Čtrnáctideník Kulturní noviny

31. číslo pondělí 29. 7. 2013

Téma Osobnosti

Prorok world music

Jaromír Nečas. Foto Jiří Plocek

Přinášíme příspěvek z kolokvia o lidové hudbě a world music, které se konalo 22.-23. července v rámci festivalu Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou a jehož název zněl: Co patří do encyklopedie.

World music jako pojmenovaný hudební fenomén se počala rozvíjet od přelomu 80. a 90. let minulého století. "Hudba světa" přivedla ke značné oblibě různé hudební tradice, stejně jako současné tvořivé amalgámy, které mísí tradiční prvky etnické hud ... více »

Společnost a politika Zahraničí

Komise EU podporuje protikorupční protesty v Bulharsku

Demonstrace v Sofii.

Evropská komise v úterý 23. července vyjádřila podporu protikorupčním protestům otřásajícím Bulharskem posledních týdnů a vyjádřila názor, že moderní demokracie není slučitelná s oligarchií.

Viviane Redingová, komisařka EU pro justici, prohlásila na úterním setkání Dialog občanů v Sofii, že je "velmi dojata silnou touhou bulharských občanů dosáhnout této změny, bojovat za demokracii, bojovat proti korupci", a také se vyjádřila, že ... více »

Kultura a umění

Mezi Bernhardem a Remarquem

Thomas Bernhard (1931-1989), Vilikovského inspirátor. Foto www.thomasbernhard.at

Nakladatelství Větrné mlýny ve své edici "Česi, čítajte" vydává vtipnou a čtivou, přesto však myšlenkově závažnou cestopisnou esej Pavla Vilikovského (narozen 27. června 1941 v Palúdzke).

Slovenský spisovatel Pavel Vilikovský v knize Pes na cestě popisuje jednu svoji cestu po Rakousku a Bavorsku, na níž mu byl duševním průvodcem Thomas Bernhard, "nejoblíbenější neoblíbený spisovatel". Po jeho vzoru spílá Vilikovský svým krajanům ... více »

Poezie

Po neumetených cestách

Obálka knihy The Unswept Path. Repro autor

Ukázky ze sborníku současného amerického haiku přeložil a úvodní komentář napsal Pavel Martinec.

nad překlady ze sborníku "The unswept path - contemporary american haiku") Sborník současného amerického haiku lze shrnout ve stylu maximální stručnosti jedním slovem: ROZMANITÝ. Název The unswept path (Neumetená cesta) byl, po vzoru jiných sborn ... více »

Fejeton

Zahradní restaurace

Výletní restaurace v Malé Chuchli, 1925. Repro www.radio.cz

Zahradní restaurace jsou různé, rozličné a všelijaké. Nezapomenutelné jako místa osudových setkání z mládí i stáří i stejně nezapomenutelné jako místa setkání s úplavicí a salmonelou.

Zahradní restaurace je možno klasifikovat či v nich prostě usednout. Z hlediska klasifikace je vyhraněným typem zahradní restaurace ta, která otevírá pouze na sezónu, aniž by disponovala kamennou prodejnou. Provozovatelé těchto pomíjivých květů léta ... více »