Čtrnáctideník Kulturní noviny

51. číslo pondělí 16. 12. 2013

Téma Osobnosti

Ať je spravedlnosti učiněno zadost, i kdyby se svět měl zbortit!

Jiří Přibáň. Foto www.law.cf.ac.uk

Kniha Tyranizovaná spravedlnost (rozhovor Karla Hvížďaly s filosofem a právníkem Jiřím Přibáněm) je vynikajícím příspěvkem k zamyšlení se nad současnou českou společností. Její výjimečnou vlastností je to, že čtenáři dodává klidností svých argumentů potřebný nadhled a odstup.

Prvním příkladem takové možnosti zklidnit, a tak posílit své argumenty, je název tohoto článku. Fiat iustitia et pereat mundus! Zdánlivě bojovná věta, která však nechce říct nic jiného, než že instituce spravedlnosti by měly fungovat nezávisle na ... více »

Společnost a politika

Norský noční lov

Obsah kontejneru. Foto autor

O plýtvání jídlem v Norsku aneb proč "konzumní společnost" nekonzumuje. Reportáž o druhé straně společnosti blahobytu.

Světla pouličních lamp se odrážejí od vlhkého asfaltu, ulice je z velké části pokryta plochami průběžně doplňované dešťovky, teď zrovna jen slabě mrholí. Schyluje se k půlnoci - obchodní řetězce v Bergenu ve všední dny zavírají v jedenáct hodin ... více »

Kultura a umění

Anketa Kulturních novin - 2. část

Dva muži, o nichž se letos nejvíce mluvilo.

Dokončení ankety zveřejníme v příštím čísle.

Ludvík Běťák, psycholog 1. Vladimír Kokolia: Jení . Božena Správcová, která editovala Kokoliovy texty psané pro autorův internetový blog v letech 2004-2011, má pravdu: "v elektronickém kontextu jde o texty až příliš luxusní a svou myšlenkovou a ... více »

Dokument

Kulturní noviny potřebují podporu

Od července 2012 vycházíme jako internetový týdeník. Naše dosavadní činnost byla umožněna dary a předplatným. Abychom mohli fungovat dále, potřebujeme vaši podporu.

Blíží se konec roku a my bilancujeme: týden co týden připravujeme sadu článků na témata z oblasti kultury, nejrůznější společenské problematiky a politiky. Kdyby jich bylo průměrně jen šest na vydání, tak je to v padesáti vydáních nejméně tři st ... více »

Kultura a umění

Předjímat reakce lidí

Dominik Lang. Foto Moravská galerie Brno

S Dominikem Langem (1980), letošním laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého, vedoucím sochařského ateliéru pražské VŠUP a "studentem umění" v jednom, jsme si povídali krátce po jeho nedávné přednášce na Střední uměleckoprůmyslové škole v Jihlavě-Heleníně. 

Mluvíš rád? Verbální projev je součástí mé profese, ať je na to člověk stavěný nebo ne. Verbalita je jedním z nejjednodušších prostředků, jak komunikovat, a to i pro vizuální umění. Někdo s veřejným vystupováním nemá problém, cítí se dobře, ... více »

Kultura a umění

Tipy roku 2013 ze stolu hudebního redaktora

Robert Křesťan a jeho spoluhráči. Foto KC Zahrada

Na stole se mi v rozhlase sešla hromádka zajímavých CD. Vybírám tři z nich, každé z jiného žánru.

Folklor EMP Music 2012, EMP 6212 Jako datum vydání je sice uveden rok 2012, ale ke mně se tohle CD dostalo až na závěr roku 2013. O co později přišlo, o to větší překvapení a radost mi přineslo. Jak známo, Horňácko je exkluzivním mora ... více »

Poezie

Radek Štěpánek

Ostrov Pag. Foto Wikimedia Commons

Poezie léta, moře a dálek.

Cosi mě drží mezi nebem a zemí, snad život vdechnutý závanem větru: nic než závrať. Města v dálce jsou jako opuštěná bílá mraveniště. Jestli Bůh sídlí tady, možná si také myslí, že není. A měsíc, kukátko ve zdi temné komory, dává naději, že je ještě ... více »