Čtrnáctideník Kulturní noviny

32. číslo pondělí 5. 8. 2013

Téma Osobnosti

Papežův nový směr

Papež František obklopený věřícími. Foto Pedro Jiménez

Projevy papeže během jeho brazilského pobytu na Světových dnech katolické mládeže zapadají do jeho dosavadní linie, která odvážně otevírá prostor k diskusi o problémech církve a nově formuluje její roli ve světě.

Pápež František uvažuje politicky" − znel titulok viacerých nemeckých novín, ktoré postupne prevzali interview s Leonardom Boffom (významný reprezentant teológie oslobodenia) uskutočnené 22. júla 2013. Na otázku novinára, či sa Boff tiež zúč ... více »

Komentář

Jak se dostat na odstřel

Při podepisování čehokoli si Jana Fischera asi vybavíme nejčastěji. Foto cs.electionsmeter.org

Je opravdu největším škůdcem dneška Jan Fischer? Nebo spíš žurnalisté, kteří ho kdysi nekriticky adorovali?

Již několikrát jsem na těchto stránkách Jana Fischera kritizoval. Jeho vzestup pokládám za výrazný znak úpadku české politiky, protože jde o člověka, jehož ambice jsou znatelně větší než schopnosti a celý život se vyhýbá jasným názorům. Nyní ale ... více »

Kultura a umění

Poezie, láska a svoboda v plném slunci

Titulní strana vydání básní Arnošta Budíka a Lubomíra Kerndla Tři v plném slunci s ilustrací Henryho Lejeuna.  Foto: Jan Dočekal

Surrealistické básně Arnošta Budíka a Lubomíra Kerndla z nakladatelství Amaprint.

Některé knižní tituly mohly vyjít pouze proto, že se jich ujala velká nakladatelství. Předpokládaná nenávratnost finančních prostředků na ně spotřebovaných byla vyvážena ziskem z bestsellerů. A některé jiné knížky mohly přijít k vděčným čtenářům ... více »

Kultura a umění

Cynicky realistické zrcadlo nejen Paříže

I takto se dá v Paříži bydlet. Foto Wikimedia Commons

Román s autobiografickými prvky od známého chorvatského spisovatele Damira Karakaše je nemilosrdným obrazem rozporuplného života bohatého Západu s obtížnou zátěží migrantů.

Známý chorvatský spisovatel se pod vlivem životní bezútěšnosti v rodné zemi rozhodne odejít do Paříže. Živí se jako karikaturista, žije jako bezdomovec a snaží se marně udat nakladatelům svůj román. Hříčkou je jeho název Skvělé místo pro neštěstí. Ž ... více »

Fejeton

Jak se léčí nevyléčitelná naivita

Noc má svoji moc. Foto autor

Teprve nedávno jsem poznal, že opravdoví zloději nespí.

Všude kolem nás se bezostyšně krade, chytračí a lumpačí. Sám jsem neukradl ve svém životě nic, co by mohlo stát jen za povšimnutí. Snad jako vesnický kluk jsem dvakrát přelezl sousedův dřevěný plot a natrhal si pár zralých hrušek. Ve své nepoučiteln ... více »