Čtrnáctideník Kulturní noviny

4. číslo pondělí 21. 1. 2013

Téma Domov,Politika

Schwarzenbergova veřejná lež dekrety nezruší

Edvard Beneš

Mediální zkratky jsou nebezpečné - mohou navodit nesprávné veřejné povědomí o stavu věcí. A pokud je jejich obsah nepravdivý, tak to svědčí buď o nesolidnosti média, nebo autora výroku. V tomto případě jde o to druhé.

Pan Schwarzenberg před miliony diváků tvrdil veřejnou nepravdu, že dekrety prý údajně "neplatí od momentu přijetí české ústavy a Listiny základních práv a svobod od roku 1993" (!) (citováno podle Práva ze dne 18. ledna 2013). Dále se pan kandidát Sc ... více »

Komentář Domov,Politika

Volby nevolby

Problém těchto voleb je, že ať dopadnou jakkoli, zadělají na další problémy. Protože ani jeden z kandidátů nepřehodí výhybku dosavadního směřování české politiky.

Je přirozené, že před volbami atmosféra houstne. Slabá stránka soupeře je okamžitě proměněna v terč. Sebestředný mocichtivec Miloš Zeman útočí cíleně na místa, jež jsou symptomatická pro pokrytectví a machiavellismus Karla Schwarzenberga. Zeman je a ... více »

Dokument Dokumenty

Nehlasujme pro mediální konstrukt, ale pro realitu

Karel Schwarzenberg. Foto David Sedlecký

Otevřený dopis Bohumíra Blížkovského, Jaroslava Hrocha, Dušana Krátkého a Jiřího Jaroše Nickelli levicovým voličům.

vzhledem k výsledkům prvního kola prezidentských voleb dochází k osudové situaci pro naši zemi, kdy zcela reálně hrozí zvolení vládního kandidáta, který je předsedou strany TOP 09, aktivně se podílející na prosazení zákonů ožebračujících důchodce, r ... více »

Kultura a umění Kultura,Osobnosti

Stroj se nezadrhne

Josef Holcman. Foto Jiří Plocek

Josef Holcman mapuje ve své nové knize projevy věčné energie života vetkané do rituálů tradičního života na Moravě, ale nejen do nich.

Kdo si však přečte Holcmanovu knížku Hýlom, hálom (2008), jíž jsem věnoval svého času recenzi v Literárních novinách ( O cestách věčné energie , LtN 6/2008, dostupné z http://www.literarky.cz/index_o.php?p=clanek&id=4933&rok=2008&cislo=6 ), užasne ... více »

Kultura a umění Kultura

Magni: sítotisková dílna

Milan Magni, Kruh I, sítotisk, 2011-2012

Kuřimská výstava autorských sítotisků umělecky založené rodiny s italskými předky poukazuje především na zajímavý posun Milana Magni, jenž se dosud vyjadřoval čistě malířskými prostředky.

Se sítotiskem se Milan Magni setkal už v 60. letech, kdy jeho otec vybudoval sítotiskovou dílnu v Blansku. Později, v 80. letech, vystavil v brněnské galerii Studánka pod názvem Fake art zkušební tisky, které jeho žena Martina přinesla z tehdejší br ... více »

Fejeton Kultura

Mám strach mít strach, přesto se bojím

Strach. Foto Stanislav Juga

Mrazivý strach o obyčejný chleba je pořádný prevít.

Jako malý kluk jsem se často pořádně bál. Stačilo, aby se nad naší chaloupkou na okraji vesnice rozprostřela hustá, sotva proniknutelná tma, a bylo hned po odvaze. Večer jsem musel opatrně šplhat po několika dřevěných schodech až do podkroví. T ... více »