Čtrnáctideník Kulturní noviny

26. číslo neděle 23. 6. 2013

Téma

Rob Preece: Most mezi Západem a Východem

Dharmačakra, buddhistický symbol štěstí.

Britský psycholog a učitel meditace svým životem i dílem ukazuje, že buddhistické pojetí duše a přístup západní, především pak analytické (jungovské) psychologie se vzájemně doplňují a obohacují.

„Než začneme první hodinu mého workshopu, budeme chvíli meditovat. Přišli jste zvenku, z ruchu města, máte hlavu plnou starostí. Meditace nám pomůže se uklidnit a být skutečně plně přítomni.  Vím, že ne každý z vás má s meditací zkušenosti, ale nemě ... více »

Kultura a umění

Anděl Staroměstský se rozplynul

Filip Topol. Foto www.muzikus.cz

Ve věku 48 let zemřel jeden z nejvýraznějších hudebníků a tvůrců undergroundu Filip Topol.

Zpráva o smrti Filipa Topola se rozšířila horkým éterem rychlostí blesku a na dlouhé hodiny jako by zastavila čas. Byl to z veder ten nejnesnesitelnější den ve městě. Reakce přátel, známých i spřízněné veřejnosti byla stejná jako při ohlášení skonu ... více »

Kultura a umění

Hra je základ

Ukázka autorské knihy Dagmar Urbánkové Adam a koleno. Repro www.ilustratori.net

Rozhovor se spisovatelkou a výtvarnicí Dagmar Urbánkovou.

Jak je na tom, podle vašeho názoru, kniha jako médium v dnešním světě? Myslím, že dobře. Zdá se, že se ztrácí, že jakoby kamsi mizí, ale nemyslím si, že zmizí úplně - tomu nevěřím. Knih bude jistě míň, ale čím je něčeho méně, tím více si toho ... více »

Kultura a umění

Jan Zrzavý v pražské Loretě

Jan Zrzavý:Trnová koruna. Foto www.loreta.cz

Malou, ale zajímavou výstavu obrazů a kreseb Jana Zrzavého je možné navštívit po celé léto v prostorách výjimečné pražské barokní stavby.

Na přelomu loňského a letošního roku se konala velká retrospektivní výstava Jana Zrzavého v Ostravě. Pražská Loreta nabízí v době prázdnin a ještě po celé září rovněž výstavu Jana Zrzavého. Je nazvána Benátské maličkosti a pro návštěvníka může ... více »

Kultura a umění

I úředník může být pozoruhodným skladatelem

Zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou. Foto www.turistickyatlas.cz

Jan Adam Míča (1746-1811), uváděný často také jako František Adam, byl příslušníkem známého hudebnického rodu Míčů z Jaroměřic nad Rokytnou. Jako raně klasicistní skladatel byl spjat především s Vídní, kde napsal většinu svých skladeb.

Narodil se v Jaroměřicích, jako syn Karla Antonína Míči (1712-1784), vnuk jaroměřického varhaníka Jakuba Míči a blízce spřízněný i s jaroměřickým kapelníkem a skladatelem Františkem Antonínem Míčou, a 11. ledna 1746 byl pokřtěn jako Jan Adam Fran ... více »

Fejeton

Pod tíhou kultury

Norimberský trychtýř, bájné zařízení, které bez námahy nalilo do hlavy veškeré vědomosti. Repro Wikimedia Commons

Maturita z češtiny je dnes něco podobného, jako byla za minulého režimu zkouška z marxismu-leninismu.

„A on napsal tamto?“ „Ale ne, to byl přece ten druhý…“ „Ježišmarjá, kdo si to má všecko pamatovat!“ Nemám ve zvyku odposlouchávat cizí hovory, ale jistá frekvence ženského hlasu se při nejlepší snaze nedá přeslechnout. Bylo slunečné ráno, vlak se ko ... více »