Čtrnáctideník Kulturní noviny

9. číslo pondělí 25. 2. 2013

Téma Kultura

Mé kresby a malby nejsou nic jiného než záznamy vzpomínek, nálad a snů

Josef Ruszelák. Foto autor

První část rozhovoru s malířem a grafikem Josefem Ruszelákem, milovníkem stromů, přítelem Ludvíka Kundery. Text pochází z připravované knihy představující významné osobnosti současného výtvarného umění.

V děsivé době padesátých let jste studoval na uherskohradišťské umprumce. Tu dobu jsem tak nevnímal. Do školy jsem přišel v roce 1953. Bylo mně patnáct, nejmíň ze všech. Přijímali i starší žáky. V prvním ročníku s námi byl dvaatřicetilet ... více »

Společnost a politika Zahraničí,Politika

Kosovo: Kudy dál?

Nepokoje v Mitrovici na jaře 2008. Foto www.kosovo.net

Kosovo dne 17. února slaví pětileté výročí vyhlášení nezávislosti, od něhož pořád visí ve vzduchu otázka, zda toto rozhodnutí bylo správným krokem, anebo dalším omylem USA a některých států EU.

Kosovo dne 17. února slaví pětileté výročí vyhlášení nezávislosti, od něhož pořád visí ve vzduchu otázka, zda toto rozhodnutí bylo správným krokem, anebo dalším omylem USA a některých států EU. K pozitivnímu přijetí tohoto státu neslouží ani sit ... více »

Komentář Domov,Kultura

Mlčící múzy a anální fixace

Čtěte Freuda, tam to všechno je. Foto Wikimedia Commons

Konečně se přišlo na to, proč se slibovaná prosperita dosud nedostavila: mohou za to škrabáci a mazalové, ujídající ze společného krajíce.

Je mi to sice poněkud trapné, připomínat tak zjevnou pravdu, ale je to bohužel potřeba: Současné hospodářské a politické problémy nemáme proto, že jsme dosud dávali na kulturu, školství nebo sociální programy příliš mnoho; přesně naopak. Stačí se po ... více »

Kultura a umění Kultura

Efektní retrospektiva žijícího klasika

Karel Malich. Foto www.aspen.pr

Jízdárna Pražského hradu pokračuje výstavou Karla Malicha (nar. 1924) v přehlídce žijících klasiků českého výtvarného umění. Aktuální výstava Karla Malicha je místy snad až příliš velkolepá, autorovu výjimečnost však nezapře.

Jízdárna Pražského hradu pokračuje výstavou Karla Malicha (nar. 1924) v přehlídce žijících klasiků českého výtvarného umění. V tomto volném cyklu měli návštěvníci Jízdárny loni možnost zhlédnout retrospektivně pojaté výstavy Jana Koblasy a Stanislav ... více »

Kultura a umění Kultura

Naši živí mrtví

Ferdinand Hodler: Ahasver, 1910, olej na plátně, 105 x 84 cm. Repro Wikimedia Commons

Úvahy nad knihou Jaroslava Vacka Mýtus Věčného Žida (Legendy o Ahasverovi).

Já už jdu, ale ty budeš otálet, dokud nepřijdu," řekl Ježíš Židovi Ahasverovi, který ho klesajícího pod tíhou neseného kříže odehnal od prahu svého domu. Odsoudil ho tak k věčnému putování napříč světem, k putování, které má skončit až Posledním so ... více »

Fejeton Kultura

Kolik stojí důvěra?

Ulice v Biškeku. Foto www.silkroadtraveller.com

Kolikrát vás okradli? Kolikrát odřeli auto? Kolikrát vám kdo nezaplatil? Kdo vás kdy obelstil?

Lidi lze rozdělit na ty, kteří nevěří lidem a při každé příležitosti se snaží dokázat, že naprosto oprávněně. A na ty, kteří lidem věří a při každé příležitosti se snaží dokázat, že naprosto oprávněně. Kolikrát vás okradli? Kolikrát odře ... více »