Čtrnáctideník Kulturní noviny

13. číslo pondělí 25. 3. 2013

Téma

Ohýbání autorského práva

Piráti přicházejí. Repro Sabotage Times

Oblast autorského práva a hlavně jeho aplikace jsou místem neustálých snah o vytvoření parazitických penězovodů a omezování svobody.

Když chcete provozovat hospodu, čajovnu či jakýkoli prostor, kde zní hudba, musíte dnes platit. Komu? Zjednodušeně - autorům a interpretům hudebních děl. Pochopitelně není možné platit každému jednotlivě, takovou agendu by nikdo nezvládl, a proto ... více »

Dokument

Nový papež je nadějí pro chudé

Budoucí papež jede buenosaireským metrem. Foto www.Jorge-Bergoglio.com

Iniciativa Za církev sociálnější vydala prohlášení ke zvolení argentinského kardinála Jorgeho Marii Bergoglia papežem.

Jako křesťané různých církví vítáme, že nový papež pochází z Latinské Ameriky, kde je blízkost těm nejchudším a živá církev ve formě základních společenství již dlouho něčím samozřejmým. Papež se podle svých slov přijetím jména František hlásí k ... více »

Kultura a umění

Dvě prózy ze současného Ruska - a jedna dokonce z Prahy

Moskevští konceptualisté v roce 1983, Pavel Pepperštejn třetí zleva. Foto Sergej Letov

Postmoderní umělec Pavel Pepperštejn, výtvarník a spisovatel, představuje českému čtenáři svůj "psychedelický realismus".

Za námi stojí takové síly - kachňátka a vlkodavi." Pavel Pepperštejn, Svastika a Pentagon Pavlu Pepperštejnovi vyšly v češtině ... více »

Kultura a umění

Běžící koule těsta a čtyři papričky

Ukázka z knihy. Repro www.verzone.cz

Kniha přináší pohádkové příběhy z Tibetu a sousedních zemí, které s ním sdílejí příbuzný jazyk a způsob života: Bhútánu, Sikkimu a Ladaku.

Kniha přináší pohádkové příběhy z Tibetu a sousedních zemí, které s ním sdílejí příbuzný jazyk a způsob života: Bhútánu, Sikkimu a Ladaku. Vypráví je překladatel a cestovatel Miroslav Pošta, jenž se s nimi seznámil, když před lety učil v zapadlýc ... více »

Fejeton

Jsem jiný! Co mám dělat?

Džínový svět. Foto www.brit.co

Moje zjevná jinakost pramení zejména ze staré školy. Tam se slušnost považovala za samozřejmost a krádež za zlodějinu.

Nikdy jsem si nemyslel, že jsem jiný. Naopak. Dlouho mi připadala stejnost jako normální lidský projev. V poslední době kolem sebe neustále slyším, že mám v sobě probouzet toleranci vůči odlišnosti, jiným sociálním skupinám, popřípadě národnostem ... více »