Čtrnáctideník Kulturní noviny

6. číslo pondělí 4. 2. 2013

Téma Domov,Politika

ProAlt: Kritický průvodce reformami téměř rok poté

Někdo se uskromní, někdo ne. Kresba Tim Bower

Před rokem připravovala a v březnu 2012 zveřejnila iniciativa ProAlt koncepční materiál, který upozorňoval na omezenost a nebezpečnost vládních reforem pro společnost. Ani dnes neztrácí tento text na aktuálnosti.

Pokud nezačneme omezovat přebujelý so­ciální stát a tím snižovat rozpočtový schodek, čeká nás osud Řecka! Tak strašil občany před volbami nynější ministr financí Kalousek; dokonce nechal rozesílat lidem složenky s výší státního dluhu přepočítanou n ... více »

Komentář Domov,Politika

Kdo se povyšuje, bývá ponížen

A když si tak člověk pomyslí, že až budeme dospělí, budeme možná taky tak hloupí jako oni... Foto www.premiere.fr

Prezidentské volby u nás připomínaly ze všeho nejvíce Pergaudovu Knoflíkovou válku: urputnost zdaleka neodpovídala významu celé akce. A důstojní mudrci neunesli mnohdy porážku stejně hanebně jako románový Pajda. Ale nakonec i ztráta iluzí o některých veřejných autoritách může mít očistný účinek.

Žádné překvapení se nekoná, spasitele se z rukávu vytáhnout nepodařilo. Do druhého kola prezidentské volby postoupili dva zkušení politici, kteří pro svoje vítězství udělali nejvíc. Voliči jim celkem logicky dali přednost před kandidáty působícími d ... více »

Společnost a politika Domov

Volby a redakční politika

Zemanské hory, to je pičovina, zpívají brněnští herci a bojují tak proti buranství. Foto YouTube

Předvolební dění se dotklo i Kulturních novin. Tříbíme si redakční strategii.

Volby nám přinesly zajímavé zkušenosti. Jsme názorové a angažované médium. Tím se netajíme od počátku. Angažované neznamená, že bychom byli u někoho angažováni, ale že jsme sami angažováni svým zájmem o společnost. Že nám nejsou věci lhostejné. My ... více »

Kultura a umění Domov,Kultura

Fašank ve Strání

Malí fašančáři ve Strání. Foto Jiří Plocek

Reportáž z minulého ročníku legendárního fašanku (masopustu) z obce na moravsko-slovenském pomezí je současně i pozvánkou na letošní oslavy ve dnech 8.- 9. února.

 

Pod šable - prastarý tanec s významy, které již nikdo nedokáže spolehlivě vysvětlit. Obyčej s udivující životaschopností. I ze jeho vnější podoby promlouvají věky. V čele fašančárů chodí "gazda", osoba s největší pravomocí (v minulosti až s právem ... více »

Kultura a umění Kultura

O násilí bez násilí

Z představení Dealeři fyzické lásky. Foto www.divadlofeste.cz

Nová inscenace divadla Feste Dealeři fyzické lásky pokračuje v linii angažované tvorby zaměřené proti současným společenským poměrům.

Nová inscenace divadla Feste Dealeři fyzické lásky  pokračuje v linii angažované tvorby zaměřené proti současným společenským poměrům. Po inscenacích zabývajících se xenofobií, pravicovým extremismem a politickými otázkami přichází režisér Jiří ... více »

Kultura a umění Domov,Kultura,Osobnosti

Neznámá kresba Františka Víznera

František Vízner: Prašná brána v Praze, kresba tužkou, 1949, polygrafická reprodukce pro novoroční přání Richard Ardagh, New North Press, fotoreprodukce Jan Dočekal.

Reprodukce z novoročního přání ukazuje rané dílo slavného skláře.

Pravděpodobně v menším počtu než v předešlém roce jsme odeslali a také dostali novoroční přání. Hezká tradice projevu přízně k blízkým a přátelům s přáním zdraví, štěstí a radosti v posledních letech zeslábla. Příčiny jsou, jak víme, zejména ekonomi ... více »

Kultura a umění Kultura

Prokletý Básník Ticho

Básník Ticho. Foto Revue Protimluv

Autor, který se vždy pohyboval na okraji, vydal pozoruhodný výbor ze své poezie.

Ač Básník Ticho (vlastním jménem František Vaněček, nar. 1976) působí - a to nepřehlédnutelně - na české básnické scéně už dvě desítky let, teprve nyní vydal svou první "seriózní" knížku poezie. Předcházely jí ovšem dvě veřejnosti dostupné knihy pro ... více »

Fejeton Domov,Politika

Ve víru strastí všedního dne

Švejka těžko něco rozhází. Foto Marek Balecki

Chápu lidi, kteří nechtějí, po tom všem, co se jim ještě přes den děje v práci a na úřadech atp., slyšet ze zpráv a z rádií, jak naše "demokracie nefunguje, jak má".

Protože jsem byl, coby dospívající student gymnázia, často nemocen, pravidelně jsem před koncem školního roku podnikal výzvědné (a mnohdy dobrodružné) cesty za svými učiteli přímo do jejich učitelských brlohů - kabinetů. Obvyklou praktikou v tak ... více »