Čtrnáctideník Kulturní noviny

23. číslo neděle 2. 6. 2013

Téma

Podpora OZE není v souladu s původním zákonem (1. část)

Foto www.bio-info.cz

Enormní výše podpory fotovoltaiky vyvolala nedávno velké vzrušení. Padlo i slovo "tunel". Lze tuto kritickou situaci alespoň zmírnit legálními prostředky?

Obnovitelné zdroje energie (OZE), mezi něž patří fotovoltaická zařízení, jsou nepochybně jednou z cest, jak rozšířit paletu možností pro získávání elektrické energie. V případě ústupu od klasických fosilních zdrojů, ať už z důvodu jejich zhoršují ... více »

Komentář

Dva osmdesátníci, jeden národ

Erazim Kohák. Foto www.arnika.cz

Co spojuje dva letošní významné jubilanty, etnomuzikologa Dušana Holého (narozen 25. dubna 1933) a filosofa Erazima Koháka (narozen 21. května 1933)? Nejen titul univerzitního profesora.

Nevím, zdali se vůbec znají. Jeden strávil valnou část života ve Spojených státech, druhý v podstatě neopustil rodnou Moravu (nepočítáme-li krátkodobé výjezdy do zahraničí na konference či na koncerty). Jeden je zvyklý vyjadřovat s k věcem veřejným, ... více »

Společnost a politika Ekonomika

Kudy ven: Trojčlennost jako otázka i odpověď (2. část)

Jiří Jabůrek. Foto archiv JJ

Dokončení textu o pražské steinerovské konferenci ukazuje, že sociální trojčlennost může velmi dobře fungovat v praxi.

Posledním mluvčím „Mezinárodní konference k trojčlennosti“, která se 18. května sešla na půdě pražského ČVUT, byl Ing. Jiří Jabůrek, který pro svůj referát zvolil zcela odlišnou formu, než jeho předřečníci. Svým „ manažersky profesionálním “ , ale ... více »

Kultura a umění

„Může být, ale my takovými řečmi nehodláme ztrácet čas“

Aleš Navrátil ve svém ateliéru. Foto Jan Dočekal

Rozhovor s grafikem a malířem Alešem Navrátilem.

V roce 1964 vznikla v Brně surrealistická skupina Lacoste − Arnošt Budík, Jiří Havlíček, Josef Kremláček a Václav Pajurek. Později jste byl jejím členem. Jaký je dnes váš vztah k surrealismu? Mám za to, že jsem byl v týmu hned od počátku. P ... více »

Kultura a umění

Bude-li ty řádky jednou někdo čísti

Socha Piratena ve švédském městě Kivik. Foto Magnus Bäck

Literatura, to jistě nejsou jen knižní novinky a čas od času si stojí za to připomenout i opomíjené tvůrce z již odplynulých staletí: například švédského spisovatele Fritjofa Nilssona zvaného Piraten. 

V loňském, nikoliv v letošním roce uplynulo čtyřicet let od smrti švédského spisovatele Fritjofa Nilssona zvaného Piraten (1895-1972). Na konci loňského roku vysílala stanice Vltava v cyklu čtení na pokračování jeho prózu Knihkupec, který se pře ... více »

Fejeton

Co nám vzkazují v lidových písních?

Píseň řekne všechno. Foto www.bojkovice.cz

Naši dědové, pradědové, stařenky a tetičky měli stejné nebo podobné starosti, jako máme my.

Náš pan prezident T. G. Masaryk kdysi pravil: "Ku stáru přemýšlím v dialektu mé rodné obce." Dialekty mizí, ale nic nám nebrání zaposlouchat se, co nám to vlastně vzkazují naši předkové. Možná bychom se mohli vyvarovat některých chyb, kterých se ... více »