Čtrnáctideník Kulturní noviny

37. číslo pondělí 9. 9. 2013

Téma Domov

Potulky pohraničím aneb nejen sudetská echa

Německé hroby na hřbitově ve Slavonicích. Foto autor

Cesta za světem, který už není, co býval, a nikdy nebude. Ozvěny paměti rezonují krajinou u rakouských hranic, ale je otázka, co z toho je skutečně důležité pro budoucí život.

Vyprávěla mi před časem jedna kamarádka z Prahy, jak se vypravila do kraje, který je mi velmi blízký, do oblasti česko-moravského pomezí u rakouských hranic. Bydlela v karmelitánském klášteře v Kostelním Vydří, jehož provoz byl obnoven po roce 1989 ... více »

Komentář

Vážne starosti

Sláva vítězům, čest poraženým. Foto www.impermium.com

Na Slovensku se blíží prezidentské volby. Odlehčený pohled slovenského voliče inspirovaný českou realitou.

Aj keď ešte trávime fakticky posledné chvíle prázdnin, väčšina spoluobčanov už prežíva vážne starosti. Nejde iba o tie, ktoré súvisia s problémom ako dať školské zošity, tepláky, prezuvky, tašky a iné propriety našich školákov do nejakej hmlistej sú ... více »

Kultura a umění

Výstava fotografa Ostravy na Staroměstském náměstí

Ostrava očima Viktora Koláře. Repro www.moravska-galerie.cz

Ještě do 29. září představuje v Praze své fotografie Viktor Kolář. Silný je především v zachycení svého rodného města za časů normalizace.

V létě probíhaly v Praze tři velké fotografické výstavy, jednu z nich je stále ještě možné navštívit, a to v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí velkou retrospektivu ostravského fotografa Viktora Koláře (nar. 1941). Své brány už uzavř ... více »

Kultura a umění

V pravdě, v listí u jablka

Básník Zbyněk Ludvík Gordon. Foto archiv ZLG

Nová sbírka básní Zbyňka Ludvíka Gordona střídá silné pasáže s vyčtenými klišé.  

Dalším z básníků úzce svázaných s regionem středního Polabí je jičínský rodák Zbyněk Ludvík Gordon žijící dnes v Brandýse nad Labem − Staré Boleslavi; ve městě se silnou kulturní tradicí a možná ještě výraznější přítomností. Budeme-li se tázat, ... více »

Fejeton

Biograf našeho dospívání

Biograf dříve. Foto autor

Návštěva kina patřila k našemu dětství a dospívání stejně jako rozzářené hvězdy k noční obloze.

Biograf v naší vesnici obvykle hrál jen v sobotu a neděli. Milovali jsme jeho sváteční vůni a nezaměnitelnou atmosféru. Upravený vestibul nás lákal velkými fotografiemi známých herců a hereček. U malé pokladny se pravidelně tísnila předlouhá řada zá ... více »