Čtrnáctideník Kulturní noviny

36. číslo pondělí 2. 9. 2013

Téma Vzdělávání

Finské školství jako inspirace

Pohodový ředitel pohodové školy (Auroran koulu ve finském městě Espoo). Foto Huffington Post

Nezávislý portál Eduin.cz, zabývající se problematikou školství a vzdělávání, publikoval ve dnech 21.-23. srpna sérii přepisů ze tří prezentací o finském školství. Je to neobyčejně inspirativní materiál, a proto z něj přinášíme výtah.

Z redakčního úvodníku Eduinu se dozvídáme, že: Finské školství je už několik let opakovaný vzor, na který se odvolávají politici i odborná veřejnost. Ve skutečnosti je u nás minimum těch, kteří zažili skutečné vyučování ve finské škole, či alesp ... více »

Komentář

Svatá prostota

Z politika zálesákem? Kresba Luis Royo

Nové cesty, jak obrodit starou politiku? Z Petra Gazdíka se stal za pět dní zralý muž. S novým vědomím životního smyslu půjde znovu do politiky, aby oddálil kolaps státu. Jeho rozhovor pro MF DNES (24. srpna 2013) by neměl zapadnout.

Jsou rozhovory a rozhovory. Zvlášť u politiků nevíme, co myslí vážně a co účelově. Rozhovor Petra Gazdíka s redaktorem MF DNES Václavem Dolejším má dosti osobní, upřímný charakter a současně řeší zásadní existenciální témata. Nebudu se pídit po s ... více »

Kultura a umění

Vykoupení Muže v černém

Johnny Cash v roce 1983. Foto www.rockgenesis.gr

Na 12. září připadá desáté výročí smrti Johnnyho Cashe (1932-2003). 

Cash patřil skoro padesát let k nejvýraznějším postavám americké i světové hudební scény. Nahrál přes 1500 písní a vydal více než 120 desek, takže úplnější průřez jeho diskografií není v rámci jednoho článku možný. V následujícím textu bude zmíněno ... více »

Kultura a umění

Deset porcí Španělska: Festival Ibérica desetiletý

Tanečnice Carmen Cortésová. Foto Jiří Plocek

Malému zázraku se rovná desetiletí existence festivalu, který nejen napomohl dalšímu zviditelnění půvabného města Boskovice, ale také ve svém menu představil španělskou hudební a taneční tradici v těch nejlepších barvách.

Je to neuvěřitelné, ale připadá mi to jako včera, kdy jsem se poprvé dostal do kontaktu s touto mimořádnou akcí. V roce 2004 dostali dva bratranci Petr Vít a Jiří Pištělák nápad uspořádat v Boskovicích na zámku koncert španělské hudby. Petr jej j ... více »

Fejeton

Odletěly (loučení před dalekou cestou)

Už to zas nastává. Foto www.chileanfarmholidays.com

Zamyšlení Jana Kouřila, nejen o vlaštovkách.

Noc se po parném dnu vybouřila, pořádně sprchlo a k ránu, které se probudilo do 20. srpna, se příjemně ochladilo. K sedmé hodině se zatmělo. Zničehonic se objevily na obloze před domem vlaštovky. Snad z celé vesnice. Nevím, kdo je svolal. Nev ... více »

Fejeton

Začátek školního roku

Prvňáčky škola ještě většinou baví. Foto www.havlovice.cz

Děti jsou milejší než dospělí. Má vůbec smysl je vzdělávat?

Vzdělání už není to, co bývalo. A tak už není to, co býval, ani začátek školního roku. Počítače, které dnes běžně používají děti od nejútlejšího věku, se docela dobře obejdou bez školní gramotnosti své předškolní obsluhy. „Co by sis přál k narozeni ... více »