Čtrnáctideník Kulturní noviny

7. číslo pondělí 11. 2. 2013

Téma Domov,Kultura

Moravská zvuková archeologie

Nahrávání na fonograf. Foto archiv autora

Koncem roku 2012 spatřil světlo světa unikátní vydavatelský počin − obsáhlá edice nejstarších dochovaných zvukových záznamů moravské a slovenské lidové písně na území Moravy.

Edice s názvem Vzaty do fonografu je unikátní ze dvou důvodů − jednak nemá u nás důkladností svého zpracování obdoby (a troufám si říci, že snese i přísné mezinárodní srovnání), jednak je charakter původních snímků definitivní. Je to něco jako abs ... více »

Společnost a politika Domov,Politika

Demokracie v plenkách

Andrea Mantegna: Uvedení Páně do chrámu, 1465, olej na plátně, 85 x 67 cm. Repro The Yorck Project

Konference "Demokracie versus Totalita ve 21. století" ukázala neutěšený stav naší schopnosti vést dialog a myslet demokraticky.

Aula Jihočeské univerzity se v sobotu 2. února proměnila na celé odpoledne v "porodnici". V bolestech tu přicházela na svět Demokracie a úzkostlivě jí v tom bránila Totalita. Potkali se přesně na Hromnice, ve svátek uvedení Páně do chrámu. Na jedné ... více »

Kultura a umění Kultura

Poeticky barbarská próza o odcházejícím světě

Návštěvníci vnikají do té kovové rakve se smrtelným mrazením u kořene páteře. Foto Wikimedia Commons

Dobrá literatura nemusí být nesrozumitelná - Adamkova Největší ponorka na světě je toho dokladem.

Druhá do češtiny přeložená próza francouzsky píšícího Belgičana André-Marcela Adamka (1946−2011) - soudě podle dosavadních ohlasů - má značnou šanci na přijetí u širšího publika. Pokud by se tak skutečně stalo, bylo by to dobře, jde o prózu zcela ji ... více »

Kultura a umění Kultura

Nikdo nesmí fňukat

Helga Weissová: Příjezd do Terezína, 1941. Repro www.kurioso.es

Deníky Helgy Weissové jsou cenným dokumentem zběsilosti, která stála šest milionů životů −, očima dívky, jež jen šťastnou náhodou unikla určenému osudu.

Rasistická nenávist, vedoucí k vyvražďování evropských Židů za druhé světové války, se nezastavila ani před dětmi. Z beletrie známe drastické Kosińského Nabarvené ptáče nebo černěhumorný Spolek pro ochranu zvířat Jiřího Roberta Picka, autenticko ... více »

Poezie

Josef Svatopluk Machar

Dorothea Langeová: Chudá matka s dětmi, 1936. Repro Wikimedia Commons

Josef Svatopluk Machar (1864−1942) byl český básník, satirik a publicista, spoluzakladatel České moderny.

Smuteční šaty Tak neslušel ti šat ten bílý, v němž na plesu jsem tebe zřel, ten modrý ne, v němž zjev tvůj milý jde do koncertů, divadel, jak černý háv dnes, moje milá, jenž objímal vděk údů tvých, když jedné na ... více »