Čtrnáctideník Kulturní noviny

8. číslo pondělí 18. 2. 2013

Téma Zahraničí,Kultura

Češi na Vojvodině

Víra je samozřejmou součástí života vojvodinských Čechů. Foto Petr Slinták

České osídlení v Srbsku je u nás na rozdíl od toho v rumunském Banátu méně připomínané. Není však o nic méně zajímavé a svébytné.

Do rumunského Banátu v osmdesátých letech minulého století z Československa zajížděli převážně dobrodruzi a fotografové. Po pádu diktatury Nicolae Ceausesca a díky větší prostupnosti hranic v následující dekádě začali do jihokarpatských hor cílit i ... více »

Dokument Kultura

Z knihovničky socialistického novináře

Jindřich Štreit: z Cyklu (Ab)normalizace. Repro Topzine.cz

Akademická pracoviště produkovala v minulosti celou řadu zajímavých publikací. Některé stojí za to číst i dnes… Jak tomu bude za třicet let s publikacemi dnešními?

Pouhých osm let před rokem 1989 vyšla v edici Knihovnička novináře publikace Jiřího Vymětala a Jaroslava Nussbergera Prostředky masového sdělování a kultura. Byla, stejně jako mnoho podobných publikací v té době, určena jako příručka pro ideologicko ... více »

Společnost a politika Domov,Politika,Ekonomika

Kouzla s čísly a ekonomický iluzionismus

Krize. Repro LA Progressive

Mediální triky a zjednodušování při interpretaci ekonomických výsledků nemohou zastřít skutečnost, že působení "vlády rozpočtové odpovědnosti" je přinejmenším sporné.

Různý metr na různé vlády Rozpočtový schodek na rok 2012 byl na podzim, když se sestavoval státní rozpočet pro rok 2013, odhadován různě. Střední odhad činil zhruba 3,4 % HDP. Ovšem pozor, bez vlivu "evropských peněz" a bez započtení 59 miliard koru ... více »

Kultura a umění Kultura

Osvobození zvuku za železnou oponou

John Cage na oslavě svých sedmdesátin. Foto Walker Art Center

Výstava v budapešťském Ludwig Múzeu, uspořádaná ke stému výročí narození Johna Cage, představuje dílo amerického skladatele a hudebního reformátora v kontextu středoevropského umění, které na jeho tvorbu navázalo.

Výstava The Freedom of Sound - John Cage behind the Iron Curtain v budapešťském Ludwig Múzeu, uspořádaná ke stému výročí narození Johna Cage (1912-1992), představuje dílo amerického skladatele a hudebního reformátora v kontextu středoevropskéh ... více »

Poezie

Jared Carter

Jared Carter

Jared Carter je americký básník, žije v Indianapolis.

Chce to jen dlouhý, přesný tah, cvičený dlouhá léta a provedený jediným klidným pohybem. Ve skutečnosti sklo neřežeš, jen v něm ryješ brázdu ostrým otočným kolečkem na konci nástroje, který není o moc větší než perořízek. Sklo je tekuté a spí. Čára ... více »

Fejeton Kultura

Kafkův svět v zrcadle (ne)profesionality

Zarputile, ale neúspěšně. Foto archiv autora

Naše země chorobně trpí nedostatkem opravdu vzdělaných a schopných (slušných) lidí, kteří s naprostou jistotou, dovedností a znalostí ovládají svůj obor.

Jakmile skončila předvolební zdivočelá prezidentská aréna, posteskl si její vítěz, že mu v naší zemi schází profesionalita. Jako jeden z doutnajících příkladů uvedl trapný (ne)zásah prezidentské ochranky vůči muži z Chrastavy, který pohodlně vys ... více »