Čtrnáctideník Kulturní noviny

29. číslo neděle 14. 7. 2013

Téma

TFF Rudolstadt 2013: Svátek věčné energie jinak

Obrázek nebo fotografie#8824

Nejvýznamnější německý a evropský festival world music je místem pro objevování, poznávání, ale i přímočarou zábavu. Svým rozvojem na hranici kapacity však také vznáší otázku: Jak dál?

Psal jsem tu před nedávnem pod podobným názvem o legendárním festivalu ve Strážnici (KN 27/2013, 30. 6.). Týden po něm už několik let navštěvuji druhý věhlasný festival - tentokrát v německém Rudolstadtu. Letos to bylo ve dnech 3. až 7. července. Ty ... více »

Společnost a politika

Světová informační válka a její důsledky

Edward Snowden. Foto Wired.com

Ve své poslední tiskové zprávě se Pirátská strana zabývá fenoménem informační války a přináší přehled osob, které se pokusily otevřít dveře k utajovaným informacím světové velmocenské politiky.

Přestože Edward Snowden dokázal upoutat pozornost k tématům úzce souvisejícím s politikou Pirátů (zejména v oblasti soukromí a svobody informací), není jediným člověkem, na kterého se snesl hněv informačních magnátů ovládajících globální politickou ... více »

Komentář

Šimla za bílého?

Vláda ve stínu Hradu? Foto www.fotopraha.cz

Skončily jednoduché časy, kdy člověk mohl kritizovat vládu bez rizika, že se splete. Složení nově jmenovaného kabinetu vede k pochybnostem, zda česká politika vůbec nabízí nějakou alternativu k pauperizaci a korupci. Tváří se jako zastánce prostého lidu, ale je personálně až nápadně propojen s oligarchií.

Bývalo osvěžující, když si člověk každého rána přečetl na dveřích autobusu samolepku s nápisem "Stop vládě!" Nikomu z cestujících to nevadilo, nejspíš ani vedení ČSAD; alespoň nevím o tom, že by některý zainteresovaný šofér skončil jako slavný Smeta ... více »

Dokument

Otevřený dopis k situaci na Šumavě

Luzenské údolí. Foto www.tisicovky.cz

Přinášíme otevřený dopis České společnosti ornitologické a Okrašlovacího spolku Zdíkovska k uzavření nové turistické cesty v oblasti Luzenského údolí.

V dnešní MF DNES ( http://budejovice.idnes.cz/turiste-nesmeji-do-luzenskeho-udoli-dvp-/budejovice-zpravy.aspx?c=A130715_085331_budejovice-zpravy_khr ) se můžeme dočíst zprávu o tom, jak se chudáci turisté nedostanou skrze Luzenské údolí, protože ... více »

Kultura a umění

Obyčejné věci, které samy sebe zvýrazňují

Oldřich Tichý: Z výstavy v Galerii z ruky v červenci 2013. Foto Jan Dočekal

Křížovická Galerie z ruky představuje tvorbu malířského solitéra Oldřicha Tichého.

Třetí výstava této sezóny v Galerii z ruky v Křížovicích na Brněnsku uvádí obrazy Oldřicha Tichého. Rokem ukončení akademického studia náleží ke generaci poloviny 80. let. Přestože to nebyla doba tvůrčí svobody dle vlastní volby, Tichý si ji houževn ... více »

Fejeton

Houpačky našeho života

Středoškoláci jsou takoví, jako je náš svět. Foto archiv autora

Můj kamarád učí ve střední škole. Občas si spolu zajdeme na pivo. Důkladně probereme mezinárodní situaci a národní korupční aféry. Skončíme u svých manželek a jejich věčné nespokojenosti s našimi maličkostmi. A svět se houpe dál. Při poslední st ... více »