Čtrnáctideník Kulturní noviny

3. číslo pondělí 14. 1. 2013

Téma Osobnosti

O původu ruské revoluce, totalitarismu a významu svobody

F. W. Förster

Vzpomínky významného pacifisty Friedricha Wilhelma Förstera na Lenina a jeho úvahy o ruské revoluci a významu svobody pro socialismus nepostrádají přes časový odstup inspirativnost a smysluplnost.

Friedrich Wilhelm Förster V roce 1953 vydal své paměti Erlebte Weltgeschichte 1869-1953 (Prožité světové dějiny) německý pedagog a pacifista Friedrich Wilhelm Förster, jehož celoživotní osobní angažmá ve věcech mírové politiky a jasnozřivost se ukaz ... více »

Téma Osobnosti

Velký a nepohodlný pacifista a humanista

Životopisné poznámky o Friedrichu Wilhelmu Försterovi (1869-1966).

Prorocká jasnozřivost, s jakou autor předchozího článku s redakčním titulkem O původu ruské revoluce… Friedrich Wilhelm Förster (narozen 2. června 1869 v Berlíně - zemřel po návratu z emigrace do USA ve švýcarském Kilchbergu nedaleko Curychu 9. le ... více »

Společnost a politika Domov,Politika

Odcházení Václava Klause - bez práce

Václav Klaus při jednom ze svých stále zaměnitelnějších projevů. Foto Wikimedia Commons

Novoroční projev byl nepropracovaným projevem prezidenta, který nemá pochopení pro úhelnou a proměňující se kategorii dnešního světa.

Amnestie vyhlášená Václavem Klausem u příležitosti dvacátého výročí vzniku samostatné České republiky se setkala s velkým nepochopením. Novoroční projev však poukázal na mnohé další a důležitější limity Klausova myšlení. Právě tyto bariéry činí závě ... více »

Společnost a politika Domov,Politika

Smysl přímé volby

Ukazuje se, že přímá volba prezidenta je přínosem pro naši demokracii možná větším, než si myslíme. Bez ohledu na jejího vítěze.

Zavedení přímé volby prezidenta bylo od počátku provázeno pochybnostmi. Zvláště pak z politických kruhů, které těžce nesly možný vpád hlasu "nekompetentního" lidu do hájemství politiky. Kritika zdůrazňovala především dvě rizika: 1. Prezidentem se st ... více »

Kultura a umění Zahraničí,Kultura

Zašlá sláva Herkulových lázní

Foto autor

Antický původ, mezinárodní věhlas za Rakouska-Uherska, socialismus i postkomunistický vývoj, to vše se podepsalo na tváři půvabného místa v jihorumunských horách.

Když se vydáte ze západorumunského Temešváru do Bukurešti a hodláte tak učinit nejstarší trasou přes jižní Karpaty, cesta i železnice vás zavedou k malebnému nádraží Baile Herculane. Až posléze zjistíte, že za dalšími krásnými stavbami se musíte vyd ... více »

Poezie

Lenka Požárová

Melancholická idealistka se sklony k sarkasmu a příležitostnému optimismu Lenka Požárová se narodila 20. září 1989 v Třebíči.

Páří se z peřiny máma vyhání synovce z pruhů šponuje špagáty a Pánbů do plínek kropí Vidím jí do snů: černovlasá hlína bramboračka s natí bábinka a knoty co za ni hoří … Vyplavené žížaly v prstech nejmladšího bolí za smuteční sukn ... více »

Fejeton Kultura

Čas je nejlepší učitel, bohužel nemá vždy ty nejlepší žáky (Francois Mauriac)

Vážilo 350 kilogramů. Foto www.rybitvi.cz
Co se odehrálo v roce 2012? A co před sto lety, v roce 1912?

Minulý rok je kalendářně definitivně ukončen, nastává tedy příležitost k ohlédnutí. Co se odehrálo v roce 2012? A co před sto lety, v roce 1912? Tak například v roce 1912 byla v Praze v české premiéře odehrána Mahlerova Šestá symfonie . H ... více »