Čtrnáctideník Kulturní noviny

30. číslo neděle 21. 7. 2013

Téma

MAČ 2013: Ojedinělá literární kuchyně na cestách

Dalibor Marković. Foto autor

Měsíc autorského čtení letos v průběhu července opět objíždí Brno, Košice, Ostravu a Wrocław. Pestrý literární jídelníček je umocněn atmosférou neformálních setkání se spisovateli. Zážitek pro všechny, kdo rádi degustují slova.

V Brně, kde před čtrnácti lety fenomén měsíc trvajícího literárního festivalu začal skromně rašit, se dnes každý červencový večer v divadle Husa na provázku schází početné publikum, aby si užilo tři chody literárního meníčka. Nejdříve předkrm s n ... více »

Kultura a umění

Být rozložitým proti slovu strom

Henryk Gotlib: Rembrandt v nebi, 1958, olej na plátně, 133.5 × 163.2 cm. Repro Tate Gallery

Básník Ondřej Fibich (narozen 1954) ve své nové sbírce navazuje na duchovní tradici české poezie.

Míním, že rozloha básně či vnitřního světa básníkova nedá se měřit prostorem, jejž explicite zaznamenává a obsáhne, ale oním, jenž je skryt kdesi v hlubinách, určen k rekonstrukci a ku spolubytí čtenářovu, prostorem ne jednou provždy a definitivn ... více »

Komentář

Velká hra

Zeman se potutelně usmívá. Foto www.podnikatel.cz

Miloš Zeman rozehrál velkou politickou partii a uvedl do pohybu stojaté vody české politiky.

Politika je prostor, v němž se rozhoduje o způsobu správy obce (polis), přičemž součástí onoho rozhodování je boj o moc. Jakým způsobem se tento boj vede, jaká má pravidla, to svědčí o kvalitě politické kultury. Miloši Zemanovi vyčítají jeho ... více »

Poezie

T. R. Field

Povídala krysa kryse. Foto Wikimedia Commons

T. R. Field (1891-1969) byl vnuk rabína a muž mnoha povolání, satirik, mystifikátor, tvůrce nových slov a prokletý básník.

Narodil se úplně blbý. Matka ho s jistým sebezapřením donosila v batohu. V první obecné se zbláznil z abecedy. Později přetrpěl zápas povřísel. V mužných letech, když si to všechno v jasné chvilce uvědomil, vrhl se v ... více »

Fejeton

Chataři

Typická chatová oblast. Foto www.straznadohri.cz

Chalupář obývá stavební dílo lidové architektury. Chatař obývá stavební dílo lidové tvořivosti.

Na sepsání dějin chatařství v Čechách a na Moravě všichni netrpělivě čekáme. Zatím nejsou. A to je právě příležitost pro autora tohoto fejetonu. Je to krásné nepsat ve stínu chystaného vědeckého monumentu srovnatelného co do národního a historick ... více »