Čtrnáctideník Kulturní noviny

5. číslo pondělí 28. 1. 2013

Téma Zahraničí,Ekonomika

Davos 2013 - bod obratu?

Vchod do davoského Kongresového centra. Foto www.weforum.org

Přináší Světové ekonomické fórum nové myšlenky, nebo je jen advokátem současného systému?

Zatímco témata loňského ekonomického fóra v Davosu se týkala proměny politicko-ekonomického uspořádání, hledání nových modelů a podstaty ekonomické krize, podtituly letošního ročníku konference byly ekonomický růst, environmentální udržitelnost, fin ... více »

Komentář Domov,Politika

Poučení z voleb

Volby v demokracii nejsou vítězstvím nějaké absolutní hodnoty, stejně jako prezident není totéž, co monarcha. Ale může symbolizovat mnohé. Doufejme, že Miloš Zeman překročí stín své kampaně.

Neexistuje přesnější zpráva o stavu národa, než je všelidové hlasování. A říkáme-li s chutí, že "každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží", pak pro přímo vybraného prezidenta to platí dvojnásob. Většina národa buď lež a podvod nevnímá, n ... více »

Kultura a umění Domov,Média

Autorské právo a bezpráví reklamy

V pasti autorských zákonů uváznete dřív, než se nadějete. Foto www.roguepreacher.com

Proměny pojetí autorství a jeho paradoxy.

Pokud se psalo na hliněné destičky či pergamen, bylo autorství spojeno s materiálním podkladem do té míry, že se nikdo po autorství neptal. Kdo vlastnil pergamen či destičku, ten měl i práva. Vynález knihtisku všechno změnil, stejně jako později fot ... více »

Kultura a umění Kultura

Návštěva mistra Zrzavého v Ostravě

Jan Zrzavý: Lipnice, 1940. olej na plátně. Repro www.galeriehb.cz

Už dlouho jsem nezažil takový pocit úžasu jako na ostravské výstavě z díla Jana Zrzavého.

„Jak šťastně bych umíral, kdybych věděl, že jsem ve svých obrazech dal lidem zahlédnout aspoň záblesk Krásy.“ Jan Zrzavý   Už dlouho jsem nezažil takový pocit úžasu jako na ostravské výstavě z díla Jana Zrzavého. Poprvé jsem se s reprodukcemi Zrzav ... více »

Kultura a umění Kultura

Krystalická vzpomínka

Jiří Jun: Hledání hmoty, tvaru a světla, 2005, kresba na papíře. Repro OGV Jihlava

Hostem svého bytí je název výstavy, jejímž autorem je "dobrodruh samoty, ticha a trpělivosti", rodák z Vysočiny, Jiří Jun.

Co chcete slyšet? Co vám mám říct. Vždyť jsem jenom nástrojem myšlenky." (Jiří Jun)   "Začínal jsem v patnácti letech jako malíř porcelánu v Okrouhlicích, kde jsem měl to štěstí a bylo mi dovoleno seznámit se s panem Janem Zrzavým. Pak jsem se dost ... více »

Fejeton

Jak se u nás umývají schody

Co mohou uklizečky poradit politikům i politologům... Foto www.sijeme.ic.cz

Svět je složitý na rozhodování, proto se s ním tak snadno manipuluje.

Když jsem se před mnoha lety ženil, varoval mě starší kolega, zkušený a letitý ženáč. "Jen si po svatbě nezačínej s umýváním schodů v domě. Jinak se jich celý život nezbavíš!" Nedbale jsem se pousmál a dlouze mávl rukou. Jeho moudrou radu jsem n ... více »