299 programových aktů: Vedle koncertních vystoupení 75 zahraničních a 57 domácích skupin (celkem zhruba 1 500 účinkujících) bude možno zhlédnout divadelní představení, zajímavé filmy nebo se zúčastnit tvůrčích dílen. Velikost a prestiž festivalu dokládá například to, že se hlavní hvězdou jeho letošního ročníku stane známá islandská zpěvačka Björk. Žánrově se festival rozpíná od world music přes jazz, rock, alternativu, soul až po reggae. Z České republiky vystoupí například Tata Bojs, Lenka Dusilová, Stromboli nebo Aneta Langerová a uskuteční se i jednorázový neobvyklý projekt, který propojí skupinu Zrní s Janáčkovou filharmonií Ostrava. Filmový program připravuje tým Letní filmové školy v Uherském Hradišti.

 

CZ SK Hello Jazz Weekend

Uherské Hradiště, Kyjov, Veselí nad Moravou a Napajedla, 21.–25. července 2015

http://produkce.tvslovacko.cz/jazz-weekend

Jazzové koncerty spojené s degustací vína. Představí se Petr Lipa, Marie Puttnarová, Cotatcha Orchestra nebo HB Band.

 

Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou

Náměšť nad Oslavou, 25. července – 1. srpna 2015

http://www.folkoveprazdniny.cz

30. ročník jednoho z nejpůvabnějších moravských hudebních festivalů. V prostorách zámeckého parku nebo za deště v zámecké jízdárně se během osmi večerů představí nejen tuzemští interpreti, ale také pestrá mozaika zahraničních muzikantů. Několik jmen: Iva Bittová, Ondřej Havelka, Marian Varga, Szidi Tobias, Petr Linhart, Trio Pacora, Peter Lipa Band, Glen Hansard (Irsko), virtuózní niněrista Hermán Díaz (Španělsko) ve speciálním mezinárodním projektu Tři niněry, Dom La Nena (Brazílie), Mark Eliahu Trio (Izrael).

Vedle koncertů probíhají celý týden pestré taneční, hudební, výtvarné a textové dílny pro děti i dospělé. Ideální místo pro několikadenní pobyt s rodinou. Součástí programu je také dvoudenní kolokvium o world music.

 

Prázdniny v Telči

Telč, 24. července – 9. srpna 2015

http://www.prazdninyvtelci.cz

Tradiční festival v prostředí jednoho z nejpůvabnějších měst České republiky představí během dvou týdnů nejdůležitější osobnosti české folk-rockové a populární scény. Vystoupí například bratři Ebenové, Michal Horáček, Vladimír Mišík, Žalman, Ivan Hlas, Karel Plíhal, Lenka Filipová, Hradišťan, Druhá tráva, Asonance, Mňága a Žďorp a mnozí další. Každodenní program začíná koncertem na náměstí a po hlavním večerním programu na nádvoří zámku následují ještě Nocturna.

 

Eurotrialog

Mikulov, 28.–29. srpna 2015

http://www.eurotrialog.cz

Festival nepopulární hudby aneb „žádné kolotoče, žádná popmusic“. Zazní Requiem za Magora od Josefa Klíče, mezi účinkujícími budou Už jsme doma, Dunajská vlna, Petr Váša či Fru fru a promítán bude film o Filipu Topolovi Takovej barevnej vocas letící komety.

 

FOLKLORNÍ FESTIVALY

Horňácké slavnosti

Velká nad Veličkou, Hrubá Vrbka, Kuželov, 16.–19. července 2015

http://obecvelka.cz

Nejproslulejší moravský folklorní festival začíná ve Velké nad Veličkou už ve čtvrtek 16. července vernisážemi výstav a od pátku až do neděle proběhne několik pořadů o horňácké tradiční kultuře. Večerní programy se konají v areálu Horňáckého stadion. Těžištěm pátečního programu bude vzpomínkový pořad na horňácké cikánské muzikanty, sobotní večer bude věnován písním o vojnách v minulosti. Poslední část programu proběhne v neděli od 14 hodin u kuželovského větrného mlýna, odkud je též krásná vyhlídka. Kromě festivalových programů přispívá ke koloritu akce i krojovaný průvod a tradiční „jarmark“ v centru obce Velká nad Veličkou.

 

Slovácký rok v Kyjově

Kyjov, 13.–16. srpna 2015

http://www.slovackyrok.cz

Nejstarší folklorní slavnosti v České republice. První ročník zde proběhl už v roce 1921. V posledních desetiletích se konají každé čtyři roky a jsou impozantní přehlídkou folkloru kyjovského Dolňácka. Působivou atmosféru slavností dokreslují vedle programů v letním kině, v městském parku a v gymnazijní kapli i výstavy a tradiční rituály na veřejnosti – například stavění a kácení máje či skoronická jízda králů. Tradiční pořady jsou obohaceny o specifické provedení Janových pašijí založených na lidových písních či o vystoupení virtuózního houslisty Pavla Šporcla s Gypsyway Ensemble.

 

VÝTVARNÉ UMĚNÍ

Václav Špála: Nemaluji krajinu, ale sebe

Letohrádek Ostrov, 12. července – 16. srpna 2015

http://www.letohradekostrov.cz/vystavy/vaclav-spala

Výstava obrazů ze Špálova „modrého období“ zapůjčených ze sbírek karlovarské Galerie umění v prostředí letohrádku uprostřed zámeckého parku.

 

Grafika a kresba šedesátých let

Zlín, 17. června – 13. září 2015

http://www.galeriezlin.cz/cz/program/grafika-a-kresba-60-let-ze-sbirky-krajske-galerie-vytvarneho-umeni-ve-zline.html

Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně představuje v Grafickém kabinetě (bývalá tovární budova číslo 14) hlavní trendy české grafické tvorby z období politického uvolnění. Zastoupeni jsou Vladimír Boudník, Eduard Ovčáček, Karel Nepraš, Václav Boštík a mnoho dalších umělců.

 

Sculpture Line

Praha, 10. června – 30. září 2015

http://www.sculptureline.cz

První ročník sochařského festivalu v pražských ulicích: šestnáct autorů, šestnáct míst, více než dvacet instalací.

 

LITERATURA

Šrámkova Sobotka

Sobotka, 4.–11. července 2015

http://www.sramkovasobotka.cz

Divadlo, koncerty, autorská čtení, přednášky o literatuře a českém jazyku, tvůrčí dílny, poslech rozhlasových her. To vše s podtitulem letošního 59. ročníku: Kouzlo literárního řemesla.

 

Na vlnách MKP

Praha, 1.–23. července 2015

https://cs-cz.facebook.com/AVOIDFloatingGallery

(A)void Floating Gallery na lodi zakotvené u Rašínova nábřeží pořádá ve spolupráci s Městskou knihovnou Praha stejně jako loni letní seriál literárních programů. Václav Kahuda bude číst z románu Vítr, tma, přítomnost, o osobnosti Jana Husa budou diskutovat Eva Kantůrková s Milošem Rejchrtem a Františkem Bublanem, Kateřina a Karel Piorečtí provedou zájemce Prahou meziválečné avantgardy a mnoho dalšího.

 

Měsíc autorského čtení

Brno, Ostrava, Košice, Lvov, Vratislav, 1. července – 4. srpna 2015

http://www.autorskecteni.cz

Již pošestnácté se uskuteční seriál, v němž naživo představí svoji tvorbu každý den dva autoři, jeden domácí a druhý ze země, která je hostem festivalu – což je v letošním roce Ukrajina. Program doplňují výstavy, filmové projekce a další akce.

 

DIVADLO

Loutkářská Chrudim

Chrudim, 30. června – 6. července 2015

http://www.chbeseda.cz

64. ročník celostátní přehlídky amatérského loutkového divadla připomene kromě jiného 240 let od narození Matěje Kopeckého.

 

Nultý bod

Praha, 13.–18. července 2015

http://www.nultybod.cz

Mezinárodní platforma pro fyzické a taneční divadlo se představí v pražském Divadle v Celetné i v ulicích hlavního města.

 

Letní shakespearovské slavnosti

Praha, 1. července – 5. září / Brno, 20. července – 13. srpna / Ostrava, 22. července – 11. srpna 2015

http://www.shakespeare.cz/2015

Klasická představení (Romeo a Julie, Mnoho povyku pro nic, Zkrocení zlé ženy, Večer tříkrálový, Veselé paničky windsorské, Jak se vám líbí a Sen noci svatojánské) v podání předních herců na Pražském hradě, HAMU, nádvoří brněnského hradu Špilberk a na Slezskoostravském hradě.

 

FILM

Letní filmová škola

Uherské Hradiště, 24. července – 1. srpna 2015

http://www.lfs.cz

Tradiční filmový festival, který se už po desetiletí koná jako nesoutěžní přehlídka se vzdělávacím záměrem. Filmy se promítají v sedmi sálech a dvou letních kinech a kromě nich probíhá celá řada doprovodných akcí včetně hudebních koncertů. Nechybí ani dětské programy, pokud se návštěvníci vypraví do Uherského Hradiště na více dní v rodinné sestavě. Letošním programovým těžištěm je kinematografie Finska, v retrospektivě se například objeví jméno Orsona Wellese nebo tvůrců Berlínské školy a „filmovku“ letos osobně navštíví také významný íránský filmový režisér Mohsen Makhmalbaf. Festival má neopakovatelnou atmosféru umocněnou půvabem Uherského Hradiště, svébytné slovácké metropole.

 

Noir Film Festival

Křivoklát, 20.–23. srpna 2015

http://www.noirfilmfestival.cz/cz

Akce zaměřená na fenomén „filmu noir“. Klasické filmy v prostředí královského hradu Křivoklát.

 

RŮZNÉ

Vaňkovka FEST

Brno, 13. května – 4. září 2015

http://www.vankovkafest.cz

Kulturní festival pořádaný brněnským nákupním centrem Galerie Vaňkovka při příležitosti jeho desátých narozenin. Filmové pondělky, divadlo, akustické středeční koncerty, jazzové neděle, „velké“ koncerty ve čtvrtek či pátek, a na závěr 4. září symfonické tance v podání Filharmonie Brno. Vše zdarma.

 

Luhovaný Vincent

Luhačovice, 9.–12. července 2015

http://www.luhovanyvincent.cz

Filmy, výstavy, koncerty, besedy – aktuální umění pro všechny mladé duchem v prostředí luhačovických lázní.

 

Colour Meeting

Polička, 10.–11. července 2015

http://www.colourmeeting.cz

Mezinárodní multikulturní festival: večerní koncerty pro dospělé i odpolední program pro děti (divadlo, hudba, bubnování).

 

Živá ulice

Plzeň, 13. července – 9. září 2015

http://www.zivaulice.eu

Multižánrový pouliční festival o několika blocích. 13.–19. července: pouliční divadlo, žongléři, provazochodci a večer hudební koncerty. 10.–13. srpna: projekce němých filmů s živým hudebním doprovodem. 10.–23. srpna: Živá galerie v ulicích. 14.–23. srpna (hlavní část festivalu): koncerty a divadlo. 18.–19. srpna: kulinářské speciality národnostních menšin žijících v Plzni. 9. září: festival polévek vařených ve čtyřicetilitrových kotlích přímo na náměstí Republiky. Vstup na všechny akce je zdarma.

 

Toulovcovy prázdninové pátky

Litomyšl, 3. července – 28. srpna 2015

http://www.litomysl.cz/index.php?lang=cz&co=festivaly&akce=festival&id=1280755309488

Celoprázdninový festival na litomyšlském Toulovcově náměstí. Každý pátek od 18 hodin pohádka a od 19:30 koncert. Vstupné je dobrovolné a celé bude věnováno na konto Nadace rozvoje občanské společnosti Pomozte dětem.

 

Polička *555

Polička, 21.–23. srpna 2015

http://www.tyluvdum.cz/policka555-multizanrovy-festival

Tradiční multižánrový festival, jehož název se odvíjí od nadmořské výšky na prahu poličského kostela svatého Jakuba – tentokrát se slavnostním příjezdem královské družiny při příležitosti 750. výročí založení města. Ondřej Havelka & Melody Makers, Spirituál Kvintet, Kamelot, Mistříňanka, Václav Hudeček & Martin Hroch, věžní hudba, ohňostroj, lety vrtulníkem nad Poličkou a další.