Čtrnáctideník Kulturní noviny

27. číslo neděle 30. 6. 2013

Téma

Svátek věčné energie

Strážnice těší a léčí. Foto Jiří Plocek

Pocitová reportáž z největšího folklorního festivalu České republiky. Z místa, kde se člověk dostává do kontaktu s esencí nejen moravské tradiční kultury.

Zas přišel konec června a ve Strážnici se otevřely festivalové brány. Už po osmašedesáté! Svátek… V názvu jsem použil nadsázku. Můžu vůbec mluvit o věčnosti, když jako smrtelný člověk mám svůj pobyt vezdejší spočítaný na zcela konkrétní počet dní ... více »

Společnost a politika

Hledat, co nás spojuje

David Steindl Rast. Foto GlobalSpirit

Benediktinský mnich a znalec zenbuddhismu David Steindl Rast je osobností, která přispívá k náboženskému dialogu, tolik nutnému v dnešním propojeném světě.

Pod titulem "Hledat, co nás spojuje" odvysílal rakouský rozhlas Ö1 v neděli 12. května 2013 v pořadu Erfüllte Zeit krátký, zato velice silný příspěvek, ve kterém byly použity pasáže z rozhovoru s benediktinským mnichem Davidem Steindlem Rastem, ... více »

Kultura a umění

Že někdo přišel pro pohled na můj bílý plnovous? O tom pochybuji.

Josef Kremláček. Foto Jan Dočekal

Rozhovor s akademickým malířem Josefem Kremláčkem.   

Mezi ilustrátory jste vstoupil v roce 1970 doprovodem slavného románu Daniela Defoe Robinson Crusoe. Počátek vaší tvorby je však staršího data, kreslil jste do časopisu Mladý svět. Mladý svět zveřejnil mou první kresbu v červenci 1960 ... více »

Kultura a umění

Zátiší s obleženým městem a cibulkami tulipánů

Johannes van der Beeck (Torrentius): Zátiší s konvicí, sklenicí, džbánem a udidlem, 1614, olej na plátně, 52 × 50.5 cm. Repro Rijksmuseum Amsterdam

Nejen holandskému malířství sedmnáctého století jsou věnovány eseje polského básníka Zbigniewa Herberta.

Výbory z básnického díla Zbigniewa Herberta (1924-1998) u nás vyšly v letech 1965, 1991 a 2000. Největší zásluhy na překladech jeho díla do češtiny má nepochybně Vlasta Dvořáčková, nejvýznamnější překladatelka polské poezie do češtiny v druhé pol ... více »

Poezie

Andrej Sládkovič

Martin Benka: Na dvore, 1914. olej na kartonu, 50 x 65 cm. Repro www.soga.sk

Prázdninová báseň klasika slovenské poezie.

Dobre mi je, dobre Pri sladkej materi, Pri našej zahrade, Pri chutnej večeri; Ale, vy druhovia, Súdruhovia moji! Kdo vie, kde mi teraz Daktorý z vás stojí. Veselo mi bolo Trocha si vydýchnuť, Rád som bol keď mala ... více »