Čtrnáctideník Kulturní noviny

2. číslo pondělí 7. 1. 2013

Téma Domov,Politika

Dienstbier a Fischerová jako zrcadlo médií

Řekneme vám, co si máte myslet

Dva ideově nejvíce autentičtí a smysluplní kandidáti dávají vyniknout skutečnému charakteru a (ne)solidnosti médií i svých konkurentů.

Jiří Dienstbier i Táňa Fischerová jsou mi blízcí. Psal jsem o tom už dříve: První pro mne symbolizuje možnost obrody stranické politiky, návrat k ideovým programům a zásadovosti, druhá pak je symbolem občanského přístupu, který staví na přímé angažo ... více »

Kultura a umění Domov,Média

Krize kulturních časopisů?

Účastníci diskuse. Foto autor

Pod tímto názvem se na sklonku loňského roku konala veřejná diskuse v pražském prostoru Tranzitdisplay.

Jaká oblast naší kultury není podfinancovaná? Možná ohňostroje. Ale kdo ví, za víc peněz by se jistě i tam mohlo uhrát víc muziky, a více mistrů ohně by se uživilo na volné tvůrčí noze. Kdo si nestěžuje, jako by nebyl. Jenže ono skutečně je potřebné ... více »

Kultura a umění Domov,Politika

Koláž z velkých i malých dějin

Jakuba Katalpa. Foto nakladatelství Host

Nová česká kniha nazvaná Němci je velkoryse pojatým pokusem o vyrovnání s historickými traumaty.

Mladá autorka Jakuba Katalpa (1979) vydala v nakladatelství Host ambiciózní román Němci , který se pokouší zachytit velké a bolavé téma 20. století. Zvolila si metodu mnohovrstevné koláže, v něčem podobné postupu, který použila Olga Tokarczukov ... více »

Poezie

Janele z Liků

Viktor Kolář: Ostrava, 1977. Repro www.fotodepo.cz

Janele z Liků, vlastním jménem Jana Hradilová (narozena roku 1984 v Přerově) je autorkou básnické sbírky Ze starých mýdel.

Hrušeň ještě nese plody s nízkou jablůňkou    Poslední svědci mého dětství stojí si věrně po boku ve větru, dešti i usychání    Jiným již rozebrali kameny a obrátili hlínu na bok a mezi ní a sutí lidé jak mravenci prochodili pěšiny ke strouze a stož ... více »

Fejeton Kultura

Za všechno, co je ve mně dobré, vděčím knize...

Carl Spitzweg: Knihomol. 1850, olej na plátně, 50x26 cm. Repro Wikimedia Commons

Osvěžena nakladatelským spánkem, nabravši nových, mocných sil, probudila se však současná česká poezie na předvánočním knižním trhu a povstala v plné své jarosti co mocný bohatýr.

Co dělali lidé o letošních Vánocích? Přece četli současnou českou poezii! Nakladatelé jim k tomu poskytli dosud nevídanou příležitost. Po celý rok vyčkávali a teprve v pozdním podzimu a především těsně před Vánocemi vrhli na trh sbírky současnéh ... více »