Fejeton

Korunovační klenoty

A cože návštěvník ve Vladislavském sále Pražského Hradu vlastně uvidí? Obrázek www.vlast.cz

Posledním korunovaným českým králem byl Ferdinand V. Dobrotivý, slavnostně korunován byl v roce 1836. Jeho nástupce Franz Josef I. byl pouze, jak říká Švejk, "korunovanej" − ovšem nikoliv jako český král. Miloš Zeman dal - a to právě nyní − alespoň vystavit korunovační klenoty. A to zdarma, bez vstupného, pro všechen lid, pro celý národ, pro kojence z nejchudších poměrů, kteří se přijedou na Hrad podívat až z pohraničních ghett, i pro solární a uhelné barony, kteří přijdou na Hrad pěšky od svých luxusních automobilů zanechaných na znamení úcty před královskými klenoty za hradními branami.

Ne každý je schopný takové pokory a úcty jako uhlobaron či velkofinančník. A proto jsou české národní korunovační klenoty přísně střeženy samotnou Hradní stráží. Vždyť zájem posadit si korunu českých králů na hlavu by tu byl. Vemte si třeba takové české děti. Nebo České děti.

Pilný čtenář sci-fi Miloš Zeman ovšem dobře rozeznává, co je sci-fi neboli co se odehraje v určité časové vzdálenosti v budoucnosti, jako například obnova funkce českého krále, a co je realita května 2013. Totiž: rozkvetlé pomněnky na zahrádkách, Kalouskovy dluhopisy, oslavy konce druhé světové války v amerických uniformách a korunovační klenoty pro veřejnost, nikoliv pro osobu, která usedne na trůn.

Možná ale zkušený prognostik ví, co se my ostatní neodvažujeme ani tušit. Totiž, že o letošní svatojánské noci - a ta klepe na dveře - se odehraje výstup blanických rytířů z Blaníku coby výstup české politiky posledního čtyřiadvacetiletí. A korunovační klenoty se navrátí svatému Václavovi. V tomto případě je třeba ocenit gesto odcházejícího Miloše Zemana, kterým umožnil již poslední hrátky veřejnosti s korunovačními klenoty, vitrínou z kvalitního skla a na střeše nad nimi vlající prezidentskou standartou.

A cože návštěvník ve Vladislavském sále Pražského Hradu vlastně uvidí? Různé haraburdí a královskou korunu. Tu korunu nechal udělat král Karel IV., a to už někdy ve středověku. Proto je starodávná. Je ze zlata a je na ní bezpočet drahých kamenů v různých barvách. Zelené květy se zavírají a otvírají, červené chňapou kolem sebe. V pažitu rozvátém v rudé kráse žhnou máky vlčí jen jak rubíny. Podlaha z berylů, z démantů vsazených v zlatě; mnohá okna se bohatě smaragdy, safíry leskla a v nich skvěl se namísto skla drahý kámen rozmanitý: hyacinty, chryzolity, chalcedony a jaspisy, topas, granát a tyrkysy, sardonix a palejs čistý rubín, perly, ametysty, vyleštěné přeuměle.

...

Domácí úkol z pilnosti: Z díla jakých tří českých básníků (jeden z nich je anonymní) jsou citovány poslední řádky tohoto fejetonu?