Čtrnáctideník Kulturní noviny

49. číslo pondělí 2. 12. 2013

Téma

Čím se zabývají evropské rozhlasové dokumenty?

Logo. Repro www.radio.cz

Mezinárodní festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio představil 5. listopadu v rámci svého 30. ročníku sérii dokumentů, které zrcadlí důležitá sociální témata současnosti.

Pětice finálových dokumentů předestřela tato témata: - sondu do života válečných veteránů po jejich návratu z misí OSN (Dánsko) - provoz pečovatelského domu v Thajsku pro evropské klienty stižené pokročilou demencí (Rako ... více »

Komentář

Majetková práva nelze referendem rušit

Známý billboard kritizující církevní restituce. Foto Notabene

Některé věci nelze řešit referendem, podkopal by se tím sám základ právního státu.

Bohuslav Sobotka v rozhovoru (Právo 23. 11. 2013, s. 7) k církevním restitucím uvedl: „Pokud bude přijat zákon o obecném referendu, o který ČSSD bude usilovat, tak je otázka, jestli takové referendum nevyvolají sami občané. To by církve měly vnímat ... více »

Společnost a politika Domov

Konec projektu místních sociálních služeb, otázky trvají

Marie Cacková (uprostřed) ještě jako jihomoravská radní. Foto www.kr-jihomoravsky.cz

Příběh Místních sociálních služeb je poučný v několika ohledech. Ukazuje propojenost politiky s činnostmi placenými či částečně dotovanými z veřejných rozpočtů a slabiny legislativních a odborných mantinelů v sociální oblasti.

V KN 44-2013  jsem psal o projektu Místní sociální služby (MSS), jehož záměrem bylo s podporou Jihomoravského úřadu práce rekvalifikovat a zaměstnat velký počet dlouhodobě nezaměstnaných jako pečovatele pro staré, postižené či jinak nesoběstačné ... více »

Společnost a politika Ekonomika

Bezpodmínečná důstojnost

Romská osada na Slovensku. Foto www.lideazeme.cz

Hlubší průnik do prostředí lidí na okraji společnosti v člověku vyvolává otázky, co je skutečně principiální v jejich situaci a jak to pojmenovat, aby se nastínila smysluplná perspektiva dalšího vývoje. Vytváření bariér a kladení podmínek druhou stranou nepomáhá zlepšovat celkový stav.

Nedávno se mi naskytla příležitost hovořit s lidmi, o kterých můžu s nevyhnutelnou mírou zjednodušení říct, že se nachází na samém ekonomickém dně společnosti. Ano, z mého pohledu se jevili jako Romové, což uvádím jen proto, že kdybych tak neučin ... více »

Společnost a politika

Když je člověk na ulici, je úplně fuk, jestli existujou nějaký zákony

Mládež bez domova je národní ostuda. V Austrálii se to už ví. Foto Sydney Morning Herald

S příchodem zimy se začíná opět mluvit o bezdomovcích. Jací ale vlastně jsou, dá se vysledovat proces, který vede k pádu na dno společnosti −, a dá se také napravit?

Kniha vzniklá v rámci výzkumného projektu Karlovy univerzity se věnuje osudům mladých lidí, kteří nemají trvalé bydliště a přežívají ze dne na den. Autoři vycházejí z toho, že u lidí do třiceti let je větší šance na resocializaci (nebo přesněji ... více »

Kultura a umění Kultura

České bizarní Benátky

Joanne Blochová. Foto autor

Před týdnem skončilo 55. Bienále současného umění v Benátkách. S rekordní účastí českých umělců.

V rozhovoru pro internetový magazín E15 uvedl Petr Šec, spoluzakladatel galerie dvorak sec contemporary, že tempo současného umění v českém prostředí diktují ti průměrní a frustrovaní, a proto naši umělci nejsou schopni prorazit na mezinárodní sc ... více »

Kultura a umění

Vzácná folková bylina

Jiří Smrž. Foto www.osamelipisnickari.cz

Třetí sólové CD Jiřího Smrže se jmenuje Kořeny.

Písničkář Jiří Smrž (1954) je tvůrcem i interpretem, který se vymyká všem obvyklým schématům. Ač svým způsobem legenda a jeden ze sloupů českého folku, nekoncertuje často. Na jevišti i na svých albech folkový písničkář s kytarou překvapuje bohato ... více »